Què feim?

52è Festival de Música d’Estiu

52è Festival de Música d'Estiu
OCIM
5 de juliol, 21:00 Teatre des Born

ROMÀNTICS – LA 5a de TXAIKOVSKI

OCIM
Bellinfante Quartet
15 de juliol, 21:00 Claustre del Seminari

PARAL·LEL 40

BELLINFANTE QUARTET
Ensemble Cirstóbal de Morales
22 de juliol, 21:00 Església del Socors

ENSEMBLE CRISTÓBAL DE MORALES

Trio Fortuny
29 de juliol, 21:00 Claustre del Seminari

TRIO FORTUNY
Cor Jove Nacional de Catalunya
31 JULIOL , 20:30 EL TORO

COR JOVE NACIONAL DE CATALUNYA


Maria Àngels Gornés
5 d’agost, 21:00 Claustre del Seminari

“DE BAT A BAT”

MARIA ÀNGELS GORNÉS
André Cebrian & Pedro Mateo
12 agost, 21:00 Claustre del Seminari

“CARTOGRAFÍA DEL MAR”

ANDRÉ CEBRIAN & PEDRO MATEO, flauta i guitarra


Isabel Villanueva
18 agost i 19 agost, 21:00
Numa-Església del Socors
“RITUAL”
ISABEL VILLANUEVA

Noelia Rodiles
26 agost, 21:00 Claustre del Seminari

NOELIA RODILES, piano

(memorial Anton Aguiló)
PlayPause
previous arrow
next arrow

Amb l’arribada del mes de juliol, ja fa 52 anys que Joventuts Musicals de Ciutadella celebra el Festival de Música d’Estiu. Un festival que esdevé dels més veterans de l’Estat i alhora comparteix amb l’entitat germana de Maó aquest estatus de veterania.

Aconseguir aquesta fita no hauria sigut possible sense l’entrega desinteressada de tantes persones, que al llarg d’aquests anys han encapçalat la gestió d’una programació capdavantera, fent-ho sempre des del voluntariat i a favor del bé comú i la vida cultural del nostre poble.

No és casualitat tanta activitat en torn a la música que podem veure arreu, i JM Ciutadella es sent partícip d’aquesta riquesa cultural que ens identifica, i que és el resultat de tanta il·lusió dipositada per fer-ho realitat. Enfora de ser un inconvenient, tota aquesta vida estiuenca en torn a la música, és per JM Ciutadella un motiu de coratge per millorar cada dia en gestió i recursos. La nostra visió i la nostra missió es donen la mà i des d’aquest punt de partida ens mantenim fidels als nostres objectius socials posant la nostra mirada a un futur prometedor en el que l’Art i la Cultura siguin el camí pel qual totes les persones tinguem oportunitat de mirar-nos i contemplar la nostra humanitat.

La presència de JM Ciutadella en l’esdevenir de Ciutadella i de la resta de Menorca no deixa de ser un punt de referència, tant pels nostres conciutadans com pels qui ens visiten. Tenim la responsabilitat de transmetre i fer valer la nostra identitat cultural, la nostra llengua, els nostres productes, la nostra forma de vida; però també valors com la participació social, la cohesió, la convivència, la solidaritat, l’altruisme, l’esperit de diàleg i el consens. Aquesta és la nostra carta de presentació com a menorquins, i en el nostre cas, la Música n’és l’eina vertebradora, el camp on conreem allò que ens fa més humans.

Tenim aquest any la joia d’engegar un projecte social amb la Fundació NUMA. L’edició del programa de ma i el seu preu simbòlic aniran destinats a ajuts a joves estudiants de música de l’Escola de Música Municipal de Ciutadella. També presentem una col·laboració molt significativa, les entitats germanes JM Maó, JM Alaior i JM Es Mercadal i Fornells ens acompanyen en un projecte preciós on ajuntarem esforços perquè el Cor Jove Nacional de Catalunya pugui actuar a favor dels projectes socials de Càritas Diocesana de Menorca.

Amb aquests objectius el Festival de Música d’Estiu es presenta amb una programació que ens omple de satisfacció haver pogut preparar. Un any més els músics locals encapçalen un cartell on la varietat d’estils, formacions i repertoris ens són una mostra de tot un ventall de propostes i col·laboracions.

L’orgull de inaugurar el Festival amb l’Orquestra de Cambra Illa de Menorca, dirigits una vegada més per Francesc Prat, és el tret de sortida de luxe d’un estiu ple d’emoció.

Comptar amb la presència de Maria Àngels Gornès presentant el seu darrer disc “De Bat a Bat” no ens deixarà indiferents. Les paraules del recordat i estimat Joan F. López Casasnovas seran un bell homenatge a la nostra Cultura.

Paral·lel 40 de Bellifantes Quartet ens recorda la nostra connexió amb el món, la riquesa de la diversitat i el llenguatge universal de la música. Un bell projecte que lidera un dels nostres músics referents, Pau Marquès i Oleo.

Ens il·lusiona pensar que totes les persones que entren al Claustre del Seminari per assistir als concerts, viuen amb nosaltres, no només l’estona de música, si no que es senten impactades per l’experiència, des de l’actitud d’escolta, de silenci compartit i d’emoció col·lectiva. Aquesta vivència no ens deixa indiferents i aquesta és la nostra convidada.

Benvingudes i benvinguts al 52è Festival de Música d’Estiu de Ciutadella.

 

Pilar Carreras Victory

JM Ciutadella

LA MÚSICA DE LA VIDA

Ponç Pons

La música, si és ver com diu Stockhausen que tot allò que vibra en fa, devia néixer en el big bang i està encarnada en el nostre ADN. A base de conjuntar ritme, melodia, harmonia, que són els seus elements essencials, i mitjançant dues fonts sonores, la veu i els instruments, grans compositors n’han creat obres que dignifiquen la història de la humanitat.

Després de les vibracions que el fetus rep dels batecs del cor i la respiració materna, la música, que de vegades sorgeix del cant dels ocells, el so de la mar, el vent, les campanes d’una església, etc, ens acompanya al llarg de la vida i hi ha peces, siguin folklòriques, pop o clàssiques, que associam a moments concrets de la nostra existència i en formen la banda sonora.

Vivim a un món cada vegada més ple de renous. En les estiuenques nits de calor i finestra oberta, més que la música de les estrelles el que se sent és la murga dels televisors i és possible que en el futur un dels béns més escassos i preuats sigui el silenci, que combinat amb sons que prenen forma, és el que ha anat produint la música capaç de consolar l’esperit i penetrar en els racons més íntims i sensibles de cada persona.

Plató va dir que l’oïda és la via més directa a l’ànima, i com va escriure Aldous Huxley: “Després del silenci, el que més s’apropa a expressar l’inexpressable és la música.”

Mentre la contemporània es va obrint a noves formes de creació i experimentació, avui, gràcies a entitats com Joventuts Musicals, la música en viu pot arribar a tots els sectors, fins i tot els més desfavorits, de la societat.

La música clàssica és un bé cultural vital.

Celebrem-ho idò agraïts amb aquesta 52a edició del Festival de Música d’Estiu de Ciutadella i obriguem els nostres sentits al plaer intel·lectual que ens fa millors, més feliços, i sobretot més humans.