Joventuts Musicals de Ciutadella
AMB EL SUPORT DE
Ajuntament de Ciutadella de Menorca
Consell Insular de Menorca
Govern de les Illes Balears
Obra social “Sa Nostra”
Instituto Nacional de las Artes Escénicas y de la Música

ORQUESTRA DE CAMBRA ILLA DE MENORCA; VIRGINIA MARTÍNEZ, directora

Dissabte 2 de maig de 2009 a les 18:00

Església del Socors (Carrer del Seminari)

Presentació

L’Orquestra de Cambra Illa de Menorca, sota la batuta invitada de Virginia Martínez, una de les joves directores més reconegudes de l’estat espanyol, presenta una ambiciosa producció amb un atractiu programa amb quatre de les obres cabdals del repertori del segle XX.

La proposta té l’al·licient afegit de poder escoltar en un mateix concert a tres de les millors solistes menorquines de l’actualitat, totes elles solistes de l’OCIM, ja amplament valorades al nostre país tot i la seva joventut, interpretant obres tan importants com el primer concert per a piano i trompeta de Shostakovich i el Concert per a clarinet de Copland, dues partitures ben diferents però que coincideixen en aclucar l’ull al jazz. La Fantasia sobre un tema de Thomas Tallis de Vaughan-Williams és una de les obres més boniques i apreciades del repertori per a orquestra de corda (escrita per a dues orquestres i quartet amb afany de reproduir la sonoritat d’un gran orgue d’església) i ha estat utilitzada com a banda sonora de nombroses pel·lícules. Amb aquesta obra de lluïment orquestral, l’OCIM pretén demostrar aquest so que, segons els directors que l’han dirigida, fan de l’OCIM una de les millors orquestres de cambra espanyoles del moment.


VIRGINIA MARTÍNEZ, directora

Virginia Martínez

Virginia Martínez (Molina de Segura-Murcia, 1979) comença els estudis musicals als sis anys a l’Acadèmia Municipal de la seva ciutat natal i ja amb tretze anys dirigeix les corals infantils Hims Mola de Molina. Al 1999 obté el Grau Superior de Solfeig i Piano al Conservatori Superior de Múrcia i inicia la carrera de Direcció d’Orquestra al Conservatori de Viena, becada por la Fundació Séneca de Múrcia, amb els professors Reinhard Schwarz i Georg Mark. El juny de 2003 es gradua dirigint «L’ocell de foc» de Stravinsky amb l’Orquestra de la Ràdio de Viena, obtenint la qualificació de Matrícula d’Honor.

Al maig de 1999 dirigeix la Missa Brevis de Mozart amb el Cor i l’Orquestra de Cambra Hims Mola, i posteriorment el Te Deum de Charpentier. Al 2000 entra a formar part del Singverein Chor de Viena, amb el que ha donat nombrosos concerts per tota Àustria i Europa.

El febrer de 2003 dirigí l’estrena de Deus ex Machina de Markus Preisl amb l’Ensemble de Música Contemporània del Conservatori de Viena, amb els que havia interpretat Les Oisseaux Exotiques de Messiaen un any abans. També estrenà Winterlandschaft, obra del compositor Stefan Höll, dirigí sis concerts al Palau de Schönbrunn de Viena i feu la seva presentació oficial a la Regió de Múrcia al front de l’Orquestra Simfònica de Múrcia, concert que fou enregistrat per RNE.

Elegida Jove de l’Any 2003 en el certamen que anualment convoca la Conselleria de Presidència de la Comunitat de la Regió de Múrcia, aquest mateix any és finalista del VII Concurs Internacional de Direcció d’Orquestra de l’Orquestra de Cadaqués.

L’Any 2004 és nomenada assistent de Bertrand de Billy en el Gran Teatre del Liceu de Barcelona, i durant la temporada 2005/2006 fou Directora Assistent de l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya. Actualment és Directora Titular de l’Orquestra de Joves de la Regió de Múrcia.

Ha dirigit amb con gran èxit a l’Orquestra Simfònica de la Regió de Múrcia, Orquestra d’Elx, Orquestra Barcelona 216, Orquestra Ciudad de Granada, Orquestra de Córdoba, Orquestra Pablo Sarasate, Orquestra de València, Simfònica del Vallés, Orquestra de Cambra de Viena (amb la qui ha fet una gira per Espanya), Orquestra Simfònica del Principat d’Astúries, Orquestra Nacional de Santo Domingo, Orquestra Simfònica de Barcelona...

Web no oficial


ISABEL FÈLIX, piano

Isabel Fèlix

Nascuda a Maó, és titulada superior en Piano amb Menció d’Honor pel Conservatori Superior Municipal de Música de Barcelona —on va estudiar amb Miquel Farré— i titulada superior en Música de Cambra amb Menció d’Honor pel Conservatori Superior de Música del Liceu de Barcelona. Va realitzar estudis de postgrau de piano i música de cambra a la Universidad de Alcalá de Henares amb Ferenc Rados, a Londres amb John Bingham i també amb Vitali Margulis. Estudià l’acompanyament del Lied amb Dalton Baldwin, i el fortepiano i el clavicèmbal amb Neal Peres da Costa i Albert Romaní. Entre els anys 2001 i 2004 treballà amb Paul Badura-Skoda a Paris, Viena, Itàlia, Portugal i Espanya, aprofundint en l’estudi del repertori clàssic i romàntic.

