DE BAT A BAT – MARIA ÀNGELS GORNÉS

5 d’agost, 21:00 Claustre del Seminari

DE BAT A BAT”

MARIA ÀNGELS GORNÉS

Maria Àngels Gornés és una cantant i compositora de Ciutadella de Menorca que va entrar al món de la música a l’edat de 9 anys. Les seves primeres cançons eren versions de cantants com la seva admirada Joan Baez… Al 1976 es planteja seriosament un canvi en la seva trajectòria i comença a musicar poemes d’autors menorquins, alguns ja desapareguts i d’altres en plena vigència: Gumersind Gomila, Joan Francesc López Casasnovas, Àngel Ruiz i Pablo, Antoni Taltavull, Pere Gomila, Ponç Pons, Gumersind Riera, Francesc Florit Nin, Damià Borràs i Carme Cloquells. Així idò, els versos dels poetes de Menorca comencen a prendre veu en forma de cançó.

El 1982 grava el seu primer disc: “Menorca, et dec…” que és un recull de les seves primeres composicions. S’enregistra als estudis Fonogram de Madrid i consta de nou cançons. Els acompanyaments són senzills: veu, guitarra i guitarró menorquí.

El 2002 enregistra el seu segon disc titulat “Entre boires”. A diferència del primer, tant l’acompanyament musical com els arranjaments i la producció de les deu cançons que conformen el disc, són fruit del minuciós treball i del bon gust del músic, productor i compositor Guiem Soldevila. Açò sí, sense perdre en cap moment l’essència dels poemes.

El 2022 grava el seu tercer disc d’estudi titulat “Les ales obertes” amb dotze cançons arranjades i produïdes pel músic i compositor Guiem Soldevila amb unes noves harmonies i sonoritats de gran bellesa.

Enguany, l’any 2024, acaba de veure la llum el seu darrer disc titulat “De bat a bat” com a homenatge al seu enyorat cosí i poeta Joan Francesc López Casasnovas. Consta de dotze cançons basades en poemes inèdits on la cantant ha aconseguit apropar-nos a les diferents facetes del poeta. La producció, arranjaments i instrumentació del disc han anat a càrrec del músic Guiem Soldevila que ha assolit uns sons elegants i commovedors. A part dels seus discos d’estudi, Maria Àngels també compta amb una sèrie d’enregistraments que es poden trobar a les diferents plataformes digitals com Spotify, iTunes I Deezer o YouTube.

 

 

 

 

El procés creatiu d’aquest disc que avui us presentam i que porta per títol “De bat a bat”, està dedicat íntegrament al nostre estimat i recordat poeta Joan Francesc López Casasnovas. Un repte emocional per mi, tant per l’admiració que sempre he sentit envers la seva poesia com per el vincle familiar que ens unia. La pena per la pèrdua tan inesperada d’en Joan em va acompanyar en molts moments mentre composava les músiques, però tenia molt clar que li volia fer el meu darrer regal en forma de cançons.

Pensau que en els anys setanta ja el musicava. Els seus poemes sempre m’han acompanyat i commogut, i fins i tot puc afirmar, que alguns han calat en els sentiments de molts menorquins: cançons que parlen de l’amor a la natura, a la nostra illa, a la nostra llengua així com de la defensa de la pau i la justícia a qualsevol racó del món.

Tornant al procés creatiu, a ca nostra tenia un grapat de poemes seus inèdits que ell m’havia fet arribar per poder-ne integrar un a l’anterior disc “Les ales obertes”; concretament “Cançó d’estiu”.

Va ser una meravella poder disposar d’aquells versos, però alhora havia de fer la tria, tasca gens fàcil, que amb calma i paciència vaig poder dur a terme. Sobretot volia trobar la veu d’en Joan, la seva part més personal, sense abandonar el poeta que ens alerta de no errar el camí que ens porti a un món més humanitzat.

El pas següent fou, amb la meva guiterra, posar les notes adequades i trobar intuïtivament la melodia que pogués fer brillar encara més els versos d’en Joan. Esper haver-ho aconseguit…

Aquest nou disc “De bat a bat” és per mi un gran regal que m’ha ofert la vida. Vaig començar que era una filleta en el món de la música i ara, en la meva “tardor”, i gràcies al meu estimat cosí Joan, a dia d’avui la poesia i la música encara són les meves companyes de vida.

Maria Àngels Gornés