Joventuts Musicals de Ciutadella
AMB EL SUPORT DE
Ajuntament de Ciutadella de Menorca
Consell Insular de Menorca
Govern de les Illes Balears
Obra social “Sa Nostra”
Instituto Nacional de las Artes Escénicas y de la Música

ORQUESTRA DE CAMBRA ILLA DE MENORCA; MICHAEL THOMAS, director

Dissabte 28 de febrer de 2009 a les 20:00

Església del Socors (Carrer del Seminari)

CONCERT PÚBLIC I GRATUÏT

Presentació

NATALIE CLEIN, violoncel

Natalie Clein

Natalie Clein és una de les violoncel·listes europees més destacades de la nova generació. La seva excepcional tècnica i musicalitat l’han feta mereixedora de prestigiosos premis com el Classical Brit Award for Young British Performer l’any 2005 i el Ingrid zu Solms Cultur Preis a la Kronberg Academie l’any 2003. L’any 2008 és nominada als premis Classical Brits en la categoria de millor artista femenina. Però la irrupció de Natalie Clein a l’escena internacional es remunta al 1994 quan guanya el BBC Young Musician of the Year amb només 16 anys gràcies a una memorable interpretació del Concert per violoncel d’Elgar, alhora que era la primera britànica en guanyar el Concurs d’Eurovisió per a Joves Músics a Varsòvia. Va estudiar al Royal College of Music de Londres on fou premiada amb la beca Queen Elizabet the Queen Mother abans d’estudiar amb Heinrich Schiff a Viena.

Natalie Clein feu el seu debut al BBC Proms l’agost del 1997, interpretant el concert en Do M per a violoncel de Haydn amb la National Youth Orchestra de Gran Bretanya (Sir Roger Norrington). Des de llavors, ha actuat a les principal sales de concerts del Regne Unit i ha actuat com a solista amb les més importants orquestres britàniques amb directors com Sir Charles Mackerras, Gennardi Rozhdestvensky, Sir Andrew Davis, Heinrich Schiff, Sir Neville Marriner i Paul Daniel.

La seva espectacular carrera l’ha portat a actuar ja arreu als Estats Units, Canadà, Amèrica del Sud, Austràlia, Nova Zelanda, Japó, Corea i arreu d’Europa, donant recitals a ciutats com Tokio, Seül, Nova York (Lincoln Center), Viena, Salzburg i Londres (on anualment actua al Wigmore Hall). Darrerament ha debutat amb la Simfònica de Montreal (Mark Wigglesworth), a l’Argentina amb la Orquesta Filarmónica de Buenos Aires al Teatro Colon, a Mèxic amb la Philarmonia Orchestra, amb l’Orquestra de de Lyon i Leonard Slatkin i ha estat de gira amb la Manchester Camerata i Douglas Boyd.

Entusiasta de la música de cambra, cada estiu participa en els millors festivals internacionals d’arreu del món. A més dels seus companys habituals de recital (Julius Drake, Charles Owen i Kathy Stott), col·labora freqüentment amb artistes com Martha Argerich, Ian Bostridge, Melvyn Tan, Imogen Cooper, Stephen Kovacevich, Lars Vogt, Itamar Golan, Paul Lewis, Wayne Marshall, Steven Isserlis, Michael Collins, Sharon Kam, Emma Johnson o Isabelle Faust. També és convidada regularment a tocar amb els Quartets Belcea, Jerusalem i Takacs, així com amb el prestigiós Nash Ensemble. Recentment ha format un quartet amb piano amb Alexander Sitkovetsky, Krzysztof Chorzelski i Polina Leshenko.

Natalie enregistra en exclusiva pel segell EMI Classics. Fins el moment ha presentat amb el pianista Charles Owen les sonates de Brahms i Schubert (octubre 2004) i les sonates de Chopin i Rachmaninov (setembre 2006), i més recentment el Concert per a violoncel d’Elgar (setembre 2007) amb la Royal Liverpool Philharmonic Orchestra i Vernon Handley, que ha rebut l’elogi entusiasta de la revista Gramophone.

Natalie ha estrenat obres de compositors com Peter Mawell-Davies, Thomas Larcher i Elvis Costello, i és una apassionada de combinar el repertori tradicional amb peces més experimentals a la recerca de noves audiències, com els seus futurs treballs amb el percussionista i baixista «Goldie», la seva aparició al concurs de la BBC «Maestro» i l’estrena d’una obra per violoncel sol de Fyfe Dangerfield. S’ha aventurat en el camp de la improvisació amb Simon Fisher-Turner i Matthew Barley i ha encarregat a Shiva Feshareki que li escrigui una peça per a violoncel i plats de DJ titulada «Distorsions crítiques».

Natalie Clein toca el famós violoncel Guadagnini anomenat «Simpson» (1777).

Web oficial


MICHAEL THOMAS, director

Michael Thomas

Nasqué al Regne Unit. Realitzà els estudis musicals amb Sandor Vegh, Yossi Zivony i Zoltan Szekely a Salzburg, Manchester i Banff.

Fou concertí de les orquestres de joves d’Europa, Gran Bretanya i Islàndia. El 1972 formà el Brodsky Quartet, al que pertanyé fins el 1999. Actualment dirigeix el Quartet Greenwich.

