Joventuts Musicals de Ciutadella
AMB EL SUPORT DE
Ajuntament de Ciutadella de Menorca
Consell Insular de Menorca
Govern de les Illes Balears
Instituto Nacional de las Artes Escénicas y de la Música

PALOMA FRIEDHOFF, soprano; LEYRE LISARRI, piano

Divendres 14 de novembre de 2014 a les 20:30

Església del Socors (Carrer del Seminari)

CONCERT PÚBLIC I GRATUÏT

Presentació

Aquest jove duo es va formar l’any 2013 amb motiu de la XVII Curs de Lied Joventuts Musicals d’Espanya, impartit pel mestre alemany Wolfram Rieger, qui els va concedir el primer premi. Gràcies a aquest guardó, el duo realitzarà una gira de concerts a finals de 2014 per les Illes Balears.

Com a duo, el seu principal objectiu és mantenir viu l’art de la cançó de concert, oferint interpretacions de gran energia i vitalitat, que connectin de manera especial amb el públic. És per això que en els seus recitals prima l’elecció d’un repertori conegut, al mateix temps que variat i dinàmic, que abasta diversos estils i idiomes; des de les cançons romàntiques de Schubert i Schumann, passant pels compositors francesos Fauré, Debussy, Hahn i Poulenc, fins a obres del segle XX de compositors com Bernstein, Schoenberg, Berg i Quilter.

Formades a Espanya i a l’estranger, Leyre i Paloma han realitzat cursos amb professionals del món de la cançó de renom internacional com Roger Vignoles, Elly Ameling, Malcolm Martineau, Dalton Baldwin i Richard Stokes.


Paloma Friedhoff, soprano

Paloma Friedhoff

Paloma Friedhoff Bello va néixer a Anvers, Bèlgica, i va créixer a Madrid en el si d’una família de músics. Aquest any ha format part de l’acoblament estable de la companyia Òpera de Madrid, amb qui ha interpretat els rols de Gilda, Musetta i Pepa (Agua, azucarillos y aguardiente). El 2013 va ser guanyadora del Primer Premi en el «VIII Concurso Internacional de Canto Villa de Colmenar Viejo» a Madrid, del Tercer Premi en el «Washington International Competition for Singers» al Kennedy Center de Washington DC (EUA), l’tercer Premi en el «International Rotary Opera Contest» al Teatre Nacional de São Carlos de Lisboa, Portugal i del premi «Concert Joventuts Musicals d’Espanya» que consisteix en una gira de recitals a Espanya. També va ser una de les poques seleccionades per a participar durant l’estiu al programa del Steans Music Institute del Festival de Ravinia a Chicago, EUA A finals d’any va debutar al Palau de la Música de València cantant el Exsultate Jubilate de Mozart amb la Master Chamber Players. El 2012 va debutar al Teatro Real de Madrid cantant en dues ocasions en el seu cicle de música de cambra. Als EUA va ser guanyadora en el districte de St. Louis de les audicions del Metropolitan Opera de Nova York i finalista amb menció d’honor en el Heida Hermanns International Competition a Connecticut.

Com a solista ha cantat Serenade to Music de Vaughan Williams amb l’Orquestra Simfònica de Chicago i sota la batuta del mestre Carlos Miguel Prieto, El Messies de Händel amb l’orquestra Master Chamber Players i Ricardo Casero a València, la Passió segons Sant Joan de J.S. Bach a Munic (Alemanya), les Set Cançons sobre Versos d’Alexander Blok per a soprano i trio amb piano de Shostakovich en el Mondavi Center de Davis, Califòrnia, un concert de duets d’òpera al Sheldon concert Hall de St. Louis, Missouri, i Bachianas Brasileiras Nº 5 amb la secció de violoncels de l’Orquestra Simfònica de Madrid. També ha cantat, entre altres obres, La Creació, Carmina Burana, Exsultate Jubilate i Rèquiem de Mozart a teatres, auditoris i esglésies de tot Espanya. L’any 2010 va realitzar una gira amb l’orquestra barroca Sphera AntiQva per les Illes Canàries i Argentina, interpretant música barroca amazònica.

En l’àmbit de l’òpera ha interpretat els rols de Gilda, Gianetta, Musetta, Lauretta, Mónica, i Belinda. Ha creat els rols de Marguerite, en l’estrena mundial de l’òpera Vincent de Bernard Rands (premi Pulitzer) a la Universitat d’Indiana i Maria Manuela en l’estrena de la sarsuela El Fantasma de la Tercia de Julián Sants a Múrcia.

