Joventuts Musicals de Ciutadella
AMB EL SUPORT DE
Ajuntament de Ciutadella de Menorca
Consell Insular de Menorca
Govern de les Illes Balears
Instituto Nacional de las Artes Escénicas y de la Música

ORQUESTRA DE CAMBRA ILLA DE MENORCA; FRANCESC PRAT, director

Dimarts 11 d’agost de 2015 a les 21:30

Església del Socors (Carrer del Seminari)

Presentació

Orquestra de Cambra Illa de Menorca

L’Orquestra de Cambra Illa de Menorca ha esdevingut, amb els seus desset anys d’història, tot un referent cultural de l’illa ja que és l’única formació musical professional de Menorca. Fundada l’any 1998 amb la idea d’aglutinar la majoria de músics professionals de Menorca, va ser llavors una manera que aquests músics que tornaven a l’illa després d’una etapa de formació fora, poguessin sonar junts. Aquesta idea s’ha anat mantenint durant els anys i avui en dia ens trobam amb diferents generacions de músics que conviuen dins l’OCIM. Cal remarcar que alguns dels nous membres ja han estat alumnes dels membres fundadors i que ara tenen l’oportunitat de sonar tots junts, alumnes i professors, cosa que és sens dubte extraordinària.

No és casualitat que en una illa tan petita puguem tenir una orquestra de tanta qualitat. L’educació musical a l’illa és de molt bon nivell, i les escoles de música i el conservatori estan fent una labor totalment encomiable. És molt destacable el nombre de fillets i filletes que estudien música de manera extraescolar a l’illa, però fins i tot, allò que encara és més sorprenent, és que molts d’ells s’hi acaben dedicant. És una mostra irrefutable que qualque cosa s’està fent bé.

És per açò que l’OCIM també està centrant els seus esforços en les tasques socioeducatives. Enguany l’orquestra ha participat en un primer intercanvi amb l’Orquestra de corda del Conservatori que ha estat molt profitós. També, JM de Maó ha engegat un projecte anomenat 4Cordes en què músics de l’OCIM imparteixen classes de conjunt instrumental de corda al CEIP Antoni Juan Alemany de Maó. A més, l’OCIM ha seguit apropant la música a diversos col·lectius que no són habituals dels concerts clàssics, com per exemple els instituts d’educació secundària, el grup del centre ocupacional S’Auba de la Fundació per a Persones amb Discapacitat, centres de dia per a gent gran, centres sociosanitaris, hospitals, etc.


Francesc Prat, director

Francesc Prat

El director i compositor Francesc Prat (Barcelona) encamina la seva jove carrera principalment cap a la música contemporània i el repertori operístic.

El seu interès musical per la nova música l’ha lligat a una propera cooperació professional amb el director Jürg Henneberger i amb l’Ensemble Phoenix de Basilea, així com al Barcelona 2016 i a l’Ensemble Öl. Ha treballat regularment amb Gare du Nord-Bahnhof für Neue Musik de Basilea. Ha estrenat obres d’un gran número de joves compositors suïssos i espanyols. Va ser el director musical d’«Art on Stage», cooperació amb el Teatre de Basilea i Art/Basel.

En la part operística, va assistir Ivor Bolton al Gran Teatre del Liceu de Barcelona i, des de llavors, Prat treballa regularment amb ell. També al Liceu va assistir Sebastian Weigle. Des de la temporada 2012-2013 ha estat assistint Josep Pons, també al Liceu. Ha dirigit diferents títols de repertori operístic, així com operes del repertori contemporani. Ell va dirigir la premiere de l’òpera de Roland Moser «Rahel und Paulin» al Festival de Lucerna.

Com compositor, els seus treballs han estat interpretats a Suïssa, Alemanya, Àustria, Itàlia, Polònia, Mèxic i Turquia.

Francesc Prat comença a rebre les seves primeres lliçons de música a l’Escolania de Montserrat. Continua amb l’oboè, piano i teoria al Conservatori Superior de Música de Barcelona. Després decideix estudiar composició a Basilea amb Roland Moser i direcció a la Zürcher Hochschule der Künste. A Basilea, també ha estudiat interpretació de música contemporània i improvisació.

Prat és professor d’interpretació de nova música al Conservatori Superior de Música del Liceu de Barcelona i és co-fundador i director musical de l’Orquestra Montsalvat (Barcelona).

Web oficial


Anna Alàs i Jové, mezzosoprano

Anna Alàs i Jové

Va néixer a Terrassa (Barcelona) on va iniciar la seva formació al Centre d’Educació Musical, va continuar al Conservatori Municipal de Terrassa i després a l’Escola Superior de Música de Catalunya amb Enedina Lloris i Mireia Pintó. Amb una beca Erasmus estudià a la Liedklasse i a l’Escola d’Òpera de la Hochschule für Musik Karlsruhe. Fou membre de l’Operastudio de l’Staatstheater Nürnberg i posteriorment finalitzà un Master en Lied i oratori a la Hochschule für Musik «Hanns Eisler» de Berlin amb Anneliese Fried i Wolfram Rieger.

