Kebyart Ensemble, quartet de saxos

Kebyart Ensemble está format per Pere Méndez, saxo soprano, Víctor Serra, saxo alt, Robert Seara, saxo tenor i Daniel Miguel, saxo baríton. Tots ells han cursat el grau superior en interpretació de música clàssica i contemporànea a la ESMUC de Barcelona.

PERE MÉNDEZ, saxo soprano, L’Ametlla de Mar, 1995. “Entenc la música de cambra com una disciplina en què tots els integrants tracten amb cura i precaució tot detall possible per crear un producte que pugui emocionar i transmetre la sensibilitat als oients”.

VICTOR SERRA, saxo alt, Barcelona, 1995. “La connexió que aconseguim quan estem creant el nostre discurs musical és molt més profunda que qualsevol altra manera possible d’intercanviar idees i emocions”.

ROBERT SEARA, saxo tenor, Barcelona, 1995.La música de quartet implica descobrir-se un mateix i des del meu opinió es basa en la idea de donar i rebre. Un flux bidireccional d’idees entre tots els membres “

DANIEL MIGUEL, saxo baríton, Constantí, 1993. “Compartir és l’essència de la música de cambra, on l’espai personal passa a un segon pla. El so i les idees neixen del grup, fent créixer exponencialment les possibilitats de qualsevol de nosaltres a l’escenari”.

“Un quartet no sols compaginat fins a l’extrem i en pleníssima forma interpretativa, sinó també uns músics capaços de traspassar la perfecció tècnica per arribar a la comunicació musical” – Revista Musical Catalana. Palau de la Música, 3 de novembre de 2016. Creat a l’ESMUC l’any 2014 per aquests quatre joves catalans, van ser inicialment guiats per Nacho Gascón. També han seguit consells de músics de renom com Kennedy Moretti, el Quartet Casals, Cuarteto Quiroga, Alexander Pavlovsky i Ori Kam (Jerusalem Quartet), Vincent David, Jordi Francés, Albert Julià i l’Ensemble Squillante.

Inspirats per la riquesa tímbrica, rítmica i estilística de la música tradicional d’Indonèsia decideixen unir els mots kebyar+art, essent el Gamelan Gong Kebyar un dels conjunts instrumentals de l’illa de Bali. L’orientalisme balinès, com d’altres músiques al·lòctones, ha influït en l’estètica de nombroses obres d’autors occidentals dels segles XX i XXI.

Són els guanyadors del cicle “El Primer Palau 2016”. També han estat guardonats amb el prestigiós “Premi de Música de Cambra Montserrat Alavedra – Premi BBVA de música”. El 2017 han guanyat el segon premi al “Concurs Mirabent i Magrans de Sitges”. L’any 2015 van obtenir el segon premi de la 84a edició del “Concurso Permanente de Juventudes Musicales de España” i anteriorment han rebut el primer premi al “X Concurs Internacional de Música de Cambra Higini Anglès”.

Durant la temporada 2017-2018 realitzaran una gira de concerts per diverses sales de l’estat Espanyol. A més a més també han actuat a l’extranger en llocs com Rússia, Països Baixos i Luxemburg. Acaben de presentar el seu primer treball discogràfic Accents, sota el segell de Columna Música. Des del 2017 són artistes de la casa Selmer i Vandoren.

Programa:

Cants
 • Introducció: polifònica de l’Escola de Notre-Dame (s. XII i XIII)
 • Solfeggio (1963), A.Pärt (1935)
 • Vue sur les jardins interdits(1973) – Henri Pousseur (1929-2009)
 • Quartet per saxòfons op. 109 (1932) – Aleksandr Glazunov (1865-1936)
Canzona variée
 • Thema- Andante
 • 1ère variation- même mouvement
 • 4ème variation- à la Chopin, Allegretto
 • 5ème variation- Scherzo-Presto
Finale
 • Estris de llum (2017) encàrrec del Kebyart Ensemble – Joan Magrané (1988)
 • Transylvanian dances – Béla Bartók (1881-1945)/Kebyart Ensemble
 • Patchwork (2002), P.Geiss (1961)

En aquest programa s’explora el món de la veu a través del quartet de saxos. En totes les obres que conformen Cants podem observar i gaudir dels nexes entre tots els instruments. El nostre recorregut compren des del naixement de la polifonia a finals del segle XII, quan la música era cantada per monjos dins les esglésies, fins arribar als nostres dies, amb obres com Solfeggio d’Arvo Pärt que és una transcripció d’una peça vocal contemplativa de l’aclamat autor estonià. Enmig, podrem trobar múltiples referències vocals: la cita exacta d’un coral del mestre del barroc alemany Samuel Scheidt dins l’obra d’Henri Pousseur, les reminiscències del cant ortodox rus al llarg de l’original quartet de saxòfons de Glazunov, les melodies folklòriques que articulen les Transylvanian dances de Bartók i l’ús de recursos vocals a l’obra de Magrané, encàrrec del propi Kebyart Ensemble.