Joventuts Musicals de Ciutadella
AMB EL SUPORT DE
Ajuntament de Ciutadella de Menorca
Consell Insular de Menorca
Govern de les Illes Balears
Obra social Sa Nostra
Instituto Nacional de las Artes Escénicas y de la Música

OLGA MIRACLE, soprano; TICIÀ RIERA, piano

Dilluns 11 de febrer de 2008 a les 20:45

Sala d'actes del Centre Social “Sa Nostra” (Camí de Maó, 9)

CONCERT PÚBLIC I GRATUÏT

Presentació

OLGA MIRACLE, soprano

Olga Miracle

Olga Miracle, soprano nascuda a Sacramento (Estats Units), és graduada amb el títol de Professora Superior de Cant, el de Professora Superior de Solfeig i Teoria de la música, el títol de Professora de Piano i el Superior de Pedagogia musical al Conservatori Superior de Música Municipal de Barcelona, amb excel·lents qualificacions i premis i mencions honorifiques.

També ha realitzat estudis de traducció i interpretació, filologia i musicologia a la Universitat Autònoma de Barcelona.

Va estudiar al Conservatori de Barcelona amb la professora Myriam Alió i el pianista Manuel García Morante i ha ampliat estudis amb Mercè Puntí i Raquel Pierotti, i en formació contínua amb Helmut Lips (Stuttgart Musikhochschule) i Ana Luisa Chova (Conservatori de València). Ha treballat repertori amb els pianistes Àngel Soler, Kamal Khan, Dalton Baldwin, Marco Evangelisti, Miguel Zanetti, Celsa Tamayo (Teatro Real de Madrid)... Ha rebut classes magistrals de Montserrat Caballé, Enedina Lloris, Bonaldo Giaotti, Enriqueta Tarrés, Enric Serra, Isabel Penagos (Escuela Superior de Canto de Madrid)...

Va ser seleccionada a la primera edició del Concurs de Joves Cantants per a cantar l'òpera Le nozze di Figaro de Mozart, produïda per Amics de l'òpera de Sabadell, i també seleccionada per l'entitat Joventuts Musicals per a realitzar concerts arreu del país. Va actuar a l'espectacle El somni de Mozart, de gran èxit de crítica i públic, que fou la primera obra musical interpretada l'any de la inauguració del Teatre Nacional de Catalunya.

Entre el 1993 i 1996 va ser membre del Cor de Cambra Lieder-Càmera, sota la direcció de Josep Vila, i entre el 1998 i el 2002 va col.laborar assíduament amb el Cor del Gran teatre del Liceu (Samson et Dalila, Parsifal, Don Carlo, Réquiem de Berlioz, Maria Stuarda...) i també amb el Cor de Cambra del Palau de la Música sota la direcció de Jordi Casas.

Com a solista convidada de diverses orquestres, tant d'instruments actuals com d'instruments històrics, i sota la direcció de directors reconeguts, ha interpretat els oratoris: Stabat Mater de Pergolesi, Beatus Vir de Vivaldi, Harmonia Caelestis de Pal Esterhazy, el Réquiem de Fauré, Missa Brevis en Do major i Missa Brevis en Re majorde Mozart, la Missa en Sol Major de Schubert, el Réquiem de Mozart, el motet Exultate Jubilate de Mozart, per a soprano i orquestra, la Missa de la Coronació de Mozart, el Glòria i el Magnificat (611) de Vivaldi, la Missa Nelson i la Missa Brevis St Joannis de Haydn... Cal destacar la interpretació de l'Stabat Mater del compositor català Francesc Andreví (s. XIX), obra enregistrada per Catalunya Música, i la de la Missa en Do Major de Mozart a l'Auditori de Barcelona, sota la direcció de Lluís Vila.

Entre altres escenaris ha cantat al Teatre Tívoli de Barcelona, al Palau de la Música de Barcelona, a l'Auditori de Barcelona, al Gran Teatre del Liceu, al King's Theatre d'Edimburg, etc.

Degut al seu interès per la música antiga, s'ha format amb professors especialitzats a l'estat i l'estranger, tant cantants com directors o instrumentistes (entre els quals, Emma Kirkby, Montserrat Figueras, Rolf Lislevand, Pedro Memelsdorf, Massimiliano Toni etc.) i és fundadora i solista de tres grups de música antiga amb criteris històrics i instruments originals: Arie Musicali (barroc), Massada (música sefardita) i Stella Splendens (música medieval), amb els quals ha actuat a diversos Festivals internacionals: Chants Sacrés en Mediterrannée de Marsella i Costa Blava (dues edicions), VII Semana de Música Sacra de Benidorm i Alacant, Festival de Torroella de Montgrí, III Ciclo de Música de las Religiones del Mundo (Plasencia), Jornades judeo-medievals de Besalú, II cicle Trobadories d'en Guillem de Berguedà, XVIIIè cicle Música als Castells culturals de Catalunya... Interessada també pel folklore musical d'arrels històriques, realitza un treball constant de recerca musicològica d'aquest repertori, i n'ha editat el disc "Cançons populars catalanes i occitanes".

Web oficial


TICIÀ RIERA, piano

Ticià Riera (Lleida, 1946) estudià piano amb la professora Esperança Forés, deixeble predilecte de Joaquim Malats. Perfeccionà la seva tècnica amb Pere Vallribera. D'entre els seus mestres cal fer una especial referència del de musicologia, branca històrica, Dr. Josep Maria Llorens i també del de musicologia, branca paleogràfica, Dr. Miquel Querolt.

Als 14 anys comença a actuar com a organista a diverses esglésies fins als 32. Aquesta activitat la compaginà, a partir dels 17 anys, amb l'ensenyament de la música, activitat que deixà de fer en finalitzar el curs 2006-2007.

El 1974 començà a treballar pel que més tard seria la Coral Mare de Déu del Coll. En fou el director fins l'any 1980.

Pels seus mèrits acadèmics i professionals ha estat becat en tres ocasions pel govern de l'Estat per a l'estudi de la paleografia musical.

L'any 1980 fundà l'Acadèmia de Música Pau Casals, més tard Acadèmia de Música Ticià Riera, d'on han sortit excel·lents instrumentistes. D'aquest centre en fou, també, director i professor fins l'any 1993.

D'entre les seves publicacions cal destacar la seva obra de pedagogia de la història de la música i la seva didàctica Pedagogia de la història de la música i sobretot la seva obra de divulgació i de consulta Evolució de l'art musical; Història, estils i formes.

A part de la seva tasca com a concertista de piano i com a pedagog, és autor de la banda sonora d'un film que resta inèdita.

Programa

primera part
«Ombra mai fù» de Xerxes George Frideric HANDEL
(1685-1759)
«Lascia ch'io pianga» de Rinaldo George Frideric HANDEL
(1685-1759)
«Piangerò la sorte mia» de Julius Caesare George Frideric HANDEL
(1685-1759)
«Furie terribili» de Rinaldo George Frideric HANDEL
(1685-1759)
CANÇONS DE CARRER poemes de Josep Maria de Sagarra

Clavell del balcó
Ai Margarida!
L'oreneta
Estel del matí

Enric MORERA
(1865-1942)
segona part
FRÜHLINGSAHNUNG Miquel CAPLLONCH
(1861-1935)
SCHÖN WIE DER MOND Miquel CAPLLONCH
(1861-1935)
CANTICEL (Josep Carner) Eduard TOLDRÀ
(1895-1962)
MAIG (Trinitat Catasús) Eduard TOLDRÀ
(1895-1962)
CANÇÓ DE GRUMET (Tomàs Garcés) Eduard TOLDRÀ
(1895-1962)