Prèvia concert – Cuarteto Onnoven

Un singular quartet (de tubes) que s’estrena a Ciutadella

El Quartet Onnoven tancarà el Festival de Música d’Estiu 2018, aquest dilluns 20 d’agost al Claustre del Seminari

David Llácer (Simat -València-, 1966) és actualment tota una institució dins el món de la tuba a Espanya. Fa uns anys, essent professor de Musikeon i del Conservatori Superior de Música de les Illes Balears a Palma, Llácer havia tingut, per separat, a tres alumnes procedents de diferents punts de la geografia espanyola: Mauro Farinya (Candelaria -Tenerife-, 1987), Héctor García (Laredo -Santander-, 1986, que resideix a Menorca des de l’any 2009 i actualment és professor de tuba i trombó a les escoles municipals de música de Ciutadella, Ferreries i Alaior), i Joaquín Cortina (Guadassuar -València-, 1984).

Després, tots tres alumnes, ja coneguts entre ells, van fer estada a Palma per treure’s el títol Superior de tuba amb el mestre David Llácer. I des que el van obtenir, fa una desena d’anys, no només no han perdut mai el contacte, fins i tot també coincidint junts en alguna formació, com l’Orquestra Simfònica de València (on Llácer avui dia actua de tuba solista), sinó que des de fa temps tenien la idea de tocar plegats en format quartet.

I el moment de la trobada, o de la retrobada, però, no va sorgir fins fa relativament poc, posant-se a treballar conjuntament i sortint-los l’oportunitat d’actuar al 46è Festival de Música d’Estiu que organitza Joventuts Musicals de Ciutadella, on estrenaran el quartet de tubes anomenat Onnoven, per tal de donar a conèixer i fer descobrir la tuba i les seves possibilitats, tant des del punt de vista tècnic i interpretatiu com de la seva singular sonoritat.

De fet, i tot i que sí que n’hi ha qualcun altre a Espanya, no és gaire habitual de veure i d’escoltar un quartet format només per tubes, una característica que certament crida l’atenció. El concert, a més, aquest dilluns 20 d’agost a les 21 hores al Claustre del Seminari de Ciutadella, serà el que tancarà l’edició 2018 del Festival de Música d’Estiu, havent aixecat una certa expectació entre els aficionats a la música, també per aquesta sorpresa de sonoritat que s’hi trobaran.

El nom del quartet, Onnoven, fa referència al nom d’un instrument, un tipus de tuba poc comú i de la seva família, i que té un registre encara més agut que el bombardí, que en realitat és una tuba tenor. De moment, però, i tot i que no descarten afegir-hi un onnoven a la formació d’aquí a un temps, el Quartet Onnoven es presentarà davant del públic amb dos bombardins (tocats per Mauro Farinya i per Héctor García), una tuba baixa (per Joaquín Cortina) i una tuba contrabaixa (per David Llácer).

I amb un programa on si bé hi ha dues peces que s’han arranjat (per part de David Llácer) especialment per al quartet, estarà integrat per composicions originals per a aquest tipus de formació, una música quasi tota del segle XXI i en què s’hi podran trobar diferents estils, des d’obres més de caire contemporani fins a altres amb pinzellades més tradicionals i fins i tot amb aires llatins, podent-se apreciar el gran potencial expressiu d’aquesta formació.

Les dues peces, simfòniques, que són arranjaments per al quartet de tubes Onnoven sonaran cadascuna al principi de la primera i segona part del programa, com per introduir la resta de composicions: Intermedio de La boda de Luis Alonso de Gerónimo Giménez i el primer moviment de la Simfonia núm. 5 de Beethoven, un tram de bastanta dificultat tècnica i rítmica i amb el qual es veurà com un quartet d’aquestes característiques pot sonar tan ple com si qui actués fos una orquestra sencera.

La resta de peces, originals, seran Bruckner Etüde d’Enrique Crespo, Wolkenschatten de Jan Koetsier, Benediction de John Stevens, Fantasy de Ralp Martino, Viva voce! de John Stevens i Tres Milongas d’Enrique Crespo (amb els seus tres moviments: Troiliana, Campera i Candombe). Aquesta darrera obra, tant per la seva qualitat com per la seva dificultat, és una de les peces més conegudes i cabdals dins el repertori específic per a quartet de tubes.

El sisè i darrer concert del 46è Festival de Música d’Estiu començarà a les 21 hores del proper dilluns 20 d’agost, obrint-se la taquilla, a l’entrada del Seminari, una hora abans de l’actuació. Les entrades costen entre 10 i 12 € per als socis de Joventuts Musicals de Ciutadella, segons si és numerada o no, i entre 16 i 20 €, també segons si té numeració o no, per al públic en general. Per als socis d’altres Joventuts Musicals, de la Capella Davídica i per als estudiants de música, el preu és de 16 €, mentre que els menors de 12 anys gaudeixen d’entrada gratuïta. Anticipadament, les entrades es poden comprar al Centre Municipal d’Art de Ciutadella, amb la possibilitat també de reservar-les a través del web www.jjmmciutadella.com o del telèfon 636 866 610 (capvespres).