Albert Guinovart & Kebyart Ensemble, piano i quartet de saxos

ALBERT GUINOVART & KEBYART ENSEMBLE

En aquest concert descobrirem la sonoritat màgica del quartet de saxos amb piano: una formació amb una paleta de colors capaç de dibuixar melodies i pintar harmonies amb els timbres més fascinants. Per a mostrar el màxim potencial d’aquesta novedosa agrupació presentem la música de George Gershwin a través de la mirada d’Albert Guinovart a I love rhythm , així com una obra original del compositor barceloní escrita per a l’ocasió.  Guinovart i Gershwin mariden de meravella: dues personalitats musicals que han abarcat des de la música de cambra a la música per a pel·lícula, passant pel musical o l’òpera, amb un llenguatge eclèctic, a voltes proper al j azz , i una fascinació compartida per el saxòfon, un instrument present en les seves pàgines més emblemàtiques. Com a obertura del concert, una transcripció d’un quartet primerenc de Franz Schubert ens mostrarà la vessant més harmoniosa i dolça del saxo, bon contrapunt a una segona part del concert més extrovertida consagrada per complet al compositor nord americà, on la peça per a quintet ja esmentada es complementa amb els preludis per a piano i un arranjament de la suite de l’òpera Porgy and Bess per a quartet de saxos. Kebyart i Albert Guinovart, dos dels màxims exponents de dues generacions d’artistes, units per la comesa original amb que va néixer la música de cambra: reunir-se pel plaer de fer música plegats i, d’aquesta manera, fer descobrir al públic nous mons sonors.

ALBERT GUINOVART

és un dels músics més complets i polifacètics actuals. La seva activitat professional es divideix entre la seva dedicació com a pianista de repertori, compositor i docent. Format a Barcelona marxà a Londres per a estudiar amb Maria Curcio.

Ha tocat per tota Europa, Sudamèrica, Estats Units, Canadà, Japó, Orient Mitjà, Austràlia i Nova Zelanda, en recitals i amb orquestres diverses, com l’OBC, Gürzenich de Colònia, Franz Liszt de Budapest, Filàrmonica de Helsinki, o de Cambra d’Israel entre d’altres; i amb directors com Ch. Hogwood, F.P. Decker, V. Petrenko, D. Cohen, L. Foster, E. Colomer, J. Pons, S. Mas, J. Ross entre d’altres. Ha col·laborat amb artistes com Victoria de los Ángeles, Barbara Hendricks, Frederica von Stade, Julia Migenes, Juan Diego Flórez i Nacho Duato.

És conegut pels seus premiats musicals: Mar i Cel, Flor de Nit, Gaudí, el musical de Barcelona, Paradís, La Vampira del Raval i Scaramouche També ha compost les òperes, Atzar, i Alba eterna, el ballet Terra Baixa, abundant música simfònica, coral i cambrística.

Com artista resident del Palau de la Música, el 2018 va estrenar el seu Rèquiem, que afegeix al seu catàleg amb obres com Te Deum, Missa Brevis o Gloria. Són conegudes les seves incursions en la televisió i el cinema. És professor d’orquestració i composició a l’ESMUC, i acadèmic de la Reial Acadèmia de Belles Arts i de Sant Jordi.

Compta amb tres Premis Butaca i dos Max, així com el Premi Ciutat de Barcelona; també és Steinway Artist. Té més de 30 enregistraments entre d’ells destaquen els d’Harmonia Mundi, amb les Sonates d’I. Albéniz, Danses de Turina i Goyescas de Granados; Tangos simfònics amb l’OBC per Decca , o la integral de Rodrigo per a EMI.

El seus enregistraments per a SONY amb els Concerts de piano, gravat a Sant Petersburg, així com el darrer Nocturn d’obres del mateix Guinovart per a piano sol, han estat un èxit.

KEBYART ENSEMBLE

Un quartet no sols compaginat fins a l’extrem i en pleníssima forma interpretativa, sinó també uns músics capaços de traspassar la perfecció tècnica per arribar a la comunicació musical” – Revista Musical Catalana. Palau de la Música, 3 de novembre de 2016.

Des de la seva creació l’any 2014, han esdevingut un dels grups de cambra amb més projecció de la seva generació. Han estat guardonats en prestigiosos concursos nacionals i internacionals, obtenint els primers premis de l’Orpheus Swiss Chamber Music Competition (2018), International Franz Cibulka Competition (2019), El Primer Palau (2016), el Premi BBVA de Música de Cambra Montserrat Alavedra.(2016) i de la XIVª edició del Concurs Internacional de Música de Les Corts (2018), entre d’altres. L’any 2015 van ser premiats a la 84a edició del Concurso Permanente de Juventudes Musicales de España.

Kebyart Ensemble ha ofert concerts per tota la península i també a l’estranger en països com Xina, Alemanya, França, Rússia, Àustria, Països Baixos, Suïssa i Luxemburg. Han estat programats a les temporades del Palau de la Música Catalana, l’Auditori de Barcelona, ​​Fundación Juan March. Els seus propers compromisos els portaran a sales com el Konzerthaus Berlin i l’Stadt Casino Basel, entre d’altres.

Al llarg de la seva trajectòria, han treballat amb músics de renom com Kennedy Moretti, el Quartet Casals, Cuarteto Quiroga, Hatto Beyerle (Alban Berg Quartett), Artemis Quartet, Jerusalem Quartet, Johannes Meissl, Nacho Gascón i Vincent David, entre d’altres.

Des de l’any 2018 són un dels grups de l’European Chamber Music Academy (ECMA) i, actualment, resideixen a Basilea on es formen amb músics de la talla de Rainer Schmidt (Hagen Quartett), el fagotista Sergio Azzolini i els pianistes Claudio Martínez-Mehner i Anton Kernjak.

La seva línia artística és una ferma aposta en tres direccions: la reivindicació del repertori original, el compromís amb la música de nova creació i la revisió d’obres d’altres formacions mitjançant transcripcions pròpies.

El seu primer treball discogràfic Accents ha estat lloat per la crítica especialitzada. Són artistes Selmer i Vandoren des del 2017. Entre els seus propers projectes s’inclouen col·laboracions amb altres músics amb l’objectiu d’enriquir la formació amb noves sonoritats, com és el cas del quintet que realitzaran al costat del reconegut pianista hongarès Dénes Várjon, el pianista i compositor Albert Guinovart i el contratenor Xavier Sabata.

PROGRAMA

  • Introduzione teatrale Op. 4 Núm. 1 ​ (1735​ )
    Pietro ​ Locatelli ​ (1695-1764)  Arr. ​ Kebyart​ Ensemble
  • Quartet Op. 14 Núm. 1 en Fa major ​ (1798​ /​ 1801)
    (a partir de la Sonata per a piano Op.14 Núm. 1)
    Ludwig van​ Beethoven ​ (1770-1827) Arr. ​ Kebyart​ Ensemble

    • I. Allegro
    • II. Allegretto
    • III. Rondo. Allegro comodo
  • Austràlia, ​ per a quartet de saxòfons i piano (2020)
    Estrena mundial, dedicada al Kebyart Ensemble
    Albert ​ Guinovart ​ (1962)
  • Three Preludes ​ (1926)
    George ​ Gershwin​ (1898-1937)
  • Porgy and Bess Suite ​ (1935)
    George ​ Gershwin Arr. Sylvain ​ Dedenon
  • I love rhythm
    George ​ Gershwin​ / Albert ​ Guinovart