ISABEL VILLANUEVA – RITUAL

18 agost i 19 agost, 21:00

Numa-Església del Socors

RITUAL”

ISABEL VILLANUEVA

Tengo mucha ilusión de volver a Menorca, un lugar sin duda especial e inspirador a lo largo de mi vida y mi carrera. Y además, presentando mi último álbum, RITUAL para viola sola, va a ser una experiencia que estoy deseando compartir con el público allí. Quiero que cada persona asistente viva de forma individual este viaje musical por más de 1000 años de historia, y podamos crear un vínculo sonoro en este espacio maravilloso.

Este álbum, que además por primera vez presentaré en Baleares! tiene sin duda una esencia mística y simbólica, y por ello los espacios sonoros y silencios son igual de importantes. Comenzando por Hildegarda von Bingen, genia del medievo, su “Oda a la Sabiduría” abrirá el programa dejando ver lo íntimo de este concierto y lo especial del sonido de la viola. También se escucharán miniaturas a modo de conexiones con las diferentes piezas del compositor actual György Kurtág, otro genio de la música, y, por supuesto el centro del concierto será la Partita No. 2 de Bach llegando al clímax de este rito sonoro con la famosa y Chacona, considerada la obra más compleja para instrumento solo. He creado este programa de forma cíclica, de modo que hay un comienzo y un cierre, pero al ser circular, podrían entrelazarse y continuar todas las músicas. El cierre elegido es la Passacaglia de Biber, otra joya barroca que además tiene como sobretítulo “Al Ángel de la Guarda” otro símbolo que deseaba dejar para este proyecto en solitario. Y es que, estamos solos, sí, pero en el fondo, nunca del todo solos. Vamos a pasar por muchas épocas en el tiempo, pero es un proyecto atemporal, que va más allá de los estilos y las épocas, este proyecto va, sobretodo, de humanidad.

Deseando compartir este ritual para viola sola con cada uno de vosotros este verano en el Festival d’Estiu de Ciutadella.

Isabel Villanueva

ISABEL VILLANUEVA

La prestigiosa revista The Strad la qualifica com “una artista que arrisca” i Pizzicato Magazine la descriu com “una artista sensible que sap submergir-se en el més profund de la música”. Villanueva defensa la música amb passió donant a conèixer el seu instrument amb veu pròpia, que unit a les seves carismàtiques interpretacions de gran expressivitat i bellesa sonora, connecta immediatament amb el públic.

Villanueva ha desenvolupat una carrera global en més de 25 països que l’ha portat a tocar amb importants orquestres de Llatinoamèrica, Rússia, Orient Mitjà, la Xina i Europa. El 2013 va fer història en convertir-se en la primera intèrpret de viola internacional a oferir recitals a l’Iran.

Des dels 14 anys ha ofert concerts com a solista amb nombroses formacions. Als 18 anys va interpretar el Concert per a viola de Béla Bartók al costat de l’Orquestra Simfònica de la Ràdio Televisió Espanyola en el Teatre Monumental de Madrid sent retransmès en La 2 TVE. Villanueva ha ofert un ampli repertori com a solista des del barroc fins als nostres dies amb prestigioses formacions incloent l’Orquestra Simfònica Nacional d’Estònia, Moscow Soloists, Orquestra Simfònica Estatal d’Istanbul, Zagreb Soloists, Orquestra Filharmònica de Jalisco, Orquestra Simfònica Estatal “Nova Rússia”, Cappella de Sant Petersburg, Glasperlenspiel Sinfonietta de Tallinn, Orquestra Filharmònica de Líban, Orquestra Simfònica de Castella i Lleó, Oviedo Filarmonía, Orquestra de Còrdoba, Orquestra Filharmònica de Màlaga, Orquestra Simfònica de Navarra, Real Filharmonía de Galícia, Orquestra Simfònica de Múrcia, Grup Enigma de Saragossa, entre moltes altres, sota la batuta dels mestres Michel Plasson, Jacek Kaspszyk, Rodolfo Saglimbeni, Yaron Traub, Paul Daniel, Andres Mustonen, Christian Vásquez i Lior Shambadal. Recentment en les temporades 21/22 i 22/23 s’ha presentat amb l’Orquestra Simfònica Simón Bolívar a Veneçuela (Bartók), Orquestra Simfònica de Navarra (Berlioz), Orquestra Simfònica de Cuenca a l’Equador (Bartók), Orquestra Simfònica ADDA (Antón García-Abril), Filharmònica de Màlaga (Bartók), Orquestra Simfònica Nacional de Colòmbia (Britten / Bruch), Orquestra Juvenil Nacional del Perú (Bach / Bruch).

S’ha presentat en importants sales i festivals internacionals destacant la Sala Gran de la Filharmònica de Sant Petersburg, Wigmore Hall de Londres, Berlín Konzerthaus, Musée d’Orsay de París, Estònia Concert Hall, Société de Musique La Chaux-de-Fonds, Roudaki Hall a Teheran, Xinghai Concert Hall en Guangzhou, Bath Music Festival, Slovenia Philharmonic Hall, Royal Court Theatre de Copenhagen, Gran Teatre Nacional de Lima, Auditori Simón Bolívar de Veneçuela, Teatre Nacional de Costa Rica, Assembly Hall de Beirut, Rottweil Musikfestival, i les principals sales espanyoles incloent l’Auditori Nacional de Música, Palau de la Música Catalana, Societat Filharmònica de Bilbao o el Festival de Santander.

El seu àlbum debut Bohèmes al costat del pianista François Dumont, rep el premi Millor Àlbum de Música Clàssica de l’Any 2017 en els Premis MIN de la Música Independent, sent la primera vegada que un àlbum de Viola rep aquest guardó. En 2023 presenta el seu segon treball discogràfic Ritual, un àlbum per a viola només que recorre més de mil anys de música des de Hildegard von Bingen fins a György Kurtág, recentment seleccionat “Disc Excepcional” de la Revista Scherzo i “Melòman d’Or” per la Revista Melòman, entre altres.

Des dels començaments de la seva carrera, Villanueva té el compromís de divulgar noves composicions per a viola, estrenant més de 20 obres, i col·laborant amb referents de l’actualitat com a S.Gubaidulina, G.Kurtág, A.García-Abril, M.Sotelo, G.Khayam, J.Cervelló, H.Khoury, J.Zárate, B.Olivero, T.Marc. Entre les seves estrenes destaquen en 2010 el Concert per a viola de José Zárate amb el Grup Enigma dirigit per José Luis Temes a l’Auditori de Saragossa, i posteriorment realitza la gravació al costat de l’Orquestra d’Extremadura (Sony Classical 2017). En 2016 estrena “Blanca Luz de Flor del taronger” per a viola i piano de Maurici Sotelo en el cicle Liceu de cambra CNDM a l’Auditori Nacional de Madrid. En 2017 estrena el Concert per a viola No.3 “Lost to This World” de Houtaf Khoury amb la Filharmònica del Líban a Beirut. En 2018 re-estrena el Concert per a viola “Cantos de Ordesa” d’Antón García-Abril al costat de l’Orquestra de Còrdova en el Festival de música espanyola de Cadiz.

Apassionada de la música de cambra, col·labora amb artistes de la talla del Quartet Prazak, Quartet Parisii, Alexander Sitkovetsky, Nikita Boriso-glebsky, Tedi Papavrami, Olivier Charlier, Victor Julien-Laferrière, Leonard Elschenbroich, Astrig Siranossian, Daniel Schnyder, Rafael Aguirre, Iddo Bar-Shaï i François Dumont.

L’esperit innovador d’Isabel per a acostar la música clàssica a nous públics li ha portat a crear nombrosos projectes multidisciplinaris al costat d’artistes com Rocío Marquez, Rosario La Tremendita, Moisès Sánchez, o Antonio Ruz, amb qui crea SIGNES, un projecte pioner on la viola i la dansa s’uneixen per a presentar un concert escènic de viola sol coreografiat estrenat amb gran èxit en el Teatre Central de Sevilla en 2021 i presentat en nombrosos festivals d’Espanya i Alemanya. En 2018 crea VIOLA POWER un projecte transversal dedicat a promoure la viola a través d’una comunitat internacional de violistes.

PROGRAMA

HILDEGARD VON BINGEN ‘O Virtus Sapientiae’ (arr. Villanueva)

1098-1179

GYÖRGY KURTÁG ‘Signs, Games and Messages’

1926 To Imre Foldes at 60

Perpetuum mobile

In Nomine – all’ongharese

JOHANN SEBASTIAN BACH Partita No.2 BWV 1004

1685-1750 Allemanda

Corrente

Sarabanda

Giga

Ciaccona

GYÖRGY KURTÁG ‘Signs, Games and Messages’

1926 In Memoriam Blum Tamàs

HEINRICH IGNAZ BIBER ‘Passacaglia’

1644-1704

Tengo mucha ilusión de volver a Menorca, un lugar sin duda especial e inspirador a lo largo de mi vida y mi carrera. Y además, presentando mi último álbum, RITUAL para viola sola, va a ser una experiencia que estoy deseando compartir con el público allí. Quiero que cada persona asistente viva de forma individual este viaje musical por más de 1000 años de historia, y podamos crear un vínculo sonoro en este espacio maravilloso.

Este álbum, que además por primera vez presentaré en Baleares! tiene sin duda una esencia mística y simbólica, y por ello los espacios sonoros y silencios son igual de importantes. Comenzando por Hildegarda von Bingen, genia del medievo, su “Oda a la Sabiduría” abrirá el programa dejando ver lo íntimo de este concierto y lo especial del sonido de la viola. También se escucharán miniaturas a modo de conexiones con las diferentes piezas del compositor actual György Kurtág, otro genio de la música, y, por supuesto el centro del concierto será la Partita No. 2 de Bach llegando al clímax de este rito sonoro con la famosa y Chacona, considerada la obra más compleja para instrumento solo. He creado este programa de forma cíclica, de modo que hay un comienzo y un cierre, pero al ser circular, podrían entrelazarse y continuar todas las músicas. El cierre elegido es la Passacaglia de Biber, otra joya barroca que además tiene como sobretítulo “Al Ángel de la Guarda” otro símbolo que deseaba dejar para este proyecto en solitario.

Y es que, estamos solos, sí, pero en el fondo, nunca del todo solos. Vamos a pasar por muchas épocas en el tiempo, pero es un proyecto atemporal, que va más allá de los estilos y las épocas, este proyecto va, sobretodo, de humanidad.

Deseando compartir este ritual para viola sola con cada uno de vosotros este verano en el Festival d’Estiu de Ciutadella.

Isabel Villanueva