45è Festival de Música d’Estiu de Ciutadella 2017

45è Festival de Música d’Estiu de Ciutadella 2017 

Varietat d’estils dins la música clàssica per al 45è Festival de Ciutadella

Un total de sis concerts, entre el 17 de juliol i el 21 d’agost i passant per diferents estils de la música clàssica, són els que enguany oferirà el Festival de Música d’Estiu que organitza Joventuts Musicals de Ciutadella, que arriba al nombre rodó de la seva 45ª edició. Entre la variada oferta hi haurà música descriptiva a base de piano sol; notes romàntiques i post romàntiques amb un trio no gaire habitual de flauta, violoncel i piano; simfonies belles i fresques com la quarta de Beethoven de la mà dels més de 30 músics de l’OCIM; música de compositors encara vius interpretades per un dels joves quartets de corda amb més projecció europea del moment; polifonia ibèrica del segle XVI amb un recorregut per Castella, Aragó i Portugal; i fins i tot es farà l’ullet a l’anomenada música de barberia, posada en escena per les veus de quatre homes cantant swing.

Dos de música a cappella i l’OCIM

De fet, una de les particularitats del cartell d’aquest 2017 és que seran fins a dos els concerts de música vocal, a cappella, que s’hi podran escoltar. Açò sí, amb un repertori totalment oposat un de l’altre. D’aquests dos concerts, cronològicament, el primer serà el 29 de juliol, amb l’octet Musica Reservata de Barcelona, cor de cambra especialitzat en la polifonia renaixentista i on, com a soprano i des que el grup es fundés en 1991, hi actua la menorquina Isabel Juaneda, actual directora de la Capella Davídica. En aquest cas els dirigirà el francès Jean-Marc Andrieu, amb un programa que reviurà el segle d’or ibèric quant a la música religiosa, bàsicament de la segona meitat del segle XVI.

I l’altre concert de música a cappella del Festival, el 7 d’agost, l’oferirà el jove però experimentat grup de barbershop The Hanfris Quartet, que, en la seva encara curta trajectòria d’haver-se format l’any 2009 a Catalunya, ja han aconseguit per triplicat la medalla d’or al campionat d’Espanya d’aquest estil musical, erigint-se, en 2015, en el primer quartet del sud d’Europa en participar als campionats de l’especialitat als Estats Units. Al grup l’integren quatre veus masculines (tenor, baix, baríton i lead, que exerceix de líder fent la melodia) i la previsió és que duguin al terreny del swing versions no només de cançons més dins d’aquest estil, sinó també temes de rock&roll, estàndards de jazz i altres composicions més clàssiques.

Tot i que no hi ha una actuació que sobresurti clarament per damunt les altres, un dels concerts més esperats és el de l’Orquestra de Cambra Illa de Menorca, la formació professional menorquina que fa poc va estrenar una nova etapa d’emancipació i que segueix aportant la seva producció estiuenca als festivals de Joventuts Musicals (també de Maó), cosa que, comptar amb ells, representa tot un “orgull” per a l’entitat, segons ha comentat la presidenta de JJMM de Ciutadella Pilar Carreras.

A Ciutadella, l’OCIM, amb Francesc Prat dirigint-la, s’hi presentarà el 3 d’agost, amb 34 músics interpretant el programa que han titulat Els elements i l’home. Açò és amb una primera part amb la representació dels elements de l’antiguitat (aire, aigua, foc i terra) i una segona amb l’home romàntic per excel·lència com a protagonista, Beethoven i la seva Quarta Simfonia, “una esvelta donzella grega entre dos gegants nòrdics” com l’anomenà Schuman, per la diferència de potència sonora (que no de qualitat) que hi ha entre aquesta simfonia, d’una bellesa més clàssica, i la tercera i la cinquena de Beethoven, més dramàtiques i fortes.

Trio, quartet de corda i piano sol

Un dels altres tres concerts que completen la graella del Festival de Música d’Estiu 2017 és l’inaugural del 17 de juliol, amb el protagonisme del trio resident a França Watteau Ensemble, on a més de la pianista búlgara Kamelia Miladinova hi són el violoncel·lista francès Grégoire Carpentier i la flautista mallorquina Aïda Borràs, que des de ben petita manté una estreta relació amb Menorca i és assídua visitant de Ciutadella. El repertori serà un recorregut cronològic pel classicisme de Haydn, el romanticisme de Weber i la música post romàntica de Gaubert.

