Joventuts Musicals de Ciutadella
AMB EL SUPORT DE
Ajuntament de Ciutadella de Menorca
Consell Insular de Menorca
Govern de les Illes Balears
Obra social “Sa Nostra”
Instituto Nacional de las Artes Escénicas y de la Música

Camino

PosterPaís:Espanya (2008)
Durada:143 minuts
Direcció:Javier Fesser
Guió:Javier Fesser
Música original:Rafael Arnau
Fotografia:Alex Catalán
Intèrprets:Nerea Camacho, Carme Elias, Mariano Venancio, Manuela Vellés, Emilio Gavira, Pepe Ocio, Jan Cornet, etc.
Projeccions:Dimecres 21 de gener de 2009 a les 20:45
Dijous 22 de gener de 2009 a les 20:45
Teatre de Calós

Ressenya

Nerea CamachoCAMINO és una pel·lícula que no deixarà indiferent a ningú: es pot alabar amb la mateixa intensitat amb la qual es pot criticar i, curiosament, amb els mateixos arguments. Allà on alguns hi veuran ràfegues d’originalitat, d’altres hi veuran un plantejament risible; a on aquells, necessària versemblança, aquests, cruesa gratuïta. I és que hi ha molt viaranys pels quals discorre aquesta cinta que a nosaltres ens sembla una bona pel·lícula, encara que només sigui perquè les virtuts acaben imposant-se els seus defectes. CAMINO és un acurat retrat, amb pinzellades quasi documentals, de la vida en l’interior d’una estricte institució religiosa mitjançant els ulls d’una de les seves fidels, personatge que podria donar peu a una altra pel·lícula. És la història d’una mare tan aferrada a les seves creences transcendentals com separada de la dolorosa realitat; és la història d’un pare que sofreix en veure sofrir a la seva filla i que no troba refugi en la fe que potser mai no va tenir; és també la història d’una noia que descobreix l’amor alhora que la mort toca a la seva porta, i és finalment un cop de puny en el cos de l’església catòlica centrat en un dels seus òrgans vitals: l’Opus Dei.

Per dur a bon port tan atrevida aposta, Javier Fesser ha sabut reunir un repartiment en estat de gràcia. Els secundaris Mariano Venancio i Carme Elías estan enormes com a pares de Camino, plens d’humanitat i proximitat; Manuela Vallés (la caòtica Ana de Medem) es presenta des de ja, com a indispensable actriu del futur del cinema espanyol, ella encarna la germana de Camino assolint una lluminosa i subtil interpretació. Finalment Nerea Camacho, Camino, enamora la pantalla des de que la camera es fixa en ella, actua amb els ulls, des del cor, la seva irrupció en la indústria del cinema és tot un descobriment.

Esgotadora, intensa, trista, lluminosa, vitriòlica, excessiva, tendre... CAMINO és un film coherent amb els plantejaments vitals i existencials del seu director (aquí també guionista i muntador) que es reivindica com un cineasta amb una mirada pròpia dins l’establishment del cinema espanyol més comercial.