Marco Mezquida & Juan de la Rubia – Bach & Forward

Bach & Forward

Dilluns, 29 d’agost. Esglèsia del Socors. 21h.

Marco Mezquida & Juan de la Rubia, piano i orgue

La darrera cita del festival acaba amb focs d’artifici. De la mà del pianista maonès Marco Mezquida i de l’organista Juan de la Rubia, la darrera aturada passeja per la improvisació d’aquests destacats i reconeguts inteèrprets, partint de l’obra del geni alemany J.S. Bach com a estructura des d’on fer cavil·lar la seva imaginació. Qualsevol menció d’algunes de les peçes més característiques per a tecla poden ser-hi presents en aquest viatge emotiu i sensorial que se’ns presenta.

Presentat per primera vegada al Palau de la Música Catalana al 2021, “Bach & Forward” consisteix en un concert improvisat als teclats, de la mà de Juan de la Rubia i Marco Mezquida. Dos grans especialistes en la improvisació que, en torn a la figura de J. S. Bach, es van donant rèplica i retant-se mútuament al piano i a l’òrgue, en una experiència única i irrepetible.

Juan de la Rubia

Organista Titular de la Sagrada Familia de Barcelona, Juan de la Rubia és també professor d’ improvització a l’Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC) i un dels organistes més reconeguts a Espanya i Europa.

Destacat improvitzador, ha realitzat concerts en aquest àmbit sobre la projecció de pel·lícules com Faust, Nosferatu (F. W. Murnau) y Metrópolis (F. Lang).

En els últims anys, la seva activitat concertística ha sigut incesant, actuant a més de vint països i a escenaris com l’Auditorio Nacional de Música de Madrid, Palau de la Música Catalana, Konzerthaus de Berlín, Gewandhaus de Leipzig, Elbphilharmonie d’Hamburg, les catedrals de Colonia i Westminster, St. Sulpice de París, i el teatro Mariinsky i la Philharmonia de San Petersburgo, per nombrar-ne algunes.

Juan de la Rubia ha tocat com a solista amb orquestres com l’ Orquesta Nacional de España, Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya, Kammerorchester Carl Philipp Emmanuel Bach, Orquestra de la Comunitat Valenciana, Orquesta de la Comunidad de Madrid, Les Siècles, etc.

Manté una estreta relació amb la Freiburg Barockorchester, amb qui va gravar el CD “Sacred Cantatas”, nominat als Premios Grammy 2018.

Així, ha treballat amb directors com Víctor Pablo Pérez, Kazushi Ono, Salvador Mas, Tomás Netopil, Simon Rattle o Henrie Adams, entre d’altres. Ha col·laborat amb solistes com Asier Polo, Raquel Lojendio o Philippe Jarousky, amb qui va gravar el CD “Sacred Cantatas” (Erato, 2016). I, ha compartit escenari amb artistes com Matthias Görne o Maria Dueñas, entre d’altres. I, en projectes de diversa índole, amb Nacho Duato, Marco Mezquida, Núria Espert o Lluís Pasqual.

Marco Mezquida

Elegit Músic de l’Any per l’Associació de Músics de Jazz i Moderna de Catalunya en quatre ocasions, ha rebut el Premi Ciutat de Barcelona 2019 pel seu darrer disc amb Chicuelo, ha presentat el seu concert de piano sol a l’imponent Palau de la Música i ha estat convocat per una interminable llista d’artistes de primer ordre per a realitzar gravacions i concerts per tot el món.

Marco Mezquida ha gravat vint discs com a líder o colíder, i més de quaranta com a sideman o col·laborador de nombrosos projectes. La seva vertiginosa activitat concertística l’ha duit a actuar a importants auditoris i sales de trenta-cinc països.

Destaquen les seves actuacions als festivals de jazz de Tokyo, Londres, Barcelona, Buenos Aires, Hong Kong Arts Festival, San Sebastián Jazzaldia, Belgrade Jazz, Jazz na Fabrica de Sao Paulo, SF Jazz de San Francisco, Festival Castell de Peralada, i en clubs de jazz tan mítics com Blue Note de Nueva York, Unterfarht de Múnich, Bimhuis de Amsterdam, Moods de Zurich, BMC de Budapest, Montmartre de Copenhague, entre d’altres.

Així, ha actuat a auditoris de prestigi mundial, com la Kölner Philharmonie, Elbphilharmonie d’Hamburg, Konzerthaus de Viena, Palau de la Música Catalana, Parco della Musica de Roma, Café des Arts de Paris, Auditorio Nacional de Madrid, National Theatre de Sarajevo, Ópera de Argelia, entre d’altres.

Ha actuat i/o gravat junt a grans figures com Lee Konitz, Dave Liebman, Carme Canela, Elliot Zigmund o Perico Sambeat, entre d’altres.

En els seus projectes actuals, col·labora amb artistes de renom com Chichuelo, Silvia Pérez Cruz, Trío Pieris, Sol Picó, Trío MAP. En els seus projectes a piano sol potencía la seva llibertat creativa com a improvitzador i compositor, evidenciant la seva passió per la música i el seu bagatge en els àmbits de la música clàssica i contemporànea, la música popular, el jazz, el free, el pop o el flamenco, com demostren els seus cinc discs publicats a piano sol entre el 2013 i el 2020.