Rosalia Gómez

Rosalía Gómez, piano

Guardonada en la darrera edició de piano del Concurs de JM Espanya, Rosalía Gómez proposa un programa que presenta obres en les que compositors de diferents èpoques exploren els límits del sistema tonal sense arribar a abandonar-lo. El títol «Ricercare», «recerca» en italià, fa referència a aquest afany experimental que comparteixen compositors de 4 sigles diferents. El ricercare és també la forma musical que emmarca el concert, que comença amb el Ricercare cromatico de Frescobaldi, en el que està inspirada la darrera peça de Musica Ricercata de Ligeti.

Nascuda el 1994, Rosalía Gómez comença la seva formació pianística als 5 anys amb Alexander Gold i María José Cerviño. Posteriorment cursa Bachelor Degree a l’Utrecht Conservatory amb Alan Weiss i Master Performance i Master Solista amb Claudio Martínez Mehner a la Musik Akadmie Basel. Paral·lelament s’especialitza en música antiga estudiant clavicèmbal amb Siebe Henstra i Jörg Andreas Bötticher i fortepiano amb Edoardo Torbianelli a la Schola Cantorum Basilensis. La seva intensa activitat concertística l’ha portat a diversos escenaris a Espanya, Holanda, Austria, França, Portugal, Bèlgica, Suïssa, Alemanya, Rússia, Egipte i EUA. Destaquen els seus debuts en llocs com el Concertgebouw Amsterdam (2013), Palau de la Música Catalana (2015), Cairo Opera House (2016), Konzerthaus de Dortmund (2018) i Herkulessaal

de Munich (2018). El 2013 va obtenir el primer premi en el concurs Young Pianist Foundation d’Amsterdam. El 2015 el diari El correo Gallego li otorgà el títol Gallega de l’any per la seva destacada trajectòria. Compta amb una àmplia experiència com a solista, havent treballat amb directors de la talla de Philippe Herreweghe o Ahmed el Sali; i orquestres com la Real Filharmonía de Galícia, Noord Nederlands Orkest, Nederlands Jonge Orkest, Cairo Symphony Orchestra, Duisburg Philarmonie i Basel Symphony Orchestra.

La seva fascinació per l’evolució de l’estètica musical l’ha portat a experimentar amb un ampli ventall d’instruments, des de teclats antics fins electrònics. Entre els seus projectes recents es troben la integral dels preludis de Debussy en pianos de principis del segle XX, el seu «Homenatge a Clara Schumann» en forte piano romàntic, o el seu programa «Ricercare» que presentem avui. També participa amb freqüència en festivals de música contemporània i ha estrenat obres de compositors tan rellevant com A. Frank, E. Schoenberger o G. F. Haas. Col·labora habitualment en diverses formacions cambrístiques. El seu dúo amb el violinista Antonio Viñuales ha estat guardonat en el BOG Duo Competition i a l’Orpheus Chamber Music Competition.

PROGRAMA

G. Frescobaldi: Ricercare cromatico post il Credo.

A. Reicha: Fugue-Fantasie, Op. 36/14

F. Liszt: Bagatelle Sans tonalité, S216 a

A. Berg: Sonata, Op. 1

G. Ligeti: Musica Ricercata

 

Sala Torrent de l’Església del Socors

Divendres 14 de febrer a les 20:30