Joventuts Musicals de Ciutadella
AMB EL SUPORT DE
Ajuntament de Ciutadella de Menorca
Consell Insular de Menorca
Govern de les Illes Balears
Obra social “Sa Nostra”
Instituto Nacional de las Artes Escénicas y de la Música

Ghost World

PosterPaís:EEUU (2000)
Durada:111 minuts
Direcció:Terry Zwigoff
Guió:Daniel Clowes, Terry Zwigoff
Música:-
Fotografia:Alfonso Beato
Intèrprets:Thora Birch, Scarlett Johansson, Steve Buscemi, Brad Renfro, Illeana Douglas, Bob Balaban, Stacey Travis, etc.
Projeccions:Dimecres 29 de maig de 2002 a les 20:45
Dijous 30 de maig de 2002 a les 20:45
Teatre Municipal d’Es Born

Ressenya

Enid i Rebeca són dues noies adolescents que no acaben de integrar-se en el món que les envolta. Ningú no es salva de les seves crítiques mentre miren de trobar el seu lloc en els Estat Units d'avui, amb els seus interminables centres comercials i restaurants de menjar ràpid. En acabar el col·legi han d'enfrontar-se a un futur força incert i desagradable: treballs tirats i poques possibilitats de relacions afectives vertaderes. Quan Rebeca aconsegueix treball en una cafeteria local i comença a estalviar per l'apartament en el que sempre havia somiat, Enid fa amistat amb el malhumorat Seymour, un patètic home d'uns quaranta anys qui tampoc troba al seu lloc dins la societat. Mentre avancen cap el misteri insondable de l'edat adulta en un món en decadència, Enid i Rebeca lluiten per conservar la seva identitat, la seva amistat i els lligams que les mantenen unides.

Podria definir-se aquest film com una aproximació a les vivències de dues adolescents que veuen com s'enfonsa part del seu món quan se van apropant a l'edat adulta. Segons paraules d'un dels seus protagonistes, l'excel·lent Steve Buscemi, es tracta d'una comèdia adolescent per adults, o bé un film artístic per adolescents. La història d'aquestes dues noies que se senten diferents en un món que tendeix cap a la uniformitat i les falses aparences te el seu origen en el còmic "Ghost World" del qual n'és autor Daniel Clowes, un dels més prestigiosos dibuixants de còmics a Estats units, i autor del cartell original de HAPPINESS (1998), la cinta de Todd Solondz. Per la seva traducció a la gran pantalla la productora Lianne Halfon ha comptat amb el director Terry Zwigoff, el qual només havia fet dos documentals, un d'ells dedicat a Robert Crumb qui és considerat el pare del còmic underground. Terry Zwigoff coneixedor i apassionat del món del còmic va rebre la col·laboració directe de Clowes, qui només va posar una condició en quan al repartiment: que les noies protagonistes s'assemblessin físicament als personatges per ell creats. Les elegides van ser Thora Birch, sempre en alça des de la seva aparició a AMERICAN BEAUTY (2000), i Scarlett Johansson, descoberta gràcies a EL HOMBRE QUE SUSURRABA A LOS CABALLOS (1998). Acompanyant les joves i prometedores actrius ens trobem amb un repartiment de luxe encapçalat pel ja citat Buscemi, com el descol·locat Seymour, i seguit per noms de relleu com ara Brad Renfo (VERANO DE CORRUPCIÓN, 1998) en el paper de Josh, objecte de desig de totes les noies; l'actor i director Bob Balaban (THE MEXICAN, 2001) com el pare d'Enid; Illeana Douglas (TODO POR UN SUEÑO, 1995) com Roberta, la pretensiosa professora d'art d'Enid; Stacey Travis (MYSTERY MEN, 1999) con Dana, la dona buscada per Seymour; i David Sheridan (SCARY MOVIE 2, 2001) com en Doug.