Els dos darrers concerts es preveuen per als dies 14 i 21 d’agost, respectivament amb les actuacions del Quartet Gerhard, que està dins el top dels quartets joves europeus, i del conegut pianista català Daniel Ligorio, en un recital que serà també concert memorial Anton Aguiló (1931-2014). El Quartet Gerhard, que agafa el nom del compositor català alumne de Schoenberg a principis del segle XX Robert Gerhard, interpretarà, entre d’altres, una de les considerades meravelles de Toldrà (Vistes al mar) i el que és també un dels més famosos quartets de Schubert: Rosamunda.

Qui tancarà el Festival serà Daniel Ligorio, entre d’altres amb una segona part del programa dedicat a Quadres d’una exposició de Mussorgsky, música descriptiva d’un elevat virtuosisme que el compositor rus va escriure originalment per a piano, tot i que la versió orquestral arranjada més endavant per Maurice Ravel és la més coneguda.

Els espais, els preus i la imatge del Festival

Com a espais, enguany el Festival n’ocuparà tres de diferents, encara que quatre dels sis concerts tindran lloc al Claustre del Seminari. Allà hi actuaran Watteau Ensemble (dilluns 17 de juliol), The Hanfris Quartet (dilluns 7 d’agost), Quartet Gerhard (dilluns 14 d’agost) i Daniel Ligorio (dilluns 21 d’agost). Mentre que Musica Reservata de Barcelona (dissabte 29 de juliol) actuarà a l’auditori del Socors i l’OCIM (dijous 3 d’agost) pujarà a l’escenari del Teatre de Ciutadella (Calós). Com a novetat, s’ha de dir que tots els concerts començaran a les 21 hores, avançant mitja hora el seu horari habitual d’inici dels darrers anys.

Els preus de tots els concerts manco el de l’OCIM oscil·len entre els 12 € per als socis de JJMM de Ciutadella i els 20 € de l’entrada general, encara que també hi haurà entrades a 16 € en cas dels seients no numerats, per als socis d’altres JJMM i de la Capella Davídica i per als estudiants de música, amb entrada gratuïta per als menors de 12 anys. El concert de l’OCIM a Calós costarà 25 € la general i 15 € per als socis de JJMM de Ciutadella i la resta de modalitats. A més de poder-se reservar on line a través de la web www.jjmmciutadella.com i d’adquirir-se una hora abans de cada concert a la taquilla, les entrades també podran comprar-se anticipadament al Centre Municipal d’Art del carrer del Seminari. Igual que serà possible aconseguir un abonament per a tot el Festival, al preu de 75 € per als socis de JJMM de Ciutadella i de 115 € per al públic en general. La venda d’abonaments es farà dissabte 1 de juliol, de 10 a 12.30 h a l’entrada de l’auditori del Socors.

El cartell d’enguany ha estat dissenyat pel poeta i artista plàstic Francesc Florit Nin, amb una imatge que s’adiu molt amb les cares i rostres humans que ve pintant darrerament, açò amb motius de notes musicals i combinat amb els colors, negre i vermell, que són els més característics de l’anagrama de Joventuts Musicals. Es dona el cas que fins a l’octubre, al Claustre del Seminari, també durant els concerts del Festival de Música d’Estiu, es pot veure l’exposició Divinitats Humanes de Florit Nin.

Text: Joan Mascaró

Programació

17 de juliol – WATTEAU Ensemble

Trios per flauta, violoncel i piano

29 de juliol – Musica Reservata de Barcelona

Jean-Marc Andrieu, direcció

Grans (i més grans) mestres de la polifonia ibèrica

03 d’agost – Orquestra de Cambra Illa de Menorca

Francesc Prat, direcció

Els elements i l’home

07 d’agost – The Hanfris Quartet

Música a cappella a l’estil Barbershop

14 d’agost – Quartet Gerhard

Obres de Kurtág, Toldrà i Schubert

21 d’agost – Daniel Ligorio

Música descriptiva: Quadres d’una exposició