Trio Lied

TRIO LIED presenta un concert centrat en la figura de la dona i el seu art. Una primera part protagonitzada per la forma lied, cançó alemanya pròpia del romanticisme, i les compositores Fanny    Mendelssohn i Clara Schumann. I una segona part més propera amb Matilde Escalas, Rosalía de Castro i cançons tradicionals menorquines.

Divendres 14 d’abril de 2023 a les 20:00 hrs.

 

 

FANNY MENDELSSOHN (1805-1847)

per matrimoni Fanny Hensel, va ser una compositora i pianista del romanticisme primerenc alemany. Entre les seves composicions trobem música per a orquestra, cor, piano sol i música de cambra on destaquem els seus més de 250 lieder. És la germana gran del compositor Felix Mendelssohn, sent per a ell, sobretot els primers anys, un suport i referent en les seves composicions. Tot i això, ella va haver de signar moltes de les seves obres amb el nom del seu germà perquè poguessin ser publicades. Gràcies a estudis recents, aquestes finalment han estat atribuïdes a la compositora. Les seves obres es caracteritzen per la densitat i complexitat tant en els poemes com en les harmonies. De la mateixa manera que les compositores coetànies a Fanny Mendelssohn, la seva música es va escriure per no passar desapercebuda.

CLARA SCHUMANN (1819-1896)

pianista i compositora alemanya del segle XIX. Clara Wieck, el seu nom de soltera abans de casar-se amb el compositor Robert Schumann, va compondre la major part de les obres abans dels seus 18 anys. Es va casar als 21, sent llavors una pianista de renom internacional i Robert amb prou feines conegut com a compositor. Tot i això, la parella va donar prioritat a la composició d’ell per sobre de l’activitat. Però l’ideal de matrimoni burgès es va trencar per les limitacions financeres que van portar Clara de tornada als escenaris. Tot i deu embarassos, Clara va realitzar més de 139 concerts en 14 anys de matrimoni i també va continuar component. En gran part dels concerts que Clara oferia estrenava obres del seu marit, que van acabar fent-ho famós també a nivell internacional. Per a Trio Lied, Clara Schumann va ser la figura reveladora que les va impulsar a continuar en aquesta direcció.

MATILDE ESCALES (1870-1936)

cantant, pianista i compositora mallorquina, testimoni d’una època i sensibilitat sovint silenciada per ser dona. Als 12 anys ja estudiava composició amb Felip Pedrell. Es va integrar a l’ambient inquiet i bohemi de la Renaixença, on va conèixer Isaac Albéniz i el grup d’artistes que l’envoltaven, entre ells Santiago Rusiñol, Joaquim Mir i Miquel Utrillo, entre d’altres. Va viure també a París, on va tenir relació amb Eric Satie i sembla que va publicar llavors algunes de les seves obres. Va treballar per a Pedrell i Albèniz, probablement en instrumentacions o en composicions  senceres que mai va signar. El repertori que Trio Lied ofereix és una selecció entre les obres de text català, compostes en diferents èpoques, fruit d’una vida polifacètica, amb estades i vivències a diferents ciutats europees, especialment Barcelona i París, on la seva obra aviat va adquirir una dimensió internacional.

ROSALÍA DE CASTRO (1837-1885)

escriptora espanyola en llengües castellana i gallega. Pertanyent per línia materna a una família noble, la seva adolescència va estar dominada per una crisi  profunda deguda al descobriment de la seva condició de filla il·legítima d’un sacerdot, i per una delicada salut, que no va millorar mai. L’obra de Rosalía es mou entre una preocupació de tipus social per les dures condicions dels pescadors i els camperols gallecs i una altra de caràcter metafísic que la situa dins de la literatura existencial, s’ha equiparat a la de Gustavo Adolfo Bécquer com és representant tardana del Romanticisme espanyol. Bécquer i Rosalía són assenyalats per la crítica com els iniciadors de la poesia espanyola contemporània; els versos de Rosalía van anticipar alguns aspectes del modernisme de Rubén Darío, i la seva influència es va estendre, a través d’Antonio Machado i Juan Ramón Jiménez, a la generació del 27.

Trio Lied

LAURA FERNÁNDEZ MOLL – SOPRANO

Nascuda a Ciutadella de Menorca el juliol del 1997, inicia els seus estudis artístics des de ben petita a l’Escola de Música i Dansa de Ciutadella. El 2009 acaba el grau Elemental de piano al Conservatori de Menorca i s’inicia com a cantaire a l’Escolania de Ciutadella de la mà de Corretja Genestar. Des dels cinc anys ha treballat l’expressió corporal a l’escola de dansa Art en Moviment. Titulada amb en doble grau de Pedagogia Musical i Cant Líric al Conservatori Superior de Música de les Illes Balears de la mà dels professors Josep Miquel Ribot, Eulàlia Salbanyà. Actualment realitza el Màster d’Interpretació en la Música Clàssica i Contemporània al Liceu de Barcelona sota la tutela del contratenor Oriol Rosés.

