Larsson & OCIM

Concert inaugural de la OCIM amb Xavier Larsson dirigits per Francesc Prats.

Compra les teves entrades per aquest concert a Codetickets.

Orquestra de Cambra Illa de Menorca

Nascuda en el sí de Joventuts Musicals de Maó l’estiu de 1998, l’Orquestra de Cambra Illa de Menorca està conformada per músics professionals menorquins. Al llarg de la seva trajectòria, ha treballat amb directors i solistes instrumentals que no han fet sinó aportar qualitat i versatilitat al conjunt, esdevenint, després de vint anys de singladura, una de les entitats musicals de les Illes Balears més valorades i apreciades. A més, l’OCIM aposta per afegir al seu bagatge concertístic el concepte de transversalitat en col·laboració amb altres disciplines artístiques, que es materialitza, per exemple, en la producció d’Història d’un Soldat l’any 2014. Val a destacar, entre les darreres produccions, l’organització de dos concerts participatius, que van ser clamorosament acollits pel públic menorquí.

Actualment, l’orquestra du a terme una mitja de sis projectes anuals. També realitza programes pedagògics en col·laboració amb centres d’educació, ja siguin de primària i secundària, com escoles de música i Conservatori. Així mateix, amb l’objectiu d’apropar la música a sectors de la societat amb accés limitat (centres d’atenció a la tercera edat, centres de persones amb discapacitat o centres penitenciaris), l’OCIM desenvolupa projectes de caire social. En els darrers anys, obre fronteres amb produccions a Catalunya i a les altres illes de l’arxipèlag Balear.

Francesc Prat és un director d’orquestra i compositor que s’acosta a la música amb una mentalitat oberta i que reparteix el seu temps entre el repertori simfònic, l’òpera i la creació contemporània, per la que hi sent una particular afinitat. Aquest interès l’ha situat a l’escena de la música d’avui en dia, particularment a Suïssa i Espanya, així com l’ha permès dirigir projectes en esdeveniments tant diversos com el Lucerne Festival, ArtBasel, Basel Composition Competition, Berlinale o Festival Sónar de Barcelona.

Xavier Larsson

Xavier Larsson (1991) inicia su formación en las especialidades de violín (Esther Pons y Andreu Cardona) y saxofón (Rafael Barberà, Miquel Ángel Tomas y Guzmán Armengol) en su ciudad natal, Ciutadella de Menorca. Asimismo, la Banda de Ciutadella, bajo la dirección de Joan Mesquida, influye mucho en la formación de Xavier.
Finaliza los estudios académicos con Konzertexamen (Prof. Daniel Gauthier)- grado en interpretación más alto otorgado en conservatorios alemanes- y un Master en Música contemporánea (Prof. David Smeyers) en la Musikhochschule Köln (Alemania) con las máximas distinciones. También realiza un Erasmus en el Conservatorio Superior Nacional de Paris en música de cámara (Prof. László Hadady).

Actualmente imparte clases en el “Asia Saxophone Pacific Academy” en Bangkok y es el director del Ensemble de saxofones en el Conservatorio Superior de Música del Liceo en
Barcelona. También tiene experiencia dirigiendo la Saxofonietta Köln en la Musikhochschule Köln. Xavier ha actuado en gran parte de Europa, Rusia, Chile, China, Singapur y los Estados Unidos. Cómo solista ha actuado en salas de conciertos como Wiener Musikverein, Kölner Philharmonie, Elbphilharmonie Hamburg, Alte Oper Frankfurt, Chicago Cultural Center, Palau de la Música Catalana y el Auditorio Nacional de Madrid. Xavier Larsson es ganador de numerosos primeros premios nacionales e internacionales los cuales destacan “Classic Winds International Festival” 2016 (Alemania), “SaxoVoce” 2016 (Francia), “10. Intermusica Competition” (Austria), “8. Michal Spisak Competition” y “II International Competition Lodz” (Polonia), “Concurso Permanente de Jóvenes Intérpretes Juventudes Musicales” 2009 y el “Certamen Nacional de Interpretación Intérpretes Melómano” 2008 (España).

