Joventuts Musicals de Ciutadella
AMB EL SUPORT DE
Ajuntament de Ciutadella de Menorca
Consell Insular de Menorca
Govern de les Illes Balears
Instituto Nacional de las Artes Escénicas y de la Música

ORQUESTRA DE CAMBRA ILLA DE MENORCA; JOAN MESQUIDA, director

Dilluns 29 de desembre de 2014 a les 20:30

Sala Multifuncional (Sant Antoni Maria Claret, s/n)

Presentació

Torna el Concert de Cap d’Any! I ho fa amb el coratge necessari i el convenciment de què, en temps d’incertesa, la cultura és més necessària que mai i que cal fer-la arribar al nombre més gran de persones possible. És realment un plaer poder-los anunciar un nou Concert de Cap d’Any, que esdevé una vegada més la millor carta de presentació de l’Orquestra de Cambra Illa de Menorca i amb ella, any rere any, la continuació magnificant d’una petita part de l’immens patrimoni musical. És també una fantàstica oportunitat per a què les famílies comparteixin, es delectin amb la música i facin del Concert de Cap d’Any una cita ineludible.

Nadal és temps de vivències, de records, de reunió i, sobretot, de música viva. És per això que hem pensat que, qui millor que els propis membres de l’Orquestra de Cambra Illa de Menorca per a introduir-nos de primera mà en el si de l’orquestra, com la senten, què n’esperen, a través del reportatge que els oferim a l’inici d’aquesta vetllada musical. A continuació, un títol exigent com és la Jazz Suite 2 de Shostakovic. Després de la pausa, preparin cos i ànima pel ritme esgavellat de valsos, marxes i polques, «música de saló» amb els compassos d’Strauss Jr, Txaikovski i Suppé.

A hores d’ara pot ser que hàgim ja pensat en els bons propòsits per a l’any que entra, hàgim preparat els grans de raïm i hagin començat a ressonar les campanades en les seves oïdes. No només nosaltres, també les institucions, que, més que fer bons propòsits, han de seguir avalant i creient en projectes consolidats com el que avui ens ocupa, amb la certesa de què hi ha moltes persones directament i indirectament implicades, i amb el grau de complicitat necessari per fer-los avançar cap a la seva manifestació i realització efectiva.

Com a cloenda, permeteu-me expressar la satisfacció que tant Joventuts Musicals de Maó i Ciutadella com l’Orquestra de Cambra Illa de Menorca senten en poder presentar una vegada més aquest Concert de Cap d’Any. Agraïm el seu suport a la música i els convidem a seguir caminant al nostre costat i a formar part d’aquest cercle deliciós que conforma la música interpretada a Menorca per músics menorquins.

Llucia Palliser, Joventuts Musicals de Maó


JOAN MESQUIDA, director

Joan Mesquida Faner

Ciutadella (1976) obté el títol Superior de clarinet al Conservatori Superior del Liceu de Barcelona, on s’endinsa també en el món de la direcció, realitzant diferents cursos amb mestres com Natchev, Espert, Esteban o Brotons. Comença la seva tasca de direcció musical l’any 2000 a la banda de l’Agrupació Musical de Ciutadella, de qui encara n’és el director titular. Músic i director polivalent, ha dirigit sarsueles: Foc i Fum, La tabernera del puerto... Musicals i espectacles diversos: Els pirates, l’òpera musical Alí Babá i els quaranta lladres, l’adaptació de l’espectacle de dansa-teatre i música de El Moix en Botes, amb música de Monsalvatge, l’espectacle «Night and Day» Shanti & Joan Mesquida Big band... concert presentació a Menorca del disc My Dreams, del cantant Simón Orfila. Actualment és el director de la Banda Municipal de Música de Ciutadella, de l’Orquestra de l’Agrupació Musical de Ciutadella i de La Big Band amc. Membre (clarinet) de l’orquestra de Cambra Illa de Menorca i professor de clarinet i de conjunt instrumental de l’Escola de Música de Ciutadella.


