Joventuts Musicals de Ciutadella
AMB EL SUPORT DE
Ajuntament de Ciutadella de Menorca
Consell Insular de Menorca
Govern de les Illes Balears
Obra social “Sa Nostra”
Instituto Nacional de las Artes Escénicas y de la Música

El socialista, l’arquitecte i la torre girada

PosterTítol original:The Socialist, the Architect and the Twisted Tower
País:Suècia (2005)
Durada:59 minuts
Direcció:Fredrik Gertten
Guió:Fredrik Gertten
Música:Cecilia Nordlund, Krister Jonsson
Fotografia:Erik Bäfving, Ulf Södergren
Projeccions:Dilluns 15 de novembre de 2010 a les 20:30

Ressenya

En 1999, el socialdemòcrata Johnny Örbäck, director general de la cooperativa d’habitatges HSB a Malmö, decideix encarregar a Santiago Calatrava la construcció d’un edifici únic a les velles drassanes de la ciutat: la Turning Torso, una torre de 190 metres d’alçada que es retorça sobre si mateixa i que va ser reconeguda com «el millor projecte d’edifici residencial del món» a Cannes.

Els anys passen i el projecte es retarda. Se sobrepassa el pressupost en gairebé 85 milions d’euros i Johnny Örbäck ha de suportar la pressió dels empresaris i dels ciutadans de Malmö, que no entenen per què una cooperativa com l’HSB finança un edifici «fet per a què es llueixin els rics» i no construeix pisos assequibles per a la població.

El director entra a les vides dels protagonistes i viu en primera línia els seus somnis i frustracions. Una mirada única al món de l’arquitectura i sobre què passa quan la visió artística topa amb la dura realitat.


Fredrik Gertten va néixer a Malmö el 1956. Fa vint anys que treballa com a periodista i director. Durant els anys 80 i 90 va treballar arreu del món per a la ràdio, la televisió i la premsa escrita com a corresponsal a l’Àfrica, l’Amèrica Llatina, l’Àsia i Europa.

Com a director va iniciar-se amb Malmö-Montevideo, my Place in the World (1995) i la seva darrera obra és el multipremiat documental Bananas!, sobre les queixes dels treballadors d’una plantació de bananes a Nicaragua.

Com a productor, ha participat en més de deu llargs documentals, entre els quals destaquen Thin Ice (2006) i la nominada a l’Òscar Burma VJ (2008), ambdues ja programades amb anterioritat al cicle «El documental del mes».