ENSEMBLE CRISTÓBAL DE MORALES

22 de juliol, 21:00 Església del Socors

ENSEMBLE CRISTÓBAL DE MORALES

 

L’Ensemble Cristóbal de Morales es creà el novembre del 2023 per iniciativa del seu director, Pere Lluís Biosca i l’organista Juan de la Rubia, arran de la proposta del Museu de Lleida d’enregistrar algunes de les obres del seu fons musicològic.  Per a aquest primer enregistrament, publicat el febrer de 2024, es va escollir el llibre de Misses i Magnificats de Morales editat a Lió el 1551, exposat al Museu i que forma part de la seva col·lecció. Per aquest motiu, l’Ensemble pren el nom del més gran compositor del segon període del Renaixement. El projecte compta amb la voluntat d’investigar, enregistrar i posar en coneixement de la ciutadania el patrimoni musical del Museu amb el suport de la Fundació privada Horitzons 2050 i Antoni Gelonch. La formació vocal compta amb un grup reduït de cantants presents en alguns dels millors cors d’Europa i que alhora desenvolupen carreres com a intèrprets solistes en múltiples sales del país i l’estranger.

Durant les properes temporades l’Ensemble portarà la presentació del CD així com l’interpretació de mou repertori a nombrosos festivals i sales d’arreu.

JUAN DE LA RUBIA

Organista Titular de la Basílica de la Sagrada Família, és natural de la Vall d’Uixó (Castelló), on inicià els estudis de la mà del seu pare i Ricardo Pitarch. La seva formació, esdevinguda en diverses capitals europees, comptà amb el mestratge d’Óscar Candendo, Wolfgang Seifen, Michel Bouvard i Montserrat Torrent, a més d’Olivier Latry i Ton Koopman.

Durant els seus inicis rebé fins a cinc Premis Extraordinaris en diverses especialitats a més del Primer Premio del Concurso Permanente de Juventudes Musicales de España (2002) i  el Premi El Primer Palau (2004), guardons que contribuïren a impulsar notablement la seva carrera. La seva activitat incessant com a solista, director, acompanyant i continuista l’ha portat a  trepitjar els principals escenaris d’una trentena de països arreu del món entre els quals destaquen l’Auditorio Nacional de Música de Madrid, Konzerthaus de Berlin,  Gewandhaus de Leipzig, Elbphilharmonie d’Hamburg, les catedrals de Colònia, Westminster, Bogotà,  Ciutat de Mèxic i Tunísia, St. Sulpice de Paris, o el teatre Mariinsky i la Philharmonia de Sant Petersburg, entre d’altres.

De la Rubia ha actuat com a solista amb orquestres com la Freiburger Barockorchester, Kammerorchester Carl Philipp Emmanuel Bach, Orquesta Nacional de España, Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya, Orquesta Barroca de Tenerife, Orquesta  Sinfónica del Principado de Asturias, Orquesta Sinfónica de Galicia, Orquesta de la Comunidad de Madrid, Orquestra de la Comunitat Valenciana, Orquestra Ciudad de Granada, o l’Orquesta de Cuerdas de Bogotá.  Així ha treballat amb directors com Andrew Grams, François-Xavier Roth, Carlos Mena, Simon Halsey Simon Halsey, Salvador Mas, Kazushi Ono, Víctor Pablo Pérez o Simon Rattle.

PERE LLUÍS BIOSCA

Considerat com un dels directors catalans de música vocal amb més projecció, manté una intensa activitat com a director i pedagog de la direcció coral. Es formà a Barcelona amb Mireia Barrera, Josep Vila i Pierre Cao, i a Hèlsinki amb Matti Hyökki. La seva discografia, es centra en compositors catalans del Barroc, Josep Mir i Llussà, Tomàs Milans amb l’ensemble vocal La Xantria i Joan Cererols amb el Cor de Francesc Valls. Participa regularment en diversos festivals i cicles de concerts, on dirigeix repertori que comprèn des del Renaixement fins a la música actual.

Fins el 2016 ha estat titular del Cor de Cambra ARSinNOVA de Barcelona, Premio Nacional de Canto Coral (Gijón 2013). Com a director convidat (2015) al Cor de Noies de l’Orfeó Català va oferir diversos concerts dedicats a la música d’Arvo Pärt, rebent consells del mateix compositor. També ha treballat en produccions del Gran Teatre del Liceu preparant les parts corals de diverses òpera.

Actualment és director titular del Cor Francesc Valls de la Catedral de Barcelona (des del 2015), del Cor Madrigal de Barcelona (des del setembre del 2019) membre fundador de l’Ensemble Cristóbal de Morales (novembre de 2023) i professor de direcció a l’Escola Superior del Taller de Músics i professor col·laborador del Conservatori del Liceu

PROGRAMA

Missa Quem dicunt homines de CRISTÓBAL DE MORALES 1500-1553

I. Kyrie

II. Gloria

III. Et incarnatus

(Ave Maris Stella Versos a l’orgue de ANTONIO DE CABEZÓN 1510-1556)

IV. Sanctus i Benedictus (missa quem dicunt homines)

V. Agnus Dei

Pausa

Motets, villanescas i contrafacta amb improvisacions a l’orgue

Ave Maria GIOVANNI PIERLUIGI DA PALESTRINA 1525-1584

O quam pulchra es

Regina Caeli TOMÁS LUIS DE VICTORIA 1548-1611

Si tus penas FRANCISCO GUERRERO 1528-1599

La tierra s’está gozando

O stellae coruscantes CLAUDIO MONTEVERDI 1567-1643

Alma redemptoris Mater FRANCESCO CAVALLI 1602-1676