Ha ofert concerts en les més importants auditoris del món i entre el seus enregistraments destaca els Quartets de Shostakovich. Com a solista ha treballat amb directors com Edward Downes, Guennadi Rojdestvenski i Charles Groves.

Com a director d’orquestra ha col·laborat amb la Kreisler Orchestra, de la que fou fundador, i amb la que enregistrà varis discs, Britten-Pears Orchestra, Cleveland Concertante, Manchester String Orchestra, Orquesta de Córdoba, Sinfónica de Bochum, Real Orquesta Sinfónica de Sevilla, Filarmónica de Málaga, Academia de Malmö, entre d’altres.

És director principal de la «Orquesta de Cámara Andaluza» i director artístic de la «Orquesta Joven de Andalucía». També és compositor, destacant un Concierto para violonchelo, 12 Cuartetos para cuerda, varis cicles de cançons (The Juliet Letters en col·laboració amb Elvis Costello) i música per a cine i televisió.

Ha rebut encàrrecs de Composers Ensemble, BBC, St. George’s en Bristol, Paul McCartney i Murzuschlag. Ha impartit classes de violí i música de cambra als conservatoris d’Adelaida, Sydney, Manchester, a la Universidad de Cambridge, Trinity College i Royal Academy of Music en Londres. Ha participat com a professor en encontres de la «Joven Orquesta Nacional de España», i la «Britten-Pears Orchestra» al Regne Unit.

També cal destacar els seus arranjaments de «Eleanor Rigby» per encàrrec del ex-beatle Paul McCartney, estrenada juntament amb el Brodsky Quartet en el palau St. James. També va arranjar les cançons de Paul McCartney dedicades a la seva esposa Linda a rel de la seva mort interpretades als seus funerals a Londres i Nova York. Amb la «Orquesta de Cámara Andaluza» ha enregistart «Harold in Islington», «Variations on a Theme of Banjo Patterson», «Cabo de Gata», «Harold’s Highgate Flight» i «Harold Holidays».


ORQUESTRA DE CAMBRA ILLA DE MENORCA

OCIM

Fundada l’estiu de 1998 per Joventuts Musicals de Maó, l’Orquestra de Cambra Illa de Menorca (OCIM) és la primera orquestra professional creada a l’illa i reuneix els músics menorquins més destacats amb el complement d’instrumentistes d’arreu. Orquestra resident dels Festivals de Música de Maó i Ciutadella i gestionada conjuntament per les JJMM de les dues ciutats, l’OCIM ofereix una mitjana de cinc produccions anuals en les que alterna la plantilla de corda amb la simfònica. En l’any del seu desè aniversari, l’OCIM apareix del tot consolidada com una de les entitats musicals balears de referència, amb un gran reconeixement per part del públic i la crítica.

Orquestra de gran versatilitat en les seves programacions, ha interpretat més d’un centenar d’obres de totes les èpoques i estils en les més de trenta-cinc produccions i seixanta concerts que ha presentat fins el moment. Conduïda en els seus inicis per Fernando Marina, l’OCIM treballa des del 2001 amb directors convidats com Barry Sargent, Paul Badura-Skoda, Salvador Mas, Edmon Colomer, Michael Thomas, Andrew Watkinson, Vasko Vassilev, Liana Issakadze, Manel Valdivieso, Xavier Puig, Joan Company, Simon Bernardini, Farran James, Kai Gleusteen, Corrado Bolsi, Mark Peters, la majoria dels quals han actuat també com a solistes.

Altres artistes que han col·laborat amb l’OCIM són: David Russell, Ramon Coll, Joan Pons, Raquel Lojendio, Sylvia Corbacho, Rumiko Harada, Vanessa Benelli, Sylvia Schwartz, James Bush, Diego Ares, Rocío Bazán, Ona Cardona, Isabel Fèlix i Esther Pons entre d’altres. També han actuat amb l’OCIM la Coral Sant Antoni de Maó, la Capella Davídica de Ciutadella i la Coral Juvenil de JJMM de Palma.

Fins el moment, la discografia de l’OCIM comprèn dos títols: «Missa de Rèquiem» del menorquí Jaume Alaquer (any 2000) amb el baríton Joan Pons i la direcció de Joan Company i Massimo Spadano, i el CD de música barroca editat l’any 2006 pel segell «Columna Música» amb el solistes Farran James, Diego Ares i Enrique Sánchez.

Durant la Temporada 2008 l’OCIM ha programat cinc produccions comptant amb Michael Thomas com a principal director convidat amb solistes com Paul Badura-Skoda i David Russell, debutant, a l’estiu, al Festival de Pollença.

Web oficial

Programa

primera part
SIMFONIA per a cordes nº 10 en Si menor

Adagio
Allegro

Felix MENDELSSOHN
(1809-1847)
CONCERT per a violoncel i orquestra en Do Major, Hob. VIIb:1

Moderato
Adagio
Allegro molto

Joseph HAYDN
(1732-1809)
PRELUDI de la suite per a violoncel nº 1 en Sol Major, BWV 1007 Johann Sebastian BACH
(1685-1750)
EL CANT DELS OCELLS Pau CASALS
(1876-1973)
segona part
SERENATA per a cordes en Mi Major, Op. 22

Moderato
Tempo di valse
Scherzo: Vivace
Larghetto
Finale: Allegro vivace — Moderato — Presto

Antonín DVOŘÁK
(1841-1904)