Durant aquests anys ha assistit a cursos d’estiu a Viena, Tours, Niça, Salzburg, Nova York i Chicago, on ha fet classes amb Barbara Bonney, Elly Ameling, Roger Vignoles, Lorraine Nubar, Malcolm Martineau, Helmut Deutsch, Ashley Putnam, Wolfram Rieger, Jennifer Ringo, Kevin Murphy, Heidi Grant Murphy, JJ Penna, François Le Roux i Jeff Cohen.

Becada per «la Caixa», Paloma Friedhoff es va graduar al desembre de 2012 amb un màster de la Universitat d’Indiana (EUA) sota la direcció de Sylvia McNair. També ha rebut beques de Joventuts Musicals de Madrid, la Fundació Alexander von Humboldt d’Alemanya i el programa de Joves Excel·lents de Caja de Burgos. Paloma Friedhoff Bell és graduada de l’Escola Superior de Cant de Madrid, on va estudiar amb Manuel Cid i Paloma Camacho, i de la Hochschule für Musik und Theater de Munic, amb Edith Wiens.

Web oficial


Leyre Lisarri, piano

Leyre Lisarri

Nascuda a Madrid el 1988, la pianista Leyre Lisarri Camacho desenvolupa una intensa activitat musical com a solista, com a músic de cambra i com a pianista repertorista especialitzada en repertori vocal.

Va finalitzar amb Matrícula d’Honor un màster en Interpretació de Piano (Master of Arts in Performance) a la Royal Academy of Music de Londres amb el pianista Hamish Milne, becada per Joventuts Musicals de Madrid, després de graduar-se amb les més altes qualificacions al Conservatori Superior d’Aragó (CSMA) amb Claudio Martínez Mehner. Actualment completa la seva formació amb els pianistes i pedagogs Arpád Bodó i Nino Kereselidze.

Apassionada per la combinació de la música amb altres arts, desenvolupa projectes multidisciplinaris en col·laboració amb ballarins, actors i fotògrafs com en el projecte Visiones Fugitivas (juntament amb la fotògrafa Eider Lisarri) estrenat el passat mes de març en el cicle «Miradas de la cultura contemporanea» organitzat per l’Ajuntament de Pamplona.

Ha rebut classes magistrals de pianistes de prestigi internacional com Boris Berezovsky, András Schiff, Elisabeth Leonskaja, Blanca Uribe, Julian Martin o Rita Wagner, i realitzat nombrosos cursos d’especialització musical com el Festival Internacional per a Joves Músics Ciutat de Lucena, València Intenational Piano Academy, Festival Internacional de Piano de Gijón o Sommer Akademie Mozarteum de Salzburg. Així mateix, ha rebut diversos premis en concursos espanyols com el Premi Concert per al duo Friedhoff-Lisarri en el XVIII Curs de Lied Joventuts Musicals d’Espanya (2013), Primer Premi de piano i Premi a la Musicalitat Marisa Montiel (2010) i el Francis Simms Prize i Walter MacFarran Prize per mèrits acadèmics a la Royal Academy of Music (2012).

Interessada també per la pedagogia, ha realitzat el Màster de Professorat de Secundària a la UNIR i treballa com a professora de repertori al Conservatori Superior de Música de Navarra.

Web oficial

Programa

primera part
Quatre cançons

I. Autumn Evening (A. Maquarie)
II. April (W. Watson)
III. A last year’s Rose (W.E. Henley)
IV. Song of the blackbird (W.E. Henley)

Roger QUILTER
(1877-1953)
Zigeuner Lieder Op. 103 (cançons gitanes)

I. He, Zigeuner, greife in die Saiten ein!
II. Hochgetürmte Rimaflut
III. Wisst ihr, wann mein Kindchen
IV. Lieber Gott, du weisst
V. Brauner Bursche führt zum Tanze
VI. Röslein dreie in der Reihe
VII. Kommt dir manchmal in der Sinn
VIII. Rote Abend...

Johannes BRAHMS
(1833-1897)
segona part
Fiançailles pour rire (Compromisos para reir)

I. La dame d’André
II. Dans l’herbe
III. Il vole
IV. Mon cadavre est doux comme un gant
V. Violon
VI. Fleurs

Francis POULENC
(1899-1963)
Canciones clásicas españolas vol. I

I. La mi sola, laureola (J. Ponce)
II. Al amor (C. de Castillejo)
III. Corazón, ¿por qué pasáis? (anòn.)
IV. El majo celoso (anòn.)
V. Con amores, la mi madre (J. Anchieta)
VI. Dos cantares populares (anòn.)
VII. Coplas de curro dulce (anòn.)

Fernando OBRADORS
(1897-1945)