Prèvia concert Déborah Monserrat – Armando Lorente

46è Festival de Música d’Estiu de Ciutadella 2018

Déborah Monserrat estrena duet de piano i percussió a Ciutadella

El segon concert del Festival de Música d’Estiu serà aquest dilluns 23 de juliol al Claustre del Seminari

En la que serà primera vegada que actua per a Joventuts Musicals de Ciutadella i estrenant formació musical, la menorquina Déborah Monserrat Triay (Ciutadella, 1971), resident a Palma des que el setembre de 2006 s’incorporés com a professora de piano al Conservatori Superior de Música de les Illes Balears, serà juntament amb el percussionista Armando Lorente (1957) protagonista del segon concert del 46è Festival de Música d’Estiu, aquest proper dilluns 23 de juliol a les 21 hores al Claustre del Seminari de Ciutadella.

Ja amb una certa trajectòria com a concertista de piano, que ve combinant amb la seva faceta com a docent i també amb la de productora d’arts escèniques amb la seva Baleartmusic i amb Andreu Burguera com a soci, Déborah Monserrat ha format part igualment de diverses formacions de cambra compartint escenari amb altres músics (sobretot acompanyant veus i cordes). Però mai encara amb aquesta combinació de piano i percussió, que realment és un duet poc vist en directe.

I és, seguint aquesta curiositat que la caracteritza i que la fa anar provant i innovant coses diferents constantment, que Déborah Monserrat s’ajunta ara amb Armando Lorente, músic apreciat, entre d’altres, per la seva extraordinària capacitat per la versatilitat estilística i que conrea també els camps de la composició, així com que actualment és solista de percussió de l’Orquestra Simfònica de les Illes Balears. Alhora que, com Monserrat, professor titular al Conservatori Superior de Música de les Illes Balears i, en el seu cas, també professor del Centro Armando Katerina Gurska a Madrid.

El programa amb què s’estrenaran com a duet de piano i percussió a Ciutadella està integrat per un repertori fresc i atractiu per a l’oient, variat, entretingut i amb molt de color per tal que el públic, a qui també cercaran sorprendre, pugui fer un bon tast de les capacitats d’aquesta combinació instrumental. La primera peça, de fet, amb una versió arranjada per Armando Lorente de la Suite núm. 1 en sol major de J.S. Bach, coneguda a nivell clàssic i que originalment és per a violoncel sol, serà la manera de convidar al públic a ensaborir la combinació, com a entrant del que serà tot el concert.

En aquest cas, i sense desfigurar la versió original (tot i el tractament percussionista), Lorente, acompanyat pel piano de Monserrat, utilitzarà diversos instruments de percussió, cosa que no passarà a la resta d’actuació, en què el piano s’acompanyarà de marimba o de vibràfon, que, a més, ja seran també versions editades per a piano i percussió. Aquesta Suite núm. 1 de Bach i el Concert núm. 1 per a marimba de Ney Rosauro, la peça més llarga del concert amb gairebé 20 minuts de durada, integraran la primera part, precedint una darrera part en què serà una mena de recopilació d’obres més curtes.

En aquest apartat es podran escoltar des de dues peces composades per Armando Lorente, Ragazza i La vida que viene (aquesta darrera dedicada als seus pares, difunts no fa gaire), fins a la Danza española nº 1 de La vida breve de Manuel de Falla, que es preveu com a final del programa. Açò passant, però, per al pur minimalisme d’Arvo Pärt amb la seva Spiegel im Spiegel, el Blue rondo a la turk de Dave Brubeck i el Libertango d’Ástor Piazzolla.

Per a Déborah Monserrat, aquesta actuació, que representarà la primera vegada que actua per a Joventuts Musicals i que també vol dir l’estrena del seu nou i innovador duet amb Armando Lorente, té igualment una significació molt emotiva que la fa esperar-la amb una “especial il·lusió”. I és que tocar al Claustre del Seminari de Ciutadella la transporta a la seva pròpia infantesa i a les seves primeres passes amb el piano, quan amb 7 anys recorria estances i passadissos del Seminari, anant amunt i avall, per anar a les classes que l’impartia el senyor Guiem (Guiem Coll Allès). Molts records li venen al cap en aquest espai que li és molt familiar, i també fent memòria de la figura del senyor Guiem, que “tant me va donar el seu suport de petita i que de qualque manera em va començar a traçar el camí cap a questa vida musical a la que m’he acabat dedicant”.

El concert de Déborah Monserrat i Armando Lorente començarà a les 21 hores del proper dilluns 23 de juliol, obrint-se la taquilla, a l’entrada del Seminari, una hora abans de l’actuació. Les entrades costen entre 10 i 12 € per als socis de Joventuts Musicals de Ciutadella, segons si és numerada o no, i entre 16 i 20 €, també segons si té numeració o no, per al públic en general. Per als socis d’altres Joventuts Musicals, de la Capella Davídica i per als estudiants de música, el preu és de 16 €, mentre que els menors de 12 anys gaudeixen d’entrada gratuïta. Anticipadament, les entrades es poden comprar al Centre Municipal d’Art de Ciutadella, amb la possibilitat també de reservar-les a través del web www.jjmmciutadella.com o del telèfon 636 866 610 (capvespres).

Divendres 20 de juliol de 2018