Trio Villanueva-Dumont – viola, violoncel i piano

Trio Villanueva-Dumont – viola, violoncel i piano

Isabel Villanueva és valorada per la seva expressió i gran sensibilitat, així com pel seu afany de difondre la viola com a instrument amb veu pròpia. És una de les violistes més destacades de la seva generació a nivell internacional. La revista The Strad va escriure sobre ella: “Isabel Villanueva, una artista que arrisca”. El 2015 li va ser atorgat el prestigiós Premi ‘L’Ull Crític’ de Música Clàssica de RNE.

Ha estat convidada com a solista amb l’Orquestra Simfònica Ràdio Televisió Espanyola, els Solistes de Moscou, l’Orquestra Simfònica Nacional d’Estònia, l’Orquestra Simfònica Estatal New Russia, l’Orquestra Simfònica de Castella i Lleó, l’Orquestra Nacional d’Andorra, l’Orquestra Filharmònica del Líban, entre d’altres, amb mestres com Salvador Brotons, Andres Mustonen i Michel Plasson, amb qui recentment va interpretar el Concert per a viola de William Walton amb l’Orquestra Simfònica RTVE en la seva temporada 16/17 retransmès per TVE. El seu ampli repertori des del barroc fins a estrenes simfònics inclou els Concerts per a viola i orquestra de José Zárate i Houtaf Khoury, tots dos dedicats a Isabel.

Villanueva s’ha presentat com a solista i recitalista amb piano en sales i festivals d’Europa, Àsia, Rússia i Orient Mitjà, incloent la Sala Gran Filharmònica de Sant Petersburg, Xinghai Concert Hall de Guangzhou, Bath Music Festival, Auditori Nacional de Madrid, Palau de la Música Catalana, Estònia Concert Hall, Festival de Santander, Rottweil Musikfestival, Slovenian Philharmonic Hall, Royal Court Theatre de Copenhaguen, MustonenFest de Tallin, Musika-Música de Bilbao, Schubertíada de Vilabertran, Festival Lavaux Classic, Schubertiade RTS, Assembly Hall de Beirut , Roudaki Hall de Teheran (el 2013 va esdevenir la primera violista estrangera a oferir recitals a l’Iran) i el Wigmore Hall de Londres, entre d’altres.

Isabel Villanueva té un gran interès en expandir i promoure la música actual per a viola. Estrenes i col·laboracions inclouen obres per a viola de Gubaidulina, Marc, Zárate, Olivero, Sotelo, Khoury i Khayam. Com a músic de cambra, Isabel ha compartit escenari al costat del Vlach Quartet Prague, Prazak Quartet, Trio Arbós, Martti Rousi i Daniel Schnyder, entre d’altres. Els seus concerts han estat retransmesos per RTVE, Catalunya Música, RTV Slovenia, TV Szombathely, Estònia Klassika Raadio, RTV Lebanon, TV Russia Cultura i RTV Suïssa. La temporada 17/18 inclou concerts destacats com els seus debuts amb la Istanbul State Symphony Orchestra (Lior Shambadal / Bartók), l’Orquestra Simfònica de Navarra (Jacek Kaspszyk / Walton), i un projecte barroc com a solista amb Il Pomo d’Oro, a més de recitals en sales i festivals a Espanya, França, Itàlia, Anglaterra, Suïssa i Alemanya.

A l’octubre 2017 presenta el seu primer àlbum “Bohèmes” en recital per a viola i piano al costat de François Dumont per al segell IMMStage. A l’agost 2017 va publicar un enregistrament de Sony Classical que inclou la interpretació d’Isabel Villanueva del Concert per a viola de José Zárate costat de l’Orquestra d’Extremadura. Ha estat guanyadora en nombrosos concursos incloent Mravinsky Competition a Sant Petersburg, Beethoven Viola Competition a la República Txeca o Yuri Bashmet Viola Competition a Moscou.

El 2014 va rebre el “Prix Albert Lullin” de Ginebra a l’instrumentista més destacat de l’any. El 2015 Isabel rep el reconeixement institucional “Marca Espanya” i és triada Ambaixadora mundial del talent espanyol per Clear Channel. Involucrada en causes humanes, és Ambaixadora cultural de la Fondation Prim’enfance a Suïssa. Isabel Villanueva toca una viola Enrico Catenar (Torí, 1670) i ​​utilitza cordes Peter Infeld patrocinades per Thomastik-Infeld (Viena).

Més informació a www.isabelvillanueva.com

Fermín Villanueva neix a Pamplona el 1993. Recomanat per músics com Plácido Domingo i Pierre Boulez, Fermín va estudiar al Centre Superior de Música del País Basc “Musikene” amb Asier Polo graduant-se en 2012. En 2014 va obtenir el títol de màster amb honors per la Universitat de Música i Teatre “Felix Mendelssohn Bartholdy” de Leipzig on va estudiar amb Peter Bruns, i des 2016 cursa un Diploma de Solista amb el professor Reinhard Latzko a la Universitat per a la Música i Arts Escèniques de Viena.

Villanueva ha estat guardonat amb nombrosos premis nacionals i internacionals, i recolzat per institucions com l’associació “LMN e.V.” Yehudi Menuhin, la Fundació “Alexander von Humboldt” i l’Associació d’Intèrprets Espanyols (AIE). Des 2014 col·labora per causes socials amb l’Ordre de Malta a Alemanya i des 2017 amb SOS Kinderdorf a Viena. Com a solista ha actuat amb orquestres com l’Orquestra Simfònica d’Euskadi, Camerata Internacional de Madrid, Robert-Schumann-Sinfonieorchester, Wetzlar Sinfonieorchester, Orquestra Simfònica de la UA, Leipziger Sinfonieorchester, Orquestra Simfònica de la Ràdio Romania o l’Orquestra Simfònica de la RTVE.

Fermín ha interpretat recitals en nombroses sales i festivals del panorama internacional incloent el Musika-Música de Bilbao, el Festival Internacional Pau Casals de Prades, la Quinzena Musical de Sant Sebastià, el Leipziger Notenspur, el BachFest de Leipzig, el Festival de Lucerna a Suïssa , Born am Darß Musikfestival, ‘Serenates’ de València, Schubertíada de Vilabertran, Russiches-Kammermusikfest d’Hamburg, 40. Fränkische Musiktage Alzenau, Bell’Arte Frankfurt RheinMain, el Euroradio Concert, el Festival Internacional de Granada, el
Festival Internacional d’Albacete, el Festival Internacional de Mahó, el Festival Internacional Ginastera a Bangkok, Musikverein Ambassadors Concert de Viena i el Südtiroler Festspiele d’Àustria.

Músic de cambra dels més diversos estils musicals i membre en orquestres com la Lucerne Festival Academy, Gewandhausorchester, Wiener Domorchester, Junge Philharmonie Wien, Nagoya Philharmonic Orchestra o la Philips Symfonie Orkest – on des 2017 és mentor de la secció de violoncels. Villanueva ha col·laborat amb compositors com Elisenda Fàbregas, Dieter Ammann i Pierre Boulez; i estrenat obres de Jordi Cervelló, Max Murray, Stephan König, Christian Mason, Martin Kürschner, Steffen Schleiermacher, Josep Planells i Horatiu Radulescu.Sus actuacions han estat retransmeses en directe per RNE, TVE, Catalunya Música, ClassicFM Bulgària, EITB, InfoTVLeipzig, MDR, SR2 KulturRadioRadio, BR-Klassik, ARD i Ràdio România Cultural.

Més informació  a www.ferminvillanueva.com

François Dumont ha estat guardonat en els concursos internacionals més destacats, com el Reina Elisabeth a Brussel·les, Chopin de Varsòvia, Internacional de Cleveland EUA, Clara Haskil a Suïssa, Hamamatsu del Japó, “Top of the World” de Noruega i el Piano Màster de Montecarlo. També va ser nominat per a les “Victoires de la Musique” en la categoria Solista Instrumental i va rebre el Premi Revelació de la Crítica Musical Francesa. François Dumont, va ser seleccionat per Leonard Slatkin per tocar i gravar els dos Concerts de Ravel amb l’Orquestra Nacional de Lió, en el marc del seu integral Ravel per a Naxos que estarà disponible en 2017-2018.

Ha tocat com a solista amb l’Orquestra de Cleveland, l’Orquestra del Teatre Mariinsky, l’Orquestra Filharmònica de Montecarlo, l’Orquestra Filharmònica de Varsòvia, l’Orquestra Filharmònica de Cracòvia, l’Orquestra de Cambra de Lausanne i la Tòquio Symphony, amb directors com Jesús López Cobos, Antoni Wit, Stefan Sanderling, Gilbert Varga o Philippe Bender.

Nascut a Lió el 1985, es va graduar al Conservatori Superior Nacional de Música i Dansa de Paris, a la classe de Bruno Rigutto, perfeccionant tot seguit a l’Acadèmia Internacional de Piano del Llac de com, amb Leon Fleisher, Murray Perahia, Menahem Pressler, Dimitri Bashkirov, Fou Ts’ong i Andreas Staier. Ha ofert concerts al Teatre de Châtelet, la Sala Gaveau, la Sala Pleyel, la Sala Cortot al Museu d’Orsay i en Auditori de Lió, i ha participat regularment en diverses emissions de France Musique. Recentment ha tocat al Festival Ràdio-França de Montpeller, Festival Chopin a Bagatelle, Festival Chopin a Nohant, Festival “Chopin and his Europe” de Varsòvia, Festival de Ljubljana a Eslovènia i el Kennedy Center de Washington. Així mateix és convidat regularment a la Xina i el Japó.

Forma part del Trio élégiaque amb Philipp AIChE i Virgina Constant. La seva discografia com a solista comprèn la integral de Sonates de Mozart amb Anima Records, un disc de Chopin amb Artalinna, a més un doble àlbum contenint les proves del Concurs Chopin, publicades per l’Institut Chopin de Varsòvia. La seva integral de l’obra per a piano de Ravel per a Piano Classics va rebre un FFF de Télérama així com 5 estrelles de Diapasó.

Més informació a www.francoisdumont.com

 

PROGRAMA

Part I

Franz Schubert 1797-1828

Sonata “Arpeggione” para viola y piano D. 821 

  • Allegro moderato
  • Adagio
  • Allegretto

Ludwig van Beethoven 1770-1827

Sonata No.3 en La Mayor Op. 69 para cello y piano 

  • Allegro, ma non tanto
  • Scherzo. Allegro molto
  • Adagio cantabile – Allegro vivace

Part II

Johannes Brahms 1833-1897

Trío en la menor Op. 114 para viola, cello y piano

  • Allegro
  • Adagio
  • Andantino grazioso
  • Allegro

El concert tindrà lloc el dia 30 de juliol de 2018 al Claustre del Seminari de Ciutadella a les 21:00 hores.