OCIM – Concert de cap d’any 2018 – Cants de Nura

CANTS DE NURA

Cants de Nura és una obra simfònico-coral inèdita basada en temes populars menorquins que el compositor Joan Albert Amargós va escriure per a la Orquestra de Cambra Illa de Menorca.

El compositor va titular l’obra Cants de Nura per donar a conèixer l’origen del nom primitiu amb què els fenicis varen batejar l’illa de Menorca. I es va basar en set temes populars menorquins: Sant Antoni I el Dimoni, la morena de Torret, Hora baixa, Sa fandanguera – Jota de Mercadal, Són els teus ullets, Gloses i Pataneres.

L’obra, segons Amargós, respira l’aire fresc de les melodies populars menorquines que, a l’hora, estan envoltades d’un tractament actual amb unes harmonitzacions lliures que fan que un material que va néixer fa tants d’anys es vagi renovant i actualitzant. Hi ha molts moments festius I també èpics, com representen les cançons populars en què es basa l’obra.

JOAN ALBERT AMARGÓS ALTISENT

Compositor i director nascut a Barcelona. Instrumentista de piano i clarinet, ha

compost obres de càmera i simfòniques. L’ús de la melodia, el contrapunt rítmic, I la utilització d’una harmonia totalment ampliada són les seves preferències. També destaca en la seva obra la faceta d’arranjador i compositor en el món del jazz i el flamenc.

Ha obtingut en deu ocasions (entre 1999 i 2011), el premi al millor arreglista de

Espanya, concedit per l’Acadamia de la Música. La Generalitat de Catalunya li va concedir el 2002 el Premi Nacional de Música per la Òpera “Euridice” i pel projecte “Flamenco en orquesta” i també va obtenir el Premi Ciutat de Barcelona el mateix any per l’estrena del “Concert per trombó baix I “orquestra “. Recentment va ser nominat als Premis Grammy 2008 en la categoria de “Millor”

composició clàssica contemporània “, per la obra” Concerts del Nord “per flauta dolça i orquestra simfònica. Amb aquesta mateixa obra es va concedir el premi al “Millor autor de Música Clàssica” als «Premis de la Música» de 2008 i per la seva col·laboració amb les pianistes Katia i Marielle Labèque, el mateix premi en 2009.

L’abril de 2010 es va estrenar a l’Auditori de Madrid amb l’OCNE i sota l’adreça de Josep Pons, el seu concert per a dos pianos i orquestra titulat “Paisatges Sonors de Espanya”. La part solista va ser a càrrec de les pianistes Katia i Marielle Labêque. Ha col·laborat amb els artistes més importants de tots els gèneres (J.M. Serrat, M.Poveda, Ana Belén, Plácido Domingo, Alfredo Kraus, Vince Mendoza, Vicente Amigo, Noa, Barbara Hendricks i un llarg etc), així com col·laboracions com a director amb algunes de les millors orquestres europees i americanes.

MANEL ESTEVE

Nascut a Barcelona l’any 1978, va estudiar música al Conservatori Municipal i cant amb el seu pare, el baríton Vicenç Esteve. Ha rebut classes de cantants de la categoria de Jaume Aragall, Joan Pons, Bonaldo Giagiotti, Eduard Giménez o Romando Panerai i ha estat guardonat als concursos internaciona de cant Pedro Lavirgen i Manuel Ausensi.

L’any 1999 debuta al Gran Teatre del Liceu de Barcelona en el rol de «Uberto» de «La serva padrona». L’any 2000 interpreta Papageno de «La petita flauta màgica». Des de llavors comença una important activitat professional que el du a participar a les temporades estables i festivals més important del panorama musical espanyol – Gran Teatre del Liceu, Teatro Real, Teatro de la Zarzuela, Palau de la Música Catalana, ABAO, Teatro de la Maestranza, Quincena musical de San Sebastián… Ha treballat amb directors musicals com Renato Palumbo, Víctor Pablo Pérez, Sebastian Weigle, Josep Pons, Stefano Ranzani o Alain Guingal, entre d’altres, i amb reconeguts directors d’escena com Emilio Sagi, Laurent Pelly, Joan Font, Joan Antón Rechi, John Copley…

Ha col·laborat així mateix, amb importants orquestres, amb les què ha interpretat principalment repertori simfònic. Sobre això, cal destacar la seva participació a Carmina Burana, de Carl Orff, al Palau de la Música Catalana amb l’Orquestra de Radio Televisión Española dirigida per A. Leapner, i a la commemoració del 50 aniversari de RTVE a Catalunya.

MARCO MEZQUIDA

Nascut a Menorca el 1987, es va llicenciar a l’ESMUC el 2009 i des d’aleshores ha gravat més de 50 discs amb els millors músics del país. Ha actuat en importants auditoris i emblemàtics clubs de jazz arreu del món, presentant els seus projectes en festivals de 30 països d’Europa, Amèrica del Nord i del Sud, Àsia i el nord d’Àfrica, de San Francisco a Tòquio, de Copenhaguen a Sao Paolo, de Nova York a Hong Kong.

Destaquen els seus projectes Marco Mezquida & Los sueños de Ravel, Chicuelo & Marco Mezquida, MAP (Mezquida-Aurignac-Prats), el seu trio danès Pieris (Mezquida-Bodilsen-Andersen), els seus dos juntament amb Silvia Pérez Cruz, Alfonso Vilallonga, Celeste Alías , Pablo Selnik i la ballarina Sol Picó, etc. i els seus concerts a piano sol, en els quals potencia la seva llibertat creativa com a improvisador i compositor, evidenciant el seu amor i coneixement de músiques ben diverses però que combina de manera natural gràcies al seu bagatge en la música clàssica i contemporània, la música música popular, el jazz, el free, el pop i el flamenc, com ja demostren els seus 5 discos publicats a piano sol entre 2013 i 2018.

