José Antonio Domené i Víctor Jiménez Díaz, arpa i contratenor

JOSÉ ANTONIO DOMENÉ I VÍCTOR JIMÉNEZ DÍAZ

arpa i contratenor

26 JULIOL

21:00H CLAUSTRE DEL SEMINARI

 

 

 

JOSÉ ANTONIO DOMENÉ, arpa

és un dels arpistes espanyols més prominents de la seva generació. Nascut en Alberca de les Torres (Múrcia), es va graduar en el Real Conservatori Superior de Música de Madrid, en la càtedra de Mª Rosa Calvo-Manzano i, posteriorment, en el Royal College of Music de Londres, sota la direcció de Ieuan Jones. Va ser guanyador de la “RCM Harp Competition” i va obtenir el “Artist Diploma” sota la direcció de Ieuan Jones i Rachel Masters (London Philharmonic Orchestra).

Ha estat guanyador de diferents concursos des dels seus primers anys com l'”Arpa Plus”, I Concurs Nacional Intercentres, el Concurs Internacional de la UFAM o el concurs permanent de Joventuts Musicals.

Domené ha col·laborat amb algunes de les orquestres espanyoles més destacades, com l’Orquestra Simfònica de Castella i Lleó, l’Orquestra Simfònica d’RTVE, l’Orquestra Simfònica de Madrid, l’Orquestra de la Comunitat de Madrid, l’Orquestra Simfònica de la Regió de Múrcia o l’Orquestra de la Comunitat Valenciana, dirigides per mestres com Davis, Luisotti, Pons, Soler, Posada, Nielsen o Ros-*Marbà.

Col·labora habitualment amb l’Orquestra Simfònica del Gran Teatre del Liceu de Barcelona, l’Orquestra Simfònica de Bilbao, així com amb l’Orquestra Simfònica de les Illes Balears.

D’entre les orquestres internacionals amb les quals ha participat destaquen: l’Orquestra Filharmònica de Turíngia (Alemanya), l’Orquestra Simfònica de Massachusetts (els EUA), l’Orquestra del Teatre Regi de Torí (Itàlia), l’Orquestra Simfònica de Porto (Portugal), l’Orquestra Filharmònica Eslovaca (República Eslovaca) o l’Orquestra Estatal de Sant Petersburg (Rússia), sota la direcció, entre altres, dels mestres Davis, Halffter, König, Noseda, o Válek.

És membre fundador de l’Associació Espanyola de Arpistas (AEDA).

Ha recorregut Espanya en diverses gires de concerts i ha tocant en les més importants sales del país, incloent l’Auditori Nacional de Música, Teatre Real i el *Auditori de Barcelona. Va ser seleccionat per a participar en la programació “Rising Stars*Concerts” del RCM amb dos concerts en el Cadogan Hall i Wigmore Hall de Londres. Ha interpretat els concerts de Mozart, Debussy, Castelnuovo-Tedesco i Llancin amb diverses orquestres espanyoles, així com ha acompanyat a cantants programacions del Teatre de la Zarzuela i LifeVictoria de Barcelona, entre una altra.

Entre els seus enregistraments es troben l’obra “Diàleg” de Joan Manén, per a trio de corda, flauta i arpa (La Mà de Guido, 2018), el Concert per a arpa de Serge Llancin (Bilbao Musika, 2018) i el disc “Aires d’Espanya” en duo d’arpes al costat del*arpista David*Burani ( SMC Rècords, 2019).

Ha participat en diversos enregistraments en directe, tant com solista com amb diverses formacions de càmera, per a Ràdio Clàssica d’RNE i Catalunya Música de Catalunya Ràdio.

 

VÍCTOR JIMÉNEZ DÍAZ, contratenor

En fer-se amb el premi Voix Sacrée – Talents Lyriques de Reims en 2015, el contratenor barceloní Víctor Jiménez Díaz irromp, amb tan sols 26 anys, en el panorama internacional de la mà del llegendari director francès Jean-Claude Malgoire, amb qui debuta el mateix any en el Festival dels Flâneries Musicals, amb Messiah de Handel. El mateix any, seria destacat entre els contratenors espanyols per la revista especialitzada Òpera Actual i després de resultar vencedor del Concurs Internacional “Hariclea Darclée” a Romania, torna a Reims per a interpretar les cantates Longe Dolenta RV 640 i Gloria RV 589 de Vivaldi, a més del Stabat Mater de Pergolesi, dirigit per Jean-MariePuissant a l’Auditori del Conservatori. De tornada al país, ofereix diversos recitals destacant el seu primer acostament a les cançons de John Dowland al costat de la llaütista alemanya Maike Burgdorf. Abans d’acabar l’any, és contractat de nou pel Festival dels Flâneries Musicals de Reims per a participar en el concert Reims chante avec ses choeurs, com a part de les celebracions de les jornades UNESCO en la histórica Basilique de Saint-Remi.

La seva creixent reputació com a especialista barroc, ho porta a debutar sobre l’escena operística internacional en una producció del Arminio de Handel, en el Festival Opera Rarade Cracòvia sota la direcció de George Petrou i Max Emanuel Cenčić. Un mes més tard, faria el seu debut amb l’Orlando Furiós de Vivaldi en el Atelier Lyrique de Tourcoing i elThéâtre donis Champs-Élysées de París. Immediatament després grava i estrena, en directe i per a la Unió Europea de Radiodifusió, l’oratori Adamo ed Eva de Galuppi en elAuditorio de la Radiotelevisione svizzera RSI, al costat del grup I Barocchisti i dirigit per Diego Fasolis. Des de llavors la seva carrera ha continuat en constant progressió.

En 2018, és seleccionat per l’organització internacional TEDx com un dels “artistes que el món hauria de conèixer” i fa el seu debut americà al Brasil amb un recital d’àries de Handel al costat de l’orquestra A Trupe Barroca dirigit per Sergio Dias. En 2019 publica Bocatto di Cardinale (Columna Música), el seu debut discogràfic en solitari al costat del Ensemble Rigaudon, on el contratenor rescata cantates, algunes d’elles desconegudes fins avui, que li van suposar la nominació en els Premis MIN de la Música Independent com a “Millor Àlbum de Clàssica”. Estrena 2020 com primer contratenor resident en 8 Temporades de les Residències Musicals de la Fundació Catalunya – La Pedrera presentant allí, tres reeixits programes amb música romàntica del segle XIX, música contemporània (amb l’estrena absoluta de My Old Gramophon de Raquel GarcíaTomàs) i un ambiciós projecte de recuperació de la música de la Barcelona del XVIII, que veurà la llum pròximament.

Nascut a Barcelona en 1988, cursa els seus estudis de cant en el Conservatori Superior de Música del Liceu, amb Ingrid Ustrell, Sílvia Rovira, Anna M. Ollet i Josep Ruíz. Se perfecciona amb la mezzosoprano Francesca Roig i el pianista David Mason, i rep classes magistrals del baix-baríton Carlos Chausson, dels contratenors Jordi Domènech i Carlos Mena, del pianista i compositor Miquel Ortega o de la soprano Montserrat Caballé, que va tutelar el seu acostament al repertori belcantista. En 2010 va debutar com a solista de Membra Jesu Nostri de Buxtehude, sota direcció de Daniel de la Puente, dins de la 1a Setmana de la Música Antiga d’Àvila. D’aquesta manera, inicia una especialització, la dela interpretació de la música històrica sota criteris filològics, que fonamentarà la resta de la seva carrera.

PROGRAMA

JOSEPH MAURICE RAVEL (1875-1937)

CHANTS POPULAIRES (1909-1910)

  1. Chanson Espagnole
  2. Chanson Française
  3. Chanson Italienne
  4. Chanson Hebraïque

GABRIEL URBAIN FAURÉ (1845-1924)

  1. Impromptu No.6, Op.86 (1904) (solo de arpa)
  2. Deux chansons, Op. 4, nº 1 (1870)

Chanson du pêcheur

  1. Trois mélodies, Op. 7, nº 2 (1877)

Après un rêve

  1. Trois mélodies, Op. 23, nº 3 (1882)

Le Secret

  1. Nocturne Op. 43, nº 2 (1886)

La Nuit, sur le grand mystère

ACHILLE CLAUDE DEBUSSY (1862-1918)

  1. Nocturne (1880) L. 4

Nuit d’Étoiles

  1. Deux Romances (1885) L. 79

L’âme évaporée

Les Cloches

  1. Beau Soir (1888) L. 6
  2. Deux Arabesques L. 66 (1891) (solo de arpa)

Andantino con moto

REYNALDO HAHN (1874-1947)

  1. Chansons Grises (1890)

L’Heure Exquise

Mélodies, 1er recueil (1888-1890)

Si mes vers avaient des ailes!

Paysage

  1. Mélodies, 2e recueil (1913)

À Chloris

 

Podeu comprar les vostres entrades aquí.