Ha realitzat cursos de direcció i pedagogia coral amb Albert Hera, Basilio Astúlez, Maria Teresa Malagarriga, Maria Guinand, La Cris, Cento Carbó,  Josep Lluís Zaragozà, Polo Vallejo i Educació Musical Primarenca per l’Institut Gordon d’Educació Musical a Espanya, entre altres.

Com a cantant ha participat els darrers dos anys al Abingdon Summer School for Solo Singers rebent masterclass de Robin Bowman, Christine Cairns, Henry Herford, Margaret Humphrey Clark, Elaine Kidd i John Ramster. Ha cantat com a solista a l’oratori Stabat Mater de Pergolesi sota la direcció de Tim Brown a Eastbourne College.

MARIA DE LLUC COLL COMAS – PIANO

Neix a Palma de Mallorca el juny del 2000. Inicia els estudis artístics al Conservatori Professional de Música i Dansa de Mallorca. Al 2018 finalitza els estudis de grau professional amb dos premis extraordinaris per unanimitat, en les especialitats de piano i música de cambra. El mateix any inicia els estudis de grau superior al Conservatori Superior de Música de les Illes Balears. Paral·lament, continua la seva formació amb el pianista Iván Cítera a Madrid, mitjançant el programa de Formació Permanent del Forum Musikae. El 2020 es trasllada a Helsinki, Finlàndia, on estudia a la Sibelius
Academy, sota la tutela de la pianista Tuija Hakkila. Un any més tard acaba els estudis de grau amb l’obtenció del Premi Extraordinari en l’especialitat de Piano i Matrícula d’Honor en el treball final d’estudis.
Ha col·laborat amb diferents corals i orquestres, com l’Orquestra Sinfònica del CSMIB, els Encontres Orquestrals de les Illes Balears (EOIB), l’Orquestra de Cambra de Mallorca (OCM). També ha actuat amb agrupacions com el dúo Alter Face i solistes com Jozef Szafranski, contrabaixista de l’Orquestra Simfònica de les Illes Balears, entre d’altres. Actualment cursa el Màster en Interpretació Clàssica i Contemporània a l’Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC), amb el professor Xavier Barbeta, combinant-ho amb diversos projectes artístics i concerts, com a solista i amb diverses  agrupacions de cambra i orquestres.

MARIA SERVERA BOSCH, CONTRABAIX

Neix a Ciutadella de Menorca el 1995. Comença els seus estudis amb nou anys en el Conservatori Professional de Música i Dansa de Menorca. El 2014 és admesa en el Conservatori Superior de les Illes Balears on amplia els seus estudis de la mà de Xisco Aguiló.

A més, rep diverses classes magistrals amb grans mestres de la interpretació, com ara Edicson Ruiz, Andrew Ackerman i Christoph Rahn. Entre els premis rebuts, destaquen els primers premis de les edicions de 2017 i 2018 del Concurs de Música de Cambra del Conservatori Superior de les Illes Balears.  Ha col·laborat amb la JOIB (Jove orquestra de les Illes Balears) i OSIB (Orquestra Sinfonica de les Illes Balears) com academista.

Ha actuat en diferents països com Espanya, Àustria, Holanda, Bulgària i Portugal destacant el “XXXVII Festival Internacional de Música de Deià” (Deia, Mallorca), Acadèmia AIMS (Solsona, Catalunya), Setmana Internacional d’orgue 2016 (Palma de Mallorca). Actualment compagina la docencia al conservatori CMUS Valladares (Vigo, Galicia) amb la seva pràctica interpretativa amb concerts de diferents agrupacions de música de cambra i orquestres com la Vigo430 i l’OCIM (Orquestra de Cambra Illa de Menorca).

Programa

I
FANNY MENDELSSOHN (1805-1847)
6 lieder Op.1
Schwanenlied – H. Heine (1797-1856)
Wanderlied – J. W. Goethe (1749-1832)
Warum sind denn die Rosen so blass? – H. Heine (1797-1856)
Mayenlied – J. Eichendorff (1788- 1857)
Morgenständchen – J. Eichendorff (1788- 1857)
Gondellied – E. Geibel (1815-1884)
CLARA SCHUMANN (1819- 1896)
Ich stand in dunkeln Träumen – H. Heine (1797-1856)
Liebst du um Schönheit – Friedrich Rückert (1788 – 1866)
II
MATILDE ESCALAS (1870-1936)
Enyorança – Matilde Escalas
La flor de lliri – F. Soler i Hubert (1839-1895)
Lo brot de romaní – Matilde Escalas
ROSALÍA DE CASTRO (1837-1885)
Negra Sombra
Música: Xoán Montes (1840-1899)
Popular: tradicional menorquina
Na Nena
Na Cecília