También es premiado en el prestigioso concurso para saxofonistas “II Jean-Marie Londeix Competition” 2011 celebrado en Tailandia y también recibe el premio de la Crítica “El
Primer Palau” 2010 (España). Como miembro de Fukio Quartet es ganador del “Concurs Internacional d’interpretació de música de nova creació Re_Cre@“ 2018 (España), “XX International Chamber Music Competition Illzach “2017 (Francia), “Coop Awards&Absolut Prize “Antonio Bertolini” 2014 (Italia) y el “Felix Mendelssohn-Bartholdy Hochschulewettbewerb” 2014 entre otros. Ha sido becado por la fundación Alexander von Humbodt-Hezekiah Wardwell, Märkische Kultur Konferenz, Alfred-Toepfer Stiftung, Fundación Agustí Pedro i Pons y la Fundación Ferrer-Salat. Además de su carrera en solitario, es activo con el cuarteto de saxofones Fukio y el trío SpiegelBild (piano y acordeón).
En 2012 lanzó su álbum debut “Sax Time” con obras de Edison Denisov, Takashi Yoshimatsu y Bruno Mantovani. Xavier es artista D’Addario.

Francesc Prat

Dins el camp operístic, entre el 2014-2018 ha estat assistent del director anglès Ivor Bolton al Teatro Real de Madrid, on va debutar al març del 2016 dirigint Das Liebesverbot de Wagner. També ha treballat a Theater Basel, Dutch National Opera, Neuköllner Opera Berlin, Gare du Nord-Bahnhof für Neue Musik Basel, Theater Chur, Teatre Nacional de Catalunya i al Teatro de la Zarzuela. Entre el 2012 i el 2015, fou assistent de Josep Pons al Gran Teatre del Liceu de Barcelona, on ja havia assistit a Sebastian Wiegle amb anterioritat. El seu repertori operístic inclou diversos noms de l’escena contemporània (Haas, Sciarrino, Moser, Oehring, Barret) així com d’altres del repertori clàssic (Nebra, Gluck, Mozart, Beethoven, Berlioz, Verdi, Rimsky-Korsakov y Britten).

Francesc Prat també col·labora regularment amb orquestres i ensembles com la Sinfonieorchester Basel, Simfònica de la RTV d’Eslovènia, Sinfónica de Madrid, l’Orquestra de Cambra de l’Illa de Menorca, Ensemble Phoenix Basel, l’Ensemble Ö! i la BCN216. També ha treballat amb la Real Filharmonia de Galicia, Nederlands Kammerorkest, Essen Philharmoniker, Basel Sinfonietta i amb els grans conjunts de l’ESMUC (Escola Superior de Música de Catalunya).

Com a compositor, el seu catàleg inclou principalment música de cambra i obres per ensemble, que han estat premiades a Suïssa, Alemanya, Itàlia i Àustria. A l’octubre de 2012, va estrenar la seva primera òpera a Basilea.

Francesc Prat inicia la seva formació musical a l’Escolania de Montserrat. Prossegueix els seus estudis d’oboè, piano i teoria al Conservatori Superior de Música de Barcelona. Posteriorment, es gradua en oboè a la Musikhochschule Luzern, de composició a la Hochschule für Musik Basel/Musik-Akademie der Stadt Basel, i de direcció a la Zürcher Hochschule der Künste.

Programa

OCIM & Larsson
Inacabada de Schubert
Xavier Larsson, saxòfon
Francesc Prat, direcció

Part I

  • Philip GLASS (1937-)
    Melody for saxophone n. 10
  • Franz SCHUBERT (1797-1828)
    Simfonia n. 8 ‟Inacabada” D.759

Part II

  • Takashi YOSHIMATSU (1953-)
    Concert per a saxòfon ‟Cyber Bird” op. 59