Ha compost i gravat la música per a dues premiades produccions teatrals entre 2015 fins 2017 dirigides per Julio Manrique; també ha gravat diversos programes musicals per a televisió ha actuat com pianista solista amb orquestres de clàssica i grans bandes de jazz. La seva brillant carrera musical que combina amb la docència al Conservatori Superior del Liceu de Barcelona i a l’Escola Superior d’Estudis Musicals.

MARIA CAMPS

Ha estudiat amb els professors F. Banyó, P. Moore, E. Salbanyà, E. Tarrés i J. Pons. És llicenciada en Filologia Hispànica.

Ha desenvolupat rols principals en nombrosos títols d’òpera i sarsuela com Katiuska, Sorozábal; La serva padrona, Pergolesi; La cantata del cafè, Bach; Rita, Donizetti; Marina, Arrieta; Le nozze di Figaro, Mozart entre d’altres i també cantata i oratori com El cant del bosc, Brotons; Cantata de la fosca i de la llum, Baltasar Bibiloni; El castell d’iràs i no tornaràs, Mas Porcel; Les Iluminations, Britten; La Gallia, Gounod; Les set darreres paraules, Haydn, com a exemples.

Al llarg dels darrers 20 anys, ha ofert nombrosos concerts i muntatges escènics a l’àmbit balear, principalment, tot i que també fora d’ell en llocs tant emblemàtics com la Iglesia de los Jerónimos i de San Ginés, a Madrid o la Catedral de Barcelona, Teatre Principal de Palma o el Palau de la Generalitat de Catalunya. Ha actuat amb La Fura dels Baus, l’Orquestra de l’Acadèmia del Gran Teatre del Liceu de Barcelona, la Orquestra Simfònica de les Illes Balears (OSIB), la Banda Municipal de Palma, la OCIM, etc i amb Amics de l’òpera de Maó participa regularment cantant a les temporades d’òpera, que presenten cartells internacionals.

Amb el guitarrista de jazz Pere Arguimbau ha enregistrat 3 CD. Ha estrenat i enregistrat la versió menorquina del s.XVIII de La creació, de Haydn.

CAPELLA DAVÍDICA de la Catedral de Menorca

El cor de la Capella Davídica fou fundat l’any 1944, essent el seu primer director el prevere Gabriel Salord i Marquès qui aconseguí reunir un excel·lent grup coral de veus mixtes que l’any 1950 i es presentà a l’Auditori de Palma de Mallorca on obtingué un sorprenent i espectacular èxit, tant de crítica com de públic. A ell seguiren el prevere Guillem Coll Allès (1967-1995) amb qui la Capella actuà a ciutats com Sevilla, Barcelona i països com Itàlia, Alemanya o els Estats Units. Entre 1995 i 2003, i baix la batuta de Gabriel Barceló, la coral innovà introduint autors contemporanis en el seu repertori i enregistrà tres discos. Des de setembre de 2014 la directora és Isabel Juaneda amb qui el cor ha celebrat el seu 70è aniversari i amb qui la Capella segueix donant continuïtat a les seves intervencions en la litúrgia de la Catedral de Menorca i en els tradicionals concerts de Nadal i Pasqua a la seva seu, l’església del Socors de Ciutadella, destacant les seves darreres interpretacions del Rèquiem de Duruflé, les Set darreres paraules de Crist de J. Haydn, els Valsos amorosos op. 52 de J. Brahms i Carmina Burana de C. Orff.

La Capella Davídica ha actuat amb diverses orquestres com la Simfònica de Balears, la Nacional de Catalunya o l’OCIM sota la direcció de directors com Philippe Bender, Kemal Khan, Alfons Reverté, Enrique Azurza, Fernando Marina o Salvador Brotons, entre d’altres. Ha actuat a diversos teatres i auditoris com el de Maó, l’Auditòrium de Palma o el Palau de la Música Catalana. El seu repertori abraça des de la polifonia del renaixement espanyol fins obres més contemporànies.

ORQUESTRA DE CAMBRA ILLA DE MENORCA

L’Orquestra de Cambra Illa de Menorca va néixer el 1998, impulsada per la delegació de JM de Maó en els seus inicis i posteriorment també amb el suport de JM de Ciutadella. L’OCIM és l’única orquestra professional de l’illa i té com a objectiu possibilitar a tot el públic menorquí una programació estable i de qualitat de la música orquestral. A més de la vessant concertística, l’orquestra també desenvolupa programes pedagògics, en col·laboració amb centres d’educació, tant generals (primària i secundària) com específicament musicals (escoles de música i conservatori). I programes socials, amb l’objectiu de fer arribar la música a sectors de la societat que no hi tenen un fàcil accés (com centres d’atenció a la tercera edat, centres de persones amb discapacitats o centres penitenciaris)

PROGRAMA

PART I

CANTS DE NURA,

Suite de cançons populars de Menorca…………..JOAN ALBERT AMARGÓS

Estrena absoluta

-GLOSES

-HORABAIXA

-PATANERES

-SON TEUS ULLETS

-SA FANDANGUERA I JOTA DE MERCADAL

 

PART II

CHRISTMAS, Popurri de nadales………………..Arranjament ARTHUR HARRIS

ANNEN POLKA OP. 117………………………………………………JOHANN STRAUSS

KAISER-WALZER OP. 437……………………………………………JOHANN STRAUSS

TRITSCH-TRATSCH POLKA OP. 214……………………………..JOHANN STRAUSS