Salutació del Conseller de Cultura del Consell Insular de Menorca

50 anys de música i compromís

El Festival de Música d’Estiu de Ciutadella compleix cinquanta anys. No és gens fàcil ni freqüent que un esdeveniment cultural es mantengui tan llargament en el temps. Que Joventuts Musicals ho hagi aconseguit diu molt del seu compromís amb la música i amb el poble de Ciutadella, i diu molt també de la importància del teixit associatiu com a motor de la vida social i cultural d’una societat.

Molta gent s’admira del dinamisme i la vitalitat cultural de Menorca. Els darrers anys, la programació d’activitats artístiques i culturals de tot tipus s’ha incrementat de manera notable. Hi ha de tot, per a tots els gusts. Les institucions públiques, amb més o menys recursos, amb més o menys encert, han apostat pel foment del que avui s’anomenen indústries culturals, valorant que l’activitat cultural també és una activitat econòmica que contribueix a la diversificació del nostre teixit productiu. Açò està bé, perquè és cert que l’enfortiment del sector cultural genera llocs de feina i contribueix a professionalitzar aquest sector.

Però l’activitat cultural no és exclusivament una activitat econòmica, i aquesta dimensió no hauria de ser considerada el seu aspecte essencial. Aquest extrem seria caure en el mercantilisme cultural.

Per açò, el foment de l’activitat econòmica en l’àmbit de la cultura no ha d’anar en detriment del suport a les associacions que, més enllà del valor econòmic de les activitats que duen a terme, són un ferment viu de treball comunitari altruista, de foment dels valors i de l’esperit crític, de creació de xarxes de participació social, d’esforç per democratitzar la cultura i enfortir la capacitat dels ciutadans i ciutadanes per crear i per compartir, d’auto-organització per aconseguir objectius col·lectius, i d’elevació de la qualitat cívica de tota la societat.

Joventuts Musicals de Ciutadella pot presumir de predicar amb l’exemple des de fa cinquanta anys, i de mantenir viu un festival de música que, a més de continuar oferint, any rere any, una programació de gran qualitat artística, fa un gran esforç per oferir-nos un espai de pau i bellesa per a les caloroses nits d’estiu, lluny dels llocs massificats i del brogit d’altres ofertes d’oci que cerquen més la butxaca del turista que la satisfacció de la necessitat de cultura del poble que viu aquí tot l’any.

Enhorabona, i sobretot, moltes gràcies, amigues i amics de Joventuts Musicals de Ciutadella. Per la vostra tenacitat, pel vostre compromís, per tot el que heu fet fins avui, i pel que continuareu fent. Per molts anys!

Miquel Àngel Maria Ballester

Vicepresident i Conseller de Cultura, Educació, Joventut i Esports del Consell Insular de Menorca.