Ha assistit a cursos magistrals de cançó amb Brigitte Fassbaender, Dietrich Fischer-Dieskau, Bernarda Fink, Thomas Hampson, Thomas Quasthoff, Irwin Gage, Malcolm Martineau... En l’àmbit de la música antiga s’ha perfeccionat amb Emma Kirkby, Andrew King, Al Ayre Español, Andrea Marchiol i Robert Nassmacher.

Ha estat guardonada amb el 1er Premi del Concurs de Cant Joan Massià 2005, el 2on Premi al Concurs Internacional de Lied Stuttgart 2010, el 2on Premi del Concurs d’òpera barroca P.A. Cesti 2010, finalista al Concurs de Cant Richard Strauss 2009 i becada per la Humboldt Stiftung, La Caixa-DAAD i Caja Madrid.

Ha actuat al Palau de la Música Catalana, L’Auditori, Gran Teatre del Liceu, Teatro Real de Madrid, Palacio de la Ópera de A Coruña, Teatre Principal de Palma de Mallorca, Staatsoper Unter den Linden Berlin, Staatstheater Nürnberg, Karlsruher Konzerthaus, Landestheater Detmold, Brandenburger Theater, Festival de Música Antiga d’Innsbruck, Festival Internacional de Torroella de Montgrí, Schubertíada de Vilabertran, Heidelberger Frühling, Ludwigsburger Schlossfestspiele, Davos Festival, Glinka Hall de Sant Petersburg... amb orquestres com la Staatskapelle Weimar, Belgian Baroque Orchestra Ghent, Musica Florea, Ensemble Daimonion, Nürnberger Philharmoniker, Brandenburger Philharmoniker, Orquesta Sinfónica de Galicia, Orquesta Sinfónica de Madrid, Orquestra del Gran Teatre del Liceu... entre d’altres. Ha estat artista resident a «La Pedrera» i ho serà aquesta temporada de l’Ateneu Barcelonès.

Ha treballat sota la batuta de Renato Palumbo, Maurizio Benini, Thomas Hengelbrock, Leopold Hager, Víctor Pablo Pérez, Josep Pons i Diego M. Etxebarria, entre d’altres. Ha participat en muntatges de Robert Carsen, La Fura dels Baus, Lindsay Kemp, Hinrich Horstkotte, Andrea Raabe, David McVicay... al costat d’artistes com Plácido Domingo, Roberto Alagna, Susan Graham, Linda Watson o Barbara Frittoli. El seu repertori operístic inclou Diana («La Calisto»), Junon («Actéon»), Donna Elvira («Don Giovanni»), Rosina («Il barbiere di Siviglia»), Rita («Rita»), L’Enfant («L’enfant et les sortilèges»), Siebel («Faust»), Flora («La traviata»),...

Ha enregistrat per a la Bayerische Rundfunk, COM Radio, Catalunya Música, RNE Clásica, l’editorial Avenç Avenç (Premi Nacional de Cultura Popular) i la Televisió Internacional de Portugal.

Web oficial


Formació de la OCIM

Violins I: Esther Pons (concertino), Francina Moll

Violins II: Margalida Gual, Helena Muntaner

Violes: Andreu Cardona, Adrià Gorrias

Violoncels: Pau Marquès, Dimitri Kindinys

Contrabaix: Esteve Colomés

Flautes: Bego Bonet, Andriy Lemekh

Oboè: Vicent Salvador

Clarinet: Joan Mesquida

Trompa: Damián Tarín

Trompeta: Cati Mariano

Trombó: Diego Riudavets

Percussió: Eduard Florit

Piano: Ulyana Popovych

Programa

primera part
Der Dämon op. 28 (1923)

I. Tanz des Dämons (Dansa del Dimoni)
II. Tanz der bunten Bänder (Dansa de les cintes de colors)

Paul HINDEMITH
(1895-1963)
The Unanswered Question (1908) Charles IVES
(1874-1954)
Ragtime (1918) Igor STRAVINSKY
(1882-1971)
Prélude à l’après-midi d’un faune (1894)

(arr. Arnold Schoenberg)

Claude DEBUSSY
(1862-1918)
segona part
El amor brujo versió original Gitanería (1915)

1. Introducción y escena
2. Canción del amor dolido
3. Sortilegio
4. Danza del fin del día
5. Escena (El amor vulgar)
6. Romance del pescador
7. Intermedio
8. Introducción (El fuego fatuo)
9. Escena (El terror)
10. Danza del fuego fatuo
(...)

Manuel de FALLA
(1876-1946)

Preu de les entrades

PúblicSocis
Numerada2515
Sense numerar2515