Presentació del Festival – Maite Salord Ripoll

POSAR MÚSICA A L’ESTIU

ADAGIO

Juliol de 1972. Per primera vegada el claustre del Seminari de Ciutadella es trasmuda en un oasi de cultura enmig de la realitat dura i grisa del moment. Fa cinquanta anys que Joventuts Musicals de Ciutadella posa música a l’estiu de Menorca. A un ritme lent però majestuós. Amb feina i prudència. Amb l’objectiu ben clar. Des de llavors, no ha deixat de ser una cita de referència en la vida cultural de l’illa.

ANDANTE

En arribar el juliol, la música s’obre pas entre la lluna blanca, entre els xiprers que es perden en la mar de la nit i entre els tocs de campanes inoportuns que dibuixen somriures a públic i artistes. Una música harmònica, de ritme constant i moviment àgil, que va convocant, en un crescendo infinit, els amants de la música en un espai bell que en la foscor esdevé màgic. Notes tranquil·les executades amb precisió. Sons afinats plens de vida i de futur.

ALLEGRO

Emparats davall les arcades de mig punt del claustre de l’antic convent dels agustins, o asseguts al voltant de la frescor de la cisterna, o traspassant la porta que ens duu a l’Església dels Socors, hem assistit als temps canviants. A la vida que, de vegades, és un vals que flueix; o un lied trist; o una primavera esclatant. Tant se val perquè, sigui el que sigui, durant unes hores s’acaba fonent en les notes blanques i negres, més ràpides o més lentes, i en els silencis, més curts o més llargs, que omplen les partitures i aturen el temps.

VIVACE

Els anys passen amb rapidesa. Que avui puguem posar el nombre 50 al Festival de Música d’Estiu de Ciutadella només és possible gràcies a la feina rigorosa, altruista, compromesa i constant de la gent de Joventuts Musicals. És per açò que els hem d’agrair vivament que hagin sabut mantenir, durant tot aquest temps i sense defallir, el ritme i l’harmonia de la seva tasca. Que ens hagin regalat, durant aquests cinquanta anys, uns festivals de música d’un nivell extraordinari. Una simfonia de sons amb moviments que no sempre han estat fàcils però sempre executats de manera virtuosa.

AD LIBITUM

Del juliol del 1972 al juliol del 2022 per continuar mirant endavant. Deixem el futur a voluntat dels intèrprets. Però volem futur. Volem que per molts d’anys més continuï l’amor que Joventuts Musicals de Ciutadella ha demostrat a la música i als amants de la música de l’illa. Enguany, celebram les noces d’or d’un compromís que, com la música i la gratitud més sentida, volem infinit.

Maite Salord Ripoll