Orquestra de Cambra Illa de Menorca; LEONARD ELSCHENBROICH, violoncel i direcció

Dijous 11 d’agost de 2016 a les 21:30

Teatre de Calós (Carrer de Maria Auxiliadora)

Leonard Elschenbroich, violoncel i direcció

Nascut l’any 1985 a Frankfurt, comença la seva formació amb deu anys a l’Escola Yehudi Menuhin de Londres. Més tard, estudia amb Frans Helmerson a l’Acadèmia de Música de Colònia. Reb el premi Leonard Bernstein al concert d’inauguració del Festival Schleswig-Holstein l’any 2009, després de la seva actuació en el Doble Concert de Brahms amb Anne-Sophie Mutter, baix la batuta de Christoph Eschenbach. Des de llavors, ha despertat interès com un dels cel·listes més carismàtics de la seva generació.

Elschenbroich ha treballat amb directors tan eminents com Semyon Bychkov, Christoph Eschenbach, Charles Dutoit, Manfred Honeck, Kirill Karabits, Dmitri Kitajenko i Vasily Sinasiky. Com a solista, ha actuat amb orquestres prestigioses com la London Philharmonic, Royal Philharmonic, WDR Symphony Orchestra, Konzerthaus Orchester Berlin, Royal Scottish National Orchestra, National Symphony Orchestra Washington o la Chicago Symphony Orchestra, entre d’altres. A més, ha aparegut en quatre ocasions als BBC Proms.

L’any 2012 es converteix en Mentor Artístic de l’Orquesta Filarmónica de Bolivia, país on desenvolupa diversos projectes educatius.

Algunes de les seves cites d’aquesta temporada inclouen una gira amb la New Zealand Symphony Orchestra i debuts amb diverses orquestres com la Minnesota Orchestra, City of Birmingham Symphony o Northern Sinfonia, així com diversos recitals com a solista a Berlín, Perth, Miami, Lima, Rio i Tòquio.

Leonard Elschenbroich toca un violoncel construït per Matteo Goffriller «Leonard Rose» (Venècia 1693), de préstec privat.


Orquestra de Cambra Illa de Menorca

Avui els menorquins esteim d’enhorabona per diversos motius. Perquè esteim en un teatre a Ciutadella, després de tants d’anys, i sobretot perquè tornam a tenir la millor versió de la nostra orquestra damunt l’escenari. Després de cinc anys, l’OCIM torna a interpretar Beethoven. Gràcies a l’esforç de les Joventuts Musicals, aquesta orquestra pot seguir tirant endavant i amb els seus divuit anys d’història ha esdevingut tot un referent cultural de l’illa ja que és l’única formació musical professional de Menorca. Fundada l’any 1998 amb la idea d’aglutinar la majoria de músics professionals de Menorca, va ser llavors una manera que aquests músics que tornaven a l’illa després d’una etapa de formació fora, poguessin sonar junts.

I és que no és casualitat que en una illa tan petita puguem tenir una orquestra de tanta qualitat. L’educació musical a l’illa és de molt bon nivell, i les escoles de música i el conservatori estan fent una labor totalment encomiable. És molt destacable el nombre de fillets i filletes que estudien música de manera extraescolar a l’illa, però fins i tot, allò que encara és més sorprenent, és que molts d’ells s’hi acaben dedicant. És una mostra irrefutable que qualque cosa s’està fent bé. Avui a l’escenari tenim una plantilla amb un 70% de músics menorquins. És per açò que creim que aquesta és la nostra orquestra i que pert tant ha de ser reinvindicada com a tal per tots els menorquins.

En el programa d’avui podrem escoltar diferents estils musicals que van des del classicisme de Haydn fins al romanticisme de la primera peça, Andante cantabile, que és un arranjament fet pel mateix Txaikovski del segon moviment del seu Quartet n. 1 op. 11. La primera part continuarà amb el Concert n. 2 en re major per a violoncel i orquestra de Haydn, potser no tant interpretat com el seu primer concert i amb un caràcter més líric i relaxat. El plat fort serà ja a la segona part, amb la Segona simfonia de Beethoven, també en re major. És una obra de grans dimensions tot i que no és tan cèlebre i llarga com altres de les simfonies del compositor.

Programa

primera part
Andante cantabile (1888) per a orquestra de corda Piotr Ilyich TCHAIKOVSKY
(1840-1893)
Concert per a violoncel i orquestra núm. 2 en re major Hob. VIIb:2 (1783)

I. Allegro moderato
II. Adagio
III. Allegro

Joseph HAYDN
(1732-1809)
segona part
Simfonia núm. 2 op. 36 (1802)

I. Adagio molto — Allegro con brio
II. Larghetto
III. Scherzo. Allegro — Trio
IV. Allegro molto

Ludwig Van BEETHOVEN
(1770-1827)

Preu de les entrades

Públic Socis
Numerada 25 15
Sense numerar 20 15