Laura Farré Rozada: pianista & matemàtica

Laura Farré Rozada: pianista & matemàtica

Trajectòria

Dra. Laura Farré Rozada és una pianista i matemàtica, considerada una “Rising Star” per la BBC Music Magazine i un  “Nou talent” pels BIME Equity Awards 2022. També ha rebut l’American Classical Young Musician Award 2022 a Washington D.C. Ha sigut músic resident al Regne Unit (BCMG: NEXT Scheme 2018-2019) i Canadà (Laurier University 2017, Banff Centre 2019), finançada pel Cyril and Elizabeth Challice Fund for Musicians Award. Durant les temporades 2024-2027, la Laura serà artista i conferenciant resident al CosmoCaixa (Barcelona) i CaixaForum (Sevilla, Saragossa, València, Madrid).

El seu segon àlbum Nimbus (2021) va ser guardonat amb 11 premis als Estats Units (Los Ángeles, San Diego, Nova York) i Espanya, entre ells el Premi Talent Cambra 2021; i nominat com a millor àlbum de clàssica i contemporània als Premis Enderrock 2022. Classical Music Magazine va descriure el seu àlbum debut The French Reverie (2018) com “un model per als artistes joves que debuten”. Les gires de concerts d’aquests treballs l’han portat a actuar a les ciutats principals d’Espanya, França, Bèlgica, Alemanya, Canadà, Estats Units, Bulgària, Sèrbia, Regne Unit, Singapur i Argentina. Com a solista, ha actuat a sales com el Carnegie Hall (Nova York), Southbank Centre (Londres), Usina del Arte (Buenos Aires), Säälchen (Berlín), Palau de la Música Catalana (Barcelona), Fundación Juan March (Madrid), Vital Fundazioa (Vitoria-Gasteiz), McAninch Arts Center (Chicago), Art Share LA (Los Ángeles), Heller Center for Arts & Humanities (Colorado Springs), Gallery345 (Toronto), CBSO Centre (Birmingham), Bulgaria Hall (Sofia), CosmoCaixa, etc. Els seus concerts s’han programat a festivals com el NAK (Pamplona), Dansàneu (Pirineus), FiraB (Mallorca), Toca’m Tortosa, Delicatessen Musiquem Lleida, Festival de piano ‘Abbaye de Saint-Savin et Vallée des Fresques’ (Saint-Savin-sur-Gartempe), Festival de Música ‘Ciudad de Chipiona’ (Andalusia), Primavera Musical de Vistabella i el ‘Ligeti in Wonderland’ Festival (Londres), comissariat per Pierre-Laurent Aimard. La Laura publicarà el seu tercer disc a finals del 2025. Ha treballat amb els directors Edmon Colomer, Timothy Lines, Jean Deroyer, Steven Schick, Tyshawn Sorey, Thomas Foskett-Barnes, Matthew Hardy, Tomàs Grau, Xavier Pagès-Corella, Francesc Prat, Yannick Mayaud i Jean-Bernard Matter; i actuat amb els ensembles Birmingham Contemporary Music Group, Ensemble Court-Circuit (París) i International Contemporary Ensemble (Nova York). Les seves actuacions en directe s’han retransmès per France 3, France Musique, BBC Radio 3, Sveriges Radio P2 (Estocolm), RTVE, TV3, Canal 33, Radio Clásica, Catalunya Ràdio, Catalunya Música i UER (Euroradio Top Young Performers Series). Durant el 2017-2018, la revista Enderrock la va incloure a l’exposició itinerant D’ONES: (R)evolució de les dones a la música. També apareix al documental Revolutionary Quartet, l’enigma Gerhard, estrenat al festival In-Edit Barcelona 2023, i guardonat amb el Premi al Millor Documental Musical Nacional.

Alguns dels compositors reconeguts amb qui ha treballat són George Crumb, Brian Ferneyhough, Michael Finnissy, Rebecca Saunders, Márton Illés i Josep Maria Guix. També ha protagonitzat més de 70 estrenes d’obres escrites per Unsuk Chin, Philippe Manoury, David Lang, George Lewis, Dai Fujikura, Anna Thorvaldsdóttir, Pierre Jodlowski, Vladimir Djambazov, Thierry Escaich, Tyshawn Sorey, Miya Masaoka, Feliu Gasull, Joel Järventausta, Lara Poe, Yixuan Zhao, Angela Elizabeth Slater i Piyawat Louilarpprasert, entre d’altres. Els seus enregistraments de la música per a piano d’Ofer Ben-Amots formen part de l’arxiu de la Biblioteca Nacional de l’Estat d’Israel a Jerusalem.

Com a conferenciant, ha sigut convidada a diverses universitats als Estats Units, Canadà, Mèxic, Xile, Regne Unit,  Irlanda, Noruega, Malta, Itàlia i Espanya. La Laura també és la directora, guionista presentadora dels programes   radiofònics La cinta de Möbius (Catalunya Música), guardonat amb el Premi Matemàtiques i Societat 2023 (Institut d’Estudis Catalans), Premio Prisma 2023 (Casa de las Ciencias a la Divulgación, A Coruña) i nominat com a Millor Programa Musical als Premis ARC 2022; Musimáticas (Radio Clásica) i la sèrie Temas de Música (Radio Clásica), dedicada a la psicología de la interpretació musical. També col·labora amb els programes De Pe a Pa (Pepa Fernández, Alfredo Laín) i Sinfonía de la mañana (Martín Llade) de Radio Nacional d’Espanya.

Recital (3 de març). Del Caos al Cosmos.

Laura Farré Rozada ens ofereix un viatge sonor pianístic que neix del silenci i evoluciona generant diversos estadis ―caos, so, música i cosmos―, cada un com un pas necessari per evocar el següent. El programa inclou la música de compositors com el francès Claude Debussy, qui afirmava que “les matemàtiques són la base de la música”; dóna visibilitat a les creacions de les compositores Gayane Chebotarian i Tatev Amiryan; i inclou una obra encàrrec al compositor Ofer Ben -Amots, escrita a partir de les matemàtiques. La resta del programa es complementa amb la música de Komitas, Nenov, Abramian i Stanchinsky.