Joventuts Musicals de Ciutadella
AMB EL SUPORT DE
Ajuntament de Ciutadella de Menorca
Consell Insular de Menorca
Govern de les Illes Balears
Obra social “Sa Nostra”
Instituto Nacional de las Artes Escénicas y de la Música

Quiero ser como Beckham

PosterTítol original:Bend It Like Beckham
País:Regne Unit (2002)
Durada:115 minuts
Direcció:Gurinder Chadha
Guió:Gurinder Chadha, Paul Mayeda Berges
Música:-
Fotografia:Jong Lin
Intèrprets:Parminder K. Nagra, Keira Knightley, Jonathan Rhys-Meyers, Anupam Kher, Archie Panjabi, Shaznay Lewis, etc.
Projeccions:Dimecres 12 de febrer de 2003 a les 20:45
Dijous 13 de febrer de 2003 a les 20:45
Teatre Municipal d’Es Born

Ressenya

QUIERO SER COMO BECKHAM (2002) és ja el film més taquiller de la història del cinema anglès. La causant de tanta expectació es diu Gurinder Chadha, directora d'origen indi i resident a Londres. Chadha escriví el guió de la pel·lícula basant-se en experiències pròpies com al·lota de l'ètnia sij més aviat rebel que hagué de fer front a la disjuntiva d'acceptar una educació força tradicional o bé saltar-se les regles i abraçar els costums occidentals. En el film, Jess és una adolescent exemplar que ho deixa tot per la seva passió pel futbol.

Recolzada per una amiga i el seu entrenador irlandès, decideix lluitar pel seu somni, encara que açò suposi defraudar les esperances que la seva família havia posat en ella i suportar les inevitables convencions socials. La història es salpebra amb profusió de Saris, música estil Boliwood, sessions de menjar pantagruèliques, malentesos sexuals, futbol, amor interracial, una banda sonora que va des de George Michael fins a Puccini, molt sentit de l'humor, i sobre tot, l'omnipresència de David Beckham, figura indiscutible del star system futbolístic mundial.

QUIERO SER COMO BECKHAM (2002) és una pel·lícula coral, inscrita en el corrent de vitalisme optimista que han obert alguns films de realitzadors indis —LA BODA DEL MONZÓN (2001) o EAST IS EAST (1999)— i també algunes comèdies britàniques amb rerafons social —BILLY ELLIOT (2000), TOCANDO AL VIENTO (1996) o FULL MONTY (1997)—. En aquest cas, l'espectador assisteix a una pel·lícula plena de naturalitat, subtilesa, bon humor, fluïdesa narrativa i intel·ligència. Els intèrprets encerten amb un to contingut, evitant així l'excés que els hagués empès cap al terreny de la farsa, possibilitant d'aquesta manera una justa temperatura dramàtica en les variades relacions afectives mostrades en la cinta. L'encert en el disseny de producció, la fotografia, el muntatge i la música contribueixen al resultat final, un híbrid molt saborós, una melodia clarament europea espiciada amb arranjaments orientals.

La directora Gurinder Chadha és d'origen indi nascuda a Kenya i emigrada a Anglaterra, va treballar com a corresponsal i documentalista per la BBC. Aquesta és la tercera pel·lícula que dirigeix, la primera fou BHAJI ON THE BEACH (1993), seguida de WHAT'S COOKING? (2000), ambdues inèdites entre nosaltres.