Maria Florea, violí i Àlex Ramírez, piano

Maria Florea, violí i Àlex Ramírez, piano

MARIA FLOREA SITJÀ, violí

Nascuda a Esparreguera el 1993. Va començar a aprendre l’art de la interpretació musical des de petita amb el seu pare, el violoncel·lista Cristian Florea i amb només set anys va oferir el seu primer concert com a solista.

Ha rebut clases dels professors Gonçal Comellas, Adelina Oprean y Stefan Gheorghiu, així com  classes magistrals de Sergey Kravchenko, Pamela Frank, Mauricio Fuks, Ivry Gitlis, Yair Kless, Maxim Vengerov i Maurice Hasson entre altres.

Des del curs 2010 al 2014 va ser alumna de l’Escuela Superior de Música Reina Sofia de Madrid, on va estudiar amb Zakhar Bron i Yuri Volguin, així com música de cambra amb Marta Gulyas i Heime Müller. Va formar part del Grup Albéniz amb el que al Juny de 2013 van rebre de mans de Sa Majestat la Reina Sofía la distinció al quartet de corda més Excel·lent de l’especialitat de Música de Cambra. El Juliol de 2016 va finalitzar els seus estudis, rebent distinció d’honor, al Royal Academy of Music de Londres, on va realitzar un Màster d’interpretació amb el professor hungarès György Pauk.

Durant la seva estada a Londres, va obtenir el primer premi al “David Martin Concerto Competition” (Royal Academy of Music), i va quedar finalista del concurs de música de cambra “Parkhouse Award” al Wigmore Hall. També ha estat guardonada en concursos internacionals entre els quals “Jeunesses Musicales” a Bucarest, XIX Concurs Internacional Paper de Música de Capellades, “Wieniawski-Lipinski Competition” Lublin (Polònia), “Young Virtuosos” Sofia (Bulgària) i al 2007 va ser sel.leccionada pel Cicle de Concerts El Primer Palau a Barcelona. Al Maig de 2016 va obtenir el segon premi al concurs permanent de “Juventudes Musicales de España” celebrat a Sabadell.

Maria ha tocat com a solista en diverses ocasions els concerts per a violí i orquestra de Mozart, Mendelssohn, Brahms, Sinfonía Espanyola de Lalo, Triple Concert de Beethoven etc, en sales de prestigi internacional com el Palau de la Musica Catalana (Barcelona), Ateneu i Sala Radio (Bucarest), “Organ Hall” (Moldavia), “Duke’s Hall” (Londres), Sala Thalia (Sibiu) entre altres.

El passat mes de Juny va debutar com a solista al Teatre Monumental de Madrid amb la Orquestra “Radio y Televisión Española” interpretant el triple concert de Beethoven. Actualment Maria realitza un postgrau d’interpretació a l’Universitat “Mozarteum” de Salzburg amb el professor Rainer Schmidt.

 

ÀLEX RAMÍREZ GAMA, piano


Nascut a Barcelona, comença els seus estudis de piano de la mà de Margarita Serrat i Benjamí Santacana. El 1999 obté el premi d’honor del grau superior del Conservatori del Liceu. Continuà la seva formació a Madrid amb Josep Colom (de qui fou professor asistent, posteriorment). Classes d’instrument i de música de cambra amb Paul Badura-Skoda, Alícia de Larrocha, Michel Lethiec, Lluís Claret, Bernard Greenhouse, Christophe Coin, etc. Premiat a diversos concursos com a solista i com a músic de cambra: Jugend Musiziert (EMCY), Permanente de JJMM, Ciudad de Albacete, Paper de Música de Capellades, Ciutat de Manresa, etc.

Es dedica principalment a la música de cambra. Ha sigut membre del Murtra Ensemble i del Trio Messiaen. Ha actuat, entre d’altres grups, amb el Barcelona Collage, Bilbao Cámara, Simfonietta Porta Ferrada, Solistes de la Camerata 432, Solistes de l’ONCA, i en formació de duo amb Stefan Popov, Lluís Claret, Wolfgang Güttler, etc. Interessat per la música contemporània, ha col·laborat amb el BCN 216, Grup 21 i Grupo Illana. Ha estrenat obres de Lleonard Balada i Jordi Cervelló, entre d’altres. Amb aquestes formacions ha actuat a Espanya i a diversos països d’Europa i de Llatinoamèrica. Com a solista, ha ofert recitals a Espanya i a França. Ha actuat amb l’OC Joan Valls, amb la Camerata Gramenet i amb la ONCA (cicle El Primer Palau).

Interessat per d’altres disciplines artístiques, col·labora assíduament amb la companyia granadina Títeres Etcétera (Premio Nacional 2014), i en diversos muntatges escènics i musicals als teatres Romea, Lliure, Poliorama i TNC de Barcelona. Com a docent, ha treballat als conservatoris superiors del Liceu (Barcelona) i de Saragossa, entre d’altres centres.

 

Programa:
El arte del violín – de Bach a Ysaÿe
I Part
Johann Sebastian Bach

Partita para violín solo No. 3, BWV 1006

I. Preludio

II. Loure

III. Gavotte en Rondeau

IV. Menuet I-II

V. Bourrée

VI. Gigue

Eduard Toldrà

Sis Sonets” para violín y piano

– El Sonetí de la rosada

– Ave Maria

– Les Birbadores

– Oració al Maig

– Dels quatre vents

– La font

II Part

Eugène Ysaÿe

Sonata para violín solo op.27 n.2 “Obsession”

I. Prélude

II. Malinconia

III. Danse des ombres

IV. Les Furies

Maurice Ravel

Sonata para violín y piano n.1 “Póstuma”

Béla Bartók

Danzas Rumanas (Transcripción Zoltan Székely para violín y piano)

I. Joc cu bata (Danza del palo). Allegro moderato

II. Brâul (Danza de la faja). Allegro

III. Pê-loc (En un lugar). Andante

IV. Buciumeana (Danza del cuerno). Moderato

V. Polka romaneasca (Polka rumana). Allegro

VI. Maruntel (Danza rápida). Allegro