Ha estat premiada en diversos concursos de piano i música de cambra, com els «IV Pòdiums per a grups de cambra» (Manresa, 1995), «Concurs de piano Joan Massià» (Barcelona, 1996) o «Art Jove» (Palma, 1998 i 1999). Ha ofert nombrosos concerts arreu de Catalunya, Illes Balears, País Valencià, Galícia, Extremadura, Andorra..., actuant a sales com el Palau de la Música Catalana. Ha actuat com a solista amb la Camerata “Sa Nostra”, l’Orquestra del Grup Filharmònic de l’Ateneu de Maó i l’Orquestra de Cambra Illa de Menorca (OCIM), i ha col·laborat també amb l’Orquestra Simfònica del Vallès (OSV), la Budapest Chamber Orchestra (BCO), l’Orquestra de Girona (OdG) i la Banda Municipal de Música de Palma, treballant amb directors i solistes de prestigi internacional com Ala Voronkova, Vasko Vassilev, Andrew Watkinson, Liana Issakadze, Barry Sargent, Salvador Brotons o Edmon Colomer.

És pianista i clavecinista de l’OCIM. En el camp de la música de cambra toca habitualment en diverses formacions com a pianista, fortepianista i clavecinista. Actualment és professora titular i cap de departament de corda del Conservatori Superior de Música de les Illes Balears.

En una crítica publicada a la Revista Musical Catalana es diu: «Vam copsar des del primer moment un touché ric de matisacions, imaginatiu, un temperament delicat i un bon sentit del fraseig, un sentit rítmic expressat en el més mínim detall...»


ONA CARDONA, clarinet

Ona Cardona

Nascuda el 1983 a Maó, realitza els seus estudis de clarinet al Conservatori de Menorca i a l’Escola Superior de Música de Catalunya amb els professors Josep Fuster i Joan Enric Lluna. Posteriorment segueix perfeccionant-se amb Julian Farrell i Andrew Webster a la Guildhall School of Music and Drama de Londres, on obté el Master with Distinction in Music Performance.

Ha estat guardonada amb primers premis al I Concurs de Joves Intèrprets de les Illes Balears 2001- JJMM de Balears, Concurs Art Jove 2003 i Certamen Nacional Intercentros de Grado Superior 2004. Ha rebut el segon premi al Concurs Permanent de JJMM d’Espanya en la modalitat de vent-fusta 2005, així com diversos guardons amb formacions de cambra. Darrerament li ha estat concedit un accèssit i el Premi de la Crítica al concurs internacional El Primer Palau 2006.

Ha actuat de solista amb orquestres com la Sinfónica de Castilla y León, Sinfónica de Extremadura, Orquesta de Radiotelevisión Española, Grupo Enigma-Zaragoza, Orquesta Ciudad de Elche, Orquestra de Cambra Illa de Menorca i Orquestra Nacional de Cambra d’Andorra, amb els directors Carlos Riazuelo, Alexis Soriano, Adrian Leaper, Juan José Olives, Giuseppe Mancini, Salvador Mas i Marzio Conti, respectivament.

Actualment forma part de la Joven Orquesta Nacional de España i és solista de l’OCIM i la Charities Philharmonia Orchestra, treballant amd directors com Lutz Köhler, George Pehlivanian, Krysztoff Penderecki, Vassily Petrenko, José Serebrier, Edmon Colomer, Reinbert de Leeuw i Michael Alexander Young, entre altres.

En l’àmbit cambrístic, interpreta regularment amb el pianista Timothy Lissimore, amb qui acaba d’enregistrar un disc compacte per al segell Columna Música. També ha enregistrat per a Televisión Española, Radio Nacional de España, ComRàdio i Catalunya Música.


CATI MARIANO, trompeta

Cari Mariano

Nascuda a Menorca al 1981, Cati Mariano va iniciar els estudis musicals a l’Escola Municipal de Música d’Es Mercadal amb els mestres Joana Maria Gomila i Joan Carretero continuant-los posteriorment al Conservatori Professional de Música de Menorca. Al 2002 es desplaçà a Barcelona per a realitzar el Grau Superior de Trompeta a l’Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC) de la mà dels trompetistes Àngel Serrano i Mireia Farrés, així com també un curs de perfeccionament amb el reconegut trompetista Lluís González al Conservatori Superior de Liceu de Barcelona. Actualment becada per la Fundació “Sa Nostra”, està realitzant el segon curs d’interpretació a la Malmö Academy of Music, Lund University a Suècia amb els trompetistes i pedagogs Bo Nilsson i Håkan Hardenberger.

Ha estat membre de la Jove Orquestra Nacional de Catalunya (JONC) i de la Youth Inter-Regional Orchestra (IRO). També ha tingut ocasió de participar amb orquestres professionals dins l’àmbit nacional tals com l’Orquestra Sinfònica i Nacional de Catalunya (OBC), l’Orquestra Sinfònica del Gran Teatre del Liceu, l’Orquestra Filharmonía de Galícia, l’Orquestra Nacional d’Espanya (ONE), l’Orquestra Sinfònica de Bilbao (BOS), l’Orquestra Sinfònica Ciudad de Oviedo (OSCO), Orquestra Sinfònica de les Illes Balears (OIB) i la Malmö Symfoniorkester (MSO). Cati Mariano és membre habitual de l’Orquestra de Cambra Illa de Menorca (OCIM).


ORQUESTRA DE CAMBRA ILLA DE MENORCA

Deu anys després de la seva fundació en el si del Festival de Música de Maó, l’Orquestra de Cambra Illa de Menorca apareix del tot consolidada com una de les entitats musicals més valorades i apreciades de les Illes Balears. Orquestra resident dels Festivals de Maó i Ciutadella, presenta una plantilla versàtil que l’ha permès interpretar ja més de 125 obres de totes les èpoques i estils, des de simfòniques a cambrístiques. Ha enregistrat la «Missa de Rