Maria Berasarte i Pepe Rivero – Fado, jazz i música d’arrel

Maria Berasarte i Pepe Rivero

Delirio – Fado, jazz i música d’arrel

Pepe Rivero & Maria Berasarte presenten “Delirio”, un nou projecte a piano i veu treballat conjuntament des de la primera fins a l’última nota en què per primera vegada col·laboren els dos artistes d’extraordinària qualitat i gran bagatge professional. És una pluja provocadora d’emocions on conviuen l’inestable, el prohibit, el fràgil i la  complicitat.

“Delirio” és un encreuament de dos mons, dos continents musicals als quals els uneix la música clàssica, la seva passió pel jazz i l’arrelament per les seves arrels basques i espanyoles per part de Maria, i cubanes en el cas de Pepe. Maria a la veu i Pepe al piano interpretaran temes molt coneguts com “Aquelles petites coses” de Joan Manuel Serrat, “Je ne t aime pas” de Kurt Weill, el fado, “Estranha forma de vida” molt conegut per Amália Rodrigues com també “Txoria Txori” de Mikel Laboa. A aquest projecte se li uneixen temes originals amb la finalitat de crear una única atmosfera musical. Amb Deliri tots dos artistes aconsegueixen sotmetre al públic i portar-li a un estat hipnotitzador pel qual l’espectador sentirà que realitza un viatge musical de la mà de Maria Berasarte i Pepe Rivero. És la fantasia de viure altres vides jugant a tancar els ulls quan la resta del món els té oberts.

La cantant Maria Berasarte, “La Veu nua” com la defineixen a l’estranger, és la cantant espanyola d’origen basc amb més projecció internacional del moment. Maria viu permanentment en el canvi, l’evolució i sobretot
en l’emoció des de la inesperada i elegant senzillesa. Es esquinça i brilla en el minimalista amb una posada en escena envoltant i encisadora. “Veu límpida i pauses de diva, la teatral Maria Berasarte conrea un temperament ibèric. Aquesta jove intèrpret basca arribada del clàssic … fa coquetejar el lament lusòfon, intens i lluminós, amb la vehemència i sensualitat espanyola. Una revelació vibrant i singular. “

És coneguda la seva passió per Portugal, va dedicar a la cançó de Lisboa seu primer disc “Totes les hores són velles” (Universal), segons la crítica portuguesa, el millor àlbum de fado gravat per una veu estrangera (Time Out Lisboa). Posteriorment Maria Berasarte, va presentar SOBTADA el espectacle està dedicat al fado i altres arrels ibèriques al costat dels qui desafien el imposarble, el guitarrista flamenc José Luis Munt i el portuguès José Peixoto (excomponent de Madredeus).

Una carrera plena d’intenses col·laboracions: del món del flamenc, Niño Josele o Javier Limón; d’altres firmaments musicals com Jordi Savall, Ara Malikian, el brasiler Edson Cordeiro, els italians Gianmaria Testa i Gabriele Mirabassi, amb el moçambiquès Stewart Sukuma o amb els portuguesos Dulce Pontes, Cristina Branco, Rodrigo Leão, Carlos do Carmo i al costat del internacionalment conegut gaiter Carlos Núñez a qui el març del 2017 va acompanyar en la seva gira pels EUA i Canadà.

França, Bèlgica, Suïssa, Itàlia, Romania, Marroc, Grècia, Xina, Moçambic, Anglaterra o Portugal són alguns dels països que ha visitat per actuar en festivals com: Hong Kong Arts Festival 2017, Elles Creen (Madrid) 2016, Mawazine ( Rabat) 2015 i 2018, Festival de música, teatre i dansa internacional de Sibiu 2015, Festival de música i dansa de Granada 2014, Au fil des voix a París 2014, Aufil des voix a Vaison la Romaine 1013 (França), Festival de Macau 2013, Badasom 2013 compartint escenari amb el mestre Paco de Lucía en un dels seus últims concerts, Festival Tres Cultures de Múrcia 2012, Festival de Folk de Getxo Folk 2011, Festival Alamar d’Almeria 2011, Festival de Músiques del Món de Sines 2011 (Portugal ), Festival de Flamenc de Jerez 2008, Biennal de Flamenc de Sevilla 2006, Festival Costa de Músiques de Lanzarote 2006 o Festival de Músiques de Corfú 2005 (Grècia).

 

El pianista i compositor Pepe Rivero forma part d’una “Nova Generació” de músics cubans que han irromput amb força en l’escena internacional del jazz, sent la seva formació clàssica. El 1998 es trasllada a Espanya i el 2001
comença una gira de concerts de la mà de Celia Cruz i Paquito D’Rivera. Al costat del saxofonista i clarinetista va presentar el seu disc “Els Boleros de Chopin” al Lincoln Center de NY en l’any 2011. do Núñez, Bobby Martínez, Elsa Baeza, Ana Belén, Alain Pérez, Tony Zenet, Eva Cortés, Diego “El Cigala “, entre d’altres, i també al costat de José Luis Perales com a director musical.
Va estar nominat als Latin Grammys 2011 al costat de Paquito D’Rivera amb el DVD- àlbum titulat “Paquito D’Rivera & Pepe Rivero Live in Barcelona”. Va ser convidat com a pianista i compositor per al disc “Jazz Meets the Classic” de Paquito D’Rivera, guanyador del premi al millor àlbum de jazz als Latin Grammys 2015. Va obtenir en els anys 2001 i 2002 el premi de composició de
Jazz Llatí a l’Havana, Cuba. “Els desenvolupaments harmònics que desplega sobre el seu piano en aquest disc el converteixen en una mena de Bill Evans cubà, dibuixant sobre les blanques i negres una cadència melòdica amb els colors de la bellesa i el audaç i el traç del que intel·ligent, ja que les seves reflexions pianístiques neixen del cap i el cor. “

Ha participat en alguns dels més importants Festivals de jazz internacionals com el Jazz Festivals Montreux, Jazz Middelheim, Festival de Mont-real, a Dinamarca, Tòquio, França, Alemanya, Itàlia, Polònia, Grècia, Finlàndia, Àustria, Turquia, Austràlia, Washington, New Heaven i New York, Madrid, Bilbao, Las Palmas i Vitòria a Espanya. Ha col·laborat amb nombrosos artistes com David Murray, Omara Portuondo, Jerry González, Javier Colina, Perico Sambeat, Gerardo Núñez, Bobby Martínez, Elsa Baeza, Ana Belén, Alain Pérez, Tony Zenet, Eva Cortés, Diego “El Cigala”, entre d’altres , i també al costat de José Luis Perales com a director musical.

Actualment és el director musical del Latin Jazz Festival a Espanya anomenat “CLAZZ”, nascut al febrer del 2011 el qual és el primer Festival de Latin Jazz d’Europa.

Programa:
 • Os argonautas (Caetano Veloso)
 • Tú, mi delirio (César Portillo de la Luz)
 • O que é (Gonzaguinha)
 • Aguaenlaboca (Joaquín Calderón)
 • Plath (María Berasarte)
 • Txoria Txori (Mikel Laboa/Joxean Artze)
 • Je ne t’aime pas (Kurt Weill /Maurice Magre)
 • Delirio (Pepe Rivero)
 • Estranha forma de vida (Alfredo Duarte/Amália Rodrigues)
 • Lela (Rosendo Mato Hermida/Alfonso Rodríguez Castelao)
 • Barco Negro (David Mourão-Ferreira/Caco Velho/Piratini)
 • Drume Negrita (Eliseo Grenet)

El concert tindrà lloc el dia 13 d’agost al Claustre del Seminari de Ciutadella a les 21:00 hores.