Joventuts Musicals de Ciutadella
AMB EL SUPORT DE
Ajuntament de Ciutadella de Menorca
Consell Insular de Menorca
Govern de les Illes Balears
Obra social “Sa Nostra”
Instituto Nacional de las Artes Escénicas y de la Música

Yo soy la Juani

PosterPaís:Espanya (2006)
Durada:100 minuts
Direcció:Bigas Luna
Guió:Carmen Chaves, Bigas Luna
Música:-
Fotografia:Albert Pascual
Intèrprets:Verónica Echegui, Dani Martín, Laya Martí, Gorka Lasaosa, José Chaves, Mercedes Hoyos, Ferran Madico, etc.
Projeccions:Dimecres 27 de desembre de 2006 a les 20:45
Dijous 28 de desembre de 2006 a les 20:45
Teatre de Calós

Ressenya

En una primera, apressada visió, aquesta darrera criatura del sempre sorprenent Bigas Luna se diria la superficial peripècia de tres o quatre personatges de suburbi, amb unes vides ben poc excitants ( la Juani, protagonista absoluta de la funció, viu amb els seus pares en una casa modesta i és caixera d'un Media Market; el seu xicot, el Jonah, només sembla tenir un objectiu a la vida: tenir diners per tunejar el seu cotxe i fardar amb els col·legues) i un pervindre encara més negre. I tanmateix, per poc que un es pari, observarà altres coses: per exemple, el desig del director de mostrar sense categoritzar ni jutjar, temptació dels adults que el català salva sense problemes, una realitat que segurament li cau enfora, però a la qual s’apropa amb una mirada lliure i sense prejudicis.

I és llavors quan aflora la vertadera operació de sentit que la pel·lícula persegueix. Muntada a partir d'una mirada dominant, la de la Juani (una Verònica Echegui que a ningú no sorprendria si s'emportés el Goya a l'actriu revelació: és el seu un treball meticulós, radical d'apropiació d'un personatge fins als darrers detalls) el film s'erigeix en una aproximació límpida, quasi bahaviorista a la vida del suburbi, i açò amb totes les seves contradiccions.

És per açò que els personatges masculins es comportin com a masclistes recalcitrants, però que els femenins semblin presa d'una única, absurda passió, el consum desenfrenat. D'aquí que la càmera que els mostra no els jutgi, al cap i al a fi, sembla voler dir el director, quina altra possibilitat dóna la societat a aquestes persones, les quals es mouen entre l'alienació del treball i un oci massificat i groller.

Com passa quasi sempre en els films de Bigas Luna, de la cinta emergeix un poderós retrat social, ple d'arestes i no fàcil d'acceptar, però dotat també d'una feréstega força: vegi's la manera salvatge amb la qual el director mostra la impetuosa, juvenil sexualitat dels seus personatges. I per damunt de tot, la mirada del cineasta cisella un immens personatge femení, aquesta Juani que és tota determinació, inconsciència, generositat, sencera i falta de càlcul. Ella és el film; i en la seva rauxa hi ha també una autèntica declaració de confiança en la dona d'avui que segurament podem imaginar fent, en un futur, tot allò que es proposi.