Orquestra de Cambra Illa de Menorca (OCIM)

Fundada l’estiu de 1998 per Joventuts Musicals de Maó, l’Orquestra de Cambra Illa de Menorca s’ha consolidat com una de les entitats musicals més valorades i apreciades de les Illes Balears. Orquestra resident dels Festivals de Maó i Ciutadella, ofereix una temporada de concerts amb sis produccions anuals. Fins al moment, i gràcies a la seva versatilitat, ha ofert gairebé 200 obres de totes les èpoques i estils. L’Orquestra treballa des de l’any 2001 amb prestigiosos directors i solistes convidats com: Fernando Marina, Gordan Nikolic, Dmitri Sitkovestky, Paul Badura-Skoda, Maxim Rysanov, Barry Sargent, Michael Thomas, Salvador Mas, etc.

L’estiu del 2013, després d’una pausa de més d’un any sense poder actuar, l’OCIM reprèn la seva activitat concertística per a celebrar els 15 anys de la seva fundació i el centenar de concerts, baix la batuta del director i violinista Kai Gleusteen i amb la soprano menorquina Maria Camps, amb un programa centrat en la música del segle XX. A més, el mateix any reprén també el Concert de Cap d’Any i du a terme diverses produccions en petit format. Ja dins el 2014, l’Ocim aposta per afegir al seu bagatge concertístic el concepte de transversalitat, en col·laboració amb altres disciplines artístiques, que es materialitza en la producció Història d’un Soldat, d’Igor Stravinsky juntament amb la companyia de dansa Talital i la de teatre La Clota.

En l’apartat discogràfic, l’OCIM va enregistrar l’any 2000 la Missa de Rèquiem, de Jaume Alaquer. Pel segell «Columna Música» ha enregistrat dos treballs més: l’any 2006, un CD de música barroca amb el clavecinista Diego Ares i la direcció de la violinista Farran James, i l’octubre de 2009, l’àlbum titulat A l’Ombra del Piano, amb tres Concerts per a fortepiano amb Isabel Fèlix i la direcció d’Andrew Watkinson.

Orquestra de Cambra Illa de Menorca

Violins I: Esther Pons (concertino), Borja Mascaró, Biel Graells, Josep Mascaró, Salvador Esteve, Eva Febrer

Violins II: Marga Gual, Blanca Coll, Júlia Camps, Fèlix Ferrer

Violes: Andreu Cardona, Adrià Gorrias, Eura Fortuny, Víctor Mateo

Violoncels: Pau Cardona, Pau Marquès, Oliver Vinent

Contrabaix: Esteve Colomés

Flauta: Andriy Lemekh

Oboè: Vicent Salvador

Clarinets: Tolo Mercadal, Tolo Genestar

Fagot: Pau Santacana

Saxo: Laura Allès

Trompetes: Cati Mariano, Joan Cànoves

Trompa: Oleguer Bertran

Trombons: Francina Mercadal, Josep Triay

Percussió: Eduard Florit, Joana Rangel, Pere Moll

Piano: Estefi Taltavull

Programa

primera part
Suite per a Orquestra de Varietats

I. Marxa
II. Dansa 1
III. Dansa 2
IV. Petita polka
V. Vals líric
VI. Vals 1
VII. Vals 2
VIII. Finale

Dmitri SHOSTAKOVICH
(1906-1975)
segona part
Veus de Primavera Op. 410 Johann STRAUSS
(1825-1899)
Marxa egípcia Op. 335 "
Panorama i Vals Piotr Ilyich TCHAIKOVSKY
(1840-1893)
Un matí, una tarda, una nit a Viena Franz von SUPPÉ
(1819-1895)
Al bell Danubi blau Johann STRAUSS
(1825-1899)
Jockey Polka Josef STRAUSS
(1827-1870)

Preu de les entrades

PúblicSocis
Numerada2015