Violeta Alarcón i Esther Villar Portillo, soprano i piano

VIOLETA ALARCÓN,soprano & ESTHER VILAR, piano
UNA VIDA A TRAVÉS DEL CANT

 

DILLUNS 25 DE NOVEMBRE
20:00 hrs SALA D’ACTES DEL SEMINARI
Preu entrades: 5€ general, sòcies i socis gratuït

 

Violeta Alarcón, soprano

 

Violeta Alarcón (Barcelona, 1994) comença els seus estudis musicals als set anys en l’especialitat de piano. Cursa el Grau Superior de Canto en el Conservatori del Liceu becada per la Fundació de Música Ferrer-Salat sota el mestratge de la soprano Carmen Bustamante. Posteriorment, amplia la seva formació com a col·laboradora del Màster de Lied Victoria dels Àngels en la Escola Superior de Música de Catalunya.

En 2018 realitza el seu debut operístic en el rol d’Elisabeth (Tannhäuser) en el Opéra-Studio de Ginebra i en 2019 interpreta a Mimì (La Bohème) en la Atlántida de Vic i en el Palau de la Música Catalana amb la Jove Orquestra Nacional de Catalunya sota la direcció de Manel Valdivieso.

Ha actuat en diversos festivals de Catalunya, destacant entre ells el LIFE Victoria, la Schubertíada de Vilabertran i el Musiquem Lleida.

És semifinalista del 59 Concurs Tenor Viñas, on va ser guardonada amb el premi Ferrer-Salat.

En 2022 és seleccionada en el XXVI Concurs Mirna Lacambra per a interpretar a Donna Elvira (Don Giovanni) a l’Escola d’Òpera de Sabadell sota la direcció del Mestre Daniel Gil de Tejada. En 2023 ha estat guanyadora de la 106a convocatòria del Concurs Joventuts Musicals d’Espanya, ha rebut el Primer Premi ex-aequo en el 11è Concurs Internacional Germans Pla – Ciutat de Balaguer, ha debutat el rol de Micaëla (Carmen) en l’III Festival Òpera amb Gràcia i ha tornat a interpretar a Mimì amb Òpera Terrassa. Pròximament debutarà Liù (Turandot) amb Fundació Òpera a Catalunya. És graduada en Estudis Literaris amb Premi Extraordinari per la UB.

Esther Villar Portillo, piano

Nascuda a Barcelona, inicia els estudis de piano amb Esther Heuberger. Acaba els estudis superiors d’interpretació de piano a l’Escola Superior de Música de Catalunya amb Jordi Camell i obté el títol del Màster oficial de Lied ‘Victoria de los Ángeles’ a la mateixa institució. Ha exercit de pianista col·laboradora en aquest mateix Màster i actualment combina la seva activitat artística i docent amb l’estudi en els àmbits de la literatura, la música i, especialment, l’aprofundiment en el repertori per a veu i piano.

Ha estat guardonada amb el Premi a la millor pianista de Lied i el Premi especial Yamaha al II Premio AESPIRE organitzat per l’Asociación Española de Pianistas Repertoristas. A més, ha debutat com a ‘Artist’ del Mastercourse de l’Oxford International Song Festival i ha estat alumna de la 14a Deutsche Liedakademie de la Staatliche Hochschule für Musik Trossingen. Ha participat en seminaris i cursos de l’associació de dones pianistes ‘Lied The Way’ i és col·laboradora habitual del cor femení ACTEA (Conservatori Municipal de Música de Barcelona). Ha sigut ‘LIFE New Artist’ al Festival de Lied ‘LIFE Victoria’ a Barcelona i ha actuat com a pianista de Lied als festivals ‘Fringe Torroella-L’Estartit’, ‘Serenates d’Estiu de Cala Rajada’ (Capdepera, Mallorca) i Festival Mixtur, a més de tocar als cicles Juventudes Musicales de España i l’Oasi del Lied (Ateneu Barcelonès), entre d’altres participacions.

Paral·lelament a la seva formació musical, ha cursat el grau d’Estudis Literaris a la Universitat de Barcelona (2016, Premi Extraordinari de Grau i Premio Nacional de Fin de Carrera) i el Màster de Teoria de la Literatura i la Literatura Comparada (2022, Premi Extraordinari de Màster universitari) impartit per la mateixa institució.

En l’àmbit acadèmic, exerceix de professora de literatura i música al Programa Universitari de Gent Gran de la Fundació Pere Tarrés (Universitat Ramon Llull) i ha format part del Comitè Organitzador del 15th International Congress on Musical Signification (2022, Barcelona, ESMuC).

Una vida a través del cant

Sempre he estat de l’opinió que és un autèntic desaprofitament realitzar homenatges a persones quan ja han mort perquè ja no poden gaudir d’aquest reconeixement. És per això que he volgut crear un programa que constitueix un homenatge a la meva mestra, la soprano Carmen Bustamante, qui a part de ser una meravellosa pedagoga, ha estat una cantant absolutament sublim, admirada per multitud de compositors que li han confiat l’estrena de moltes de les seves obres. El programa pretén realitzar un retrat fidel de la seva personalitat artística a través d’una selecció de les obres que han marcat i definit la seva carrera, així com de les obres que la soprano mateixa ha triat com preferides i imprescindibles per a ella.

Programa:

GIOVANNI PAISIELLO (1740-1816)

Nel cor più non mi sento

GIOVANNI BATTISTA PERGOLESI (1710-1736)

Se tu m’ami

GIULIO CACCINI (1551-1618)

Amarilli, mia bella

GIACOMO PUCCINI (1858-1924)

Donde lieta uscì, de La Bohème

Avanti, Urania!

CLAUDE DEBUSSY (1862-1918)

Sarabande, de Pour le piano [obra per a piano sol]

GABRIEL FAURÉ (1845-1924)

Clair de lune, de 2 Mélodies, Op. 46 No. 2

CLAUDE DEBUSSY (1862-1918)

Noël des enfants qui n’ont plus des maisons

FREDERIC MOMPOU (1893-1987)

Cantar del alma

MANUEL GARCIA MORANTE (1937-)

Cançó del lladre

El mariner

XAVIER MONTSALVATGE (1912-2002)

Punto de habanera, de Cinco canciones negras

JOAQUIM SALVAT (1903-1939)

Cançó de capvespre

EDUARD TOLDRÀ (1895-1962)

Madre, unos ojuelos vi, de Seis canciones castellanas

ENRIC GRANADOS (1867-1916)

Valses No. 1-3, de Valses poéticos [obra per a piano sol]

La maja y el ruiseñor, de Goyesca

MAURICE RAVEL (1875-1937)

Kaddish, de Deux mélodies hébraïques