BELLINFANTE QUARTET – PARAL·LEL 40

15 de juliol, 21:00 Claustre del Seminari

PARAL·LEL 40

BELLINFANTE QUARTET

Què vol dir viure en una illa i com aquesta està connectada amb el món ha sigut una de les qüestions identitàries més presents a la vida del nostre violoncel·lista, en Pau. El concepte del Paral·lel 40,”Una línia imaginària que connecta Menorca amb llocs llunyans del món” inspira aquest cant a la descoberta i a la connexió. El projecte recull músiques d’arrel dels països i regions que es troben a aquesta latitud. Cada regió ofereix la seva pròpia història cultural única, modelada per la migració, el clima i l’adversitat, que configura directament les seves respectives tradicions musicals.

La proposta comença a Menorca i fa una volta sencera al planeta en direcció est passant per Itàlia, Albània, Grècia, Turquia, Armènia, Azerbaidjan, Turkmenistan, Uzbekistan, Kirguizstan, Corea del Nord, la Xina, el Japó, els EUA, Portugal i Espanya. El repertori inclou arranjaments de música d’arrel d’aquests llocs, així com composicions originals per a quartet de corda. Amb aquest projecte volem crear nou repertori per a quartet de corda alhora que descobrim música de tot el planeta. D’aquesta manera esperam connectar persones i cultures de diferents orígens tot contant el seu testimoni viu.

El programa inclou obres de la compositora contemporània Uzbek, Polina Medyulanova, un arranjament propi de música de la primera compositora reconeguda a Azerbaidjan, Shafiga Akhundova, música del compositor grec Nikos Skalkottas, i una versió pròpia del quartet i molt especial del mestre de la guitarra Francesc Tàrrega, entre altres compositors. El gurú del minimalisme americà Terry Riley també apareix com un dels compositors més famosos i amb una peça amb un alt contingut d’espontaneïtat i una rítmica hipnotitzant. A més d’una bona varietat d’arranjaments propis de músiques d’arrel de Menorca, Sardenya, Portugal i Corea del Nord.

 

Olivia Scheepers, violí

Fiona Robertson, violí

Henrietta Hill, viola

Pau Marquès i Oleo, violoncel

 

 

 

El Belinfante Quartet està guanyant reconeixement com un dels quartets de corda més inspiradors de la seva generació, apreciats per la seva atractiva i innovadora proposta.

Format als Països Baixos el 2016, els membres del quartet provenen de Països Baixos, Escòcia, Anglaterra i Menorca. Són coneguts per la seva programació inventiva que combina quartets clàssics amb obres mestres desconudes ieg quartets contemporanis sorprenents. Des de Sally Beamish fins a Caroline Shaw, també han treballat amb compositors com Mathilde Wantenaar, Marion von Tilzer i Arthur Klaassens.

El quartet ha actuat a festivals de tot Europa, com ara la Biennal del Quartet de Corda d’Amsterdam i el Festival Internacional de Música de Cambra d’Utrecht, dirigit per Janine Jansen; Societat Filharmònica de Trento, Itàlia; Festival Internacional de Trondheim, Noruega; i en sales de Glasgow, Berlin, Paris, Barcelona i Bucharest .La música del quartet ha sigut retransmesa a les principals emissores de ràdio europees com la Ràdio Pública Neerlandesa, Catalunya Música, BBC Radio 3, Radio de Bremen la Ràdio Austríaca Ö1 / ORF.

El quartet ha llançat dos treballs discogràfics amb el segell neerlandès 7 Mountain Records, que han rebut reconeixement internacional de la premsa especialitzada. El seu CD debut Ellipse va ser nominat al Premi Edison Klassiek Newcomer 2023. Són els guanyadors de diversos premis, com el premi Ensemble Of The Year 2022 de Le Dimore del Quartetto. En col·laboració amb l’artista visual Jordi Cárdenas, van guanyar el premi del Festival de Música de Cambra de Delft 2019.El 2023 van formar part del projecte ’50 for the Future’ del Kronos Quartet, interpretant una selecció de 50 obres de nou encàrrec per a quartet en un festival organitzat per la String Quartet Biennale Amsterdam al Muziekgebouw.

El Belinfante Quartet va estudiar a la Hochschule für Musik, Theatre und Medien Hannover amb el professor Oliver Wille (Kuss Quartet) i l’Acadèmia de Quartet de corda dels Països Baixos (NSKA) amb Marc Danel (Quatuor Danel). Van ser un dels quartets residents a la String Quartet Biennale Amsterdam Residency 2021 – 2022 i recentment han estat seleccionats per participar en el projecte MERITA String Quartet. El quartet ha pres part en classes magistrals amb Eberhard Feltz, Isabel Charisius i els Quartets Casals, Signum, Ebene i Danel.

 

 

PROGRAMA

Menorca

PAU MARQUÈS I OLEO – Melodies de Menorca

Sardenya

Melodies tradicionals de Sardenya, arr. Belinfante Quartet

Itàlia

ALESSANDRO SCARLATTI – Sonata a quattro núm. 3

Albania

IOANNIS KOUKOUZELIS – Aineite ton Kyrion

Grècia

NIKOS SKALKOTTAs – Cinc dances gregues

Turquia

AHMET ADNAN SAYGUN – Quartet de corda núm.1

Armènia

KOMITAS VERDAPET – Catorze peces sobre temes armenis

Azerbadjan

Shafiga Akhundova – Maiden Rock, arr. Belinfante Quartet

Turkmenistan

BAYRAM HUDAYNAZAROV – Yylgaylar halk sazyna konsertino

NURY HALMAMEDOV – The song of the girls arr. Belinfante Quartet

Uzbekistan

POLINA MEDYULYANOVA – New Initiation for String Quartet

Kirguizstan

Atai Ogonbaev – Mash Botoy, arr. Belinfante Quartet

Xina

TAN DUN – Eight Colors for String Quartet

Corea del Nord

Arirang, arr. Belinfante Quartet

Japó

JOE HISAISHI – String Quartet No. 1

EUA

TERRY RILEY – Sunrise of the Planetary Dream Collector

Portugal

CARLOS PAREDES – Canção Verdes Anos, arr. Belinfante Quartet

Espanya

FRANCESC TÀRREGA – Recuerdos de la Alhambra, arr. Belinfante Quartet