Orquestra de Cambra Illa de Menorca

03 d’agost – 21.00h – Teatre de Ciutadella

Orquestra de Cambra Illa de Menorca

Francesc Prat, direcció

OCIM – ELS ELEMENTS I L’HOME

Després de l’èxit obtingut amb l’estrena de la nova etapa de l’OCIM a Barcelona davant de 3000 persones i prop de 2000 a Menorca, la formació menorquina torna al Festival de Música d’Estiu. L’OCIM, que celebra el seu denovè aniversari, ha esdevingut tot un referent cultural de l’illa ja que és l’única formació musical professional de Menorca. Fundada l’any 1998 amb la idea d’aglutinar la majoria de músics professionals de Menorca, és una orquestra en què conviuen diverses generacions de músics. Cal remarcar que alguns dels nous membres ja han estat alumnes dels membres fundadors i que ara tenen l’oportunitat de sonar tots junts, cosa que és sens dubte extraordinària.

I és que no és casualitat que en una illa tan petita puguem tenir una orquestra de tanta qualitat. L’educació musical a Menorca és de molt bon nivell i propicia un nombre molt destacat d’alumnes que estudien música de manera extraescolar i que sorprenentment acaben fent de la música la seva professió. És per açò que l’OCIM també està centrant els seus esforços en les tasques socioeducatives col·laborant amb les escoles i el conservatori, i apropant la música a diversos col·lectius que no són habituals dels concerts clàssics.

En aquesta ocasió l’OCIM presenta un programa amb una primera part amb la representació dels elements de l’antiguitat, aire, aigua, foc i terra, en què s’intercalarà música simfònica del segle xviii i música per a piano de finals del segle xx. En la segona part, tindrem l’home romàntic per excel·lència com a protagonista, Beethoven i la seva Quarta Simfonia que com digué Schuman es tracta “d’una esvelta donzella grega entre dos gegants nòrdics”, en referència a la Tercera i Cinquena Simfonia, més brutals i immenses que la nítida i potser més clàssica Quarta.

Plantilla:

Violins I

Esther Pons, Marga Gual, Oria Palau, Borja Mascaró, Ramon Andreu i Maria Gomis

Violins II

Fèlix Ferrer, Eva Febrer, Carme Cardona, Blanca Coll i Nina Juanico

Violes

Andreu Cardona, Eura Fortuny, Adrià Gorrias i Jaume Fabregat

Violoncels

Pau Cardona, Pau Marquès i Álvaro Cardona

Contrabaixos

Esteve Colomés i Maria Servera

Flautes

Andriy Lemekh i Bego Bonet

Oboès

Vicent Salvador i Bruno Lucas

Clarinets

Ona Cardona i Tolo Genestar

Fagots

Pau Santacana i Laura Guasteví

Trompes

David Fernández i Paul Coll

Trompetes

Cati Mariano i Vicent García

Timbales

Gerard Olives

Piano

Haize Lizarazu

Francesc Prat, direcció

El director i compositor Francesc Prat gaudeix d’una carrera variada amb  especial atenció a la música dels segles xx i xxi i al repertori operístic. El seu interés en la música actual l’ha vinculat estretament al director Jürg Henneberger i a l’Ensemble Phoenix Basel. Treballa regularment amb Barcelona 216 i l’Ensemble Ö!, a la Gare du Nord – Bahnhof für Neue Musik Basel i ha col·laborat en diverses ocasions amb l’Òpera de Butxaca i Nova Creació.

És assistent del director Ivor Bolton des de 2014 al Teatro Real de Madrid, on Prat debuta el març de 2016 dirigint l’òpera Das Liebesverbot de Wagner. Entre 2012 i 2015 assisteix Josep Pons al Gran Teatre del Liceu on ja havia treballat anteriorment amb Sebastian Weigle. A part, ha dirigit diverses formacions entre les que destaquen la Sinfonieorchester Basel, la Orquesta Sinfónica de Madrid, la Basel Sinfonietta, l’Orquestra de la RT d’Eslovènia o la Mozarteum Orchester Salzburg. Com a compositor, el seu catàleg inclou bàsicament música de cambra i ensemble. L’octubre de 2012 estrena la seva primera òpera a Basilea.

Francesc Prat comença els seus estudis a l’Escolania de Montserrat. Continua els estudis d’Oboè, Piano i Teoria al Conservatori Superior de Música de Barcelona. Posteriorment obté els títols d’Oboè a Lucerna, Composició a Basilea amb Roland Moser, i Direcció a Zuric.

Programa:

Els elements i l’home

Part I. Els elements

Introducció: El caos

  • Jean-Féry Rebel (1666-1747)
    • Le Chaos” de Les Éléments (1737)

Primer element: L’aire

  • Luciano Berio (1925-2003)
    • Luftklavier” de 6 encores per a piano sol (1985)

Segon element: L’aigua

  • Antonio Salieri (1750-1825)
    • La tempesta di mare” de Cesare in Farmacusa (1800)

Tercer element: El foc

  • Luciano Berio (1925-2003)
    • Feuerklavier” de 6 encores per a piano sol (1989)

Quart element: La terra

  • Joseph Haydn (1732-1809)
    • Il Terremoto” de Les Set Darreres Paraules de Crist Hob. XX/1A (1786)

Part II. L’home

Ludwig van Beethoven (1770-1827)

  • Simfonia n. 4 op. 60 (1806)
    • I. Adagio – Allegro vivace
    • II. Adagio
    • III. Allegro vivace
    • IV. Allegro ma non troppo

Reserva les teves entrades al següent enllaç: