Le avventure di Pulcinella e Colanfronio

Des de Joventuts Musicals de Ciutadella, tenim el gust de poder col·laborar amb el IX Festival de Música Antiga de Maó. Juntament amb La Galatea feim possible que la Commedia dell’ Arte napolitana pugui arribar a Ciutadella.

Presentam l’espectacle LE AVVENTURE DI PULCINELLA E COLANFRONIO, a càrrec de les companyies PERNAZZA LUONGO i LA GALATEA

Serà a l’església del Socors, diumenge 7 de novembre a les 19:00h.

L’entrada serà en format de taquilla inversa.

Le avventure di Pulcinella e Colanfronio

Pulcinellarte

Començant pels “canovacci” de la commedia dell’arte del Barroc, Pulcinella i Colanfronio estan desesperats i, morts de fam, proven de tot per a menjar; però la ingenuidad de Pulcinella i l’element de l’enamorament per a la mateixa jove, faran que els plans de Colanfronio fracassin i això provocarà una gran baralla a bastonades com sempre en la commedia dell’arte.

La màgia d’aquesta manera teatral bé s’entrellaça amb la dels titelles tradicionals napolitanes, on els protagonistes, de simples titelles, es convertiran en personatges de carn i os, creant una sinergia per damunt i per sota del teatre. Escamotage teatral molt antic, aquest últim, que trobem en algunes iconografies històriques on els actors s’intercanvien contínuament amb els titelles en un joc fascinant.

Trajectòria dels artistes

El projecte va néixer de la trobada de Alessia Luongo i Manuel Pernazza amb l’objectiu de reviure la tradició oral de la Commedia dell’Arte napolitana.

Alessia es dedica al teatre antic, s’especialitza en teatre renaixentista i barroc estudiant màscares, contes de fades i cançons de la seva terra. Realitza una immensa recerca musical sobre la música de la commedia dell’arte, centrant-se en la música antiga, estudiant al costat de mestres com Nando Citarella, Riccardo Medile, Andrea Damianiy Simone Vallerotonda. Canta cançons cultes i populars mentre toca diversos instruments antics. En honor a la seva terra, inventa el personatge de Colanfronio Brandella, recuperant així l’ús de la màscara del teatre napolità.

Manuel, en canvi, és un “Pulcinella”tradicional. Va rebre la màscara per tradició oral i conserva el que ens va portar l’oralitat. Sempre ha interpretat fidelment només la màscara de Pulcinella com ho van fer grans actors com Salvatore De Muto. Investiga la tradició oral de la màscara amb els mestres Claudio De Simone i Roberto De Simone. És ambaixador en el món de la màscara Pulcinella, títol que li confereix el Museu Pulcinella de Acerra de Nàpols. Amb el projecte Pulcinellarte han viatjat internacionalment participant en nombroses iniciatives i festivals.

En aquesta ocasió la part musical serà el fruit de la col·laboració entre la companyia italiana i el duo per a guitarrilla i colascione del grup La Galatea format per Alexander Hopkins i Mario Garau. El poc conegut duo de guitarra petita en La i colascione, un llaüt baix de tres cordes, resulta ideal per a explorar el repertori popular per a guitarra barroca.

El programa compta amb obres de Carlo Calvi, Domenico Pellegrini, Arcangelo Corelli, Ludovico Roncalli, Nicola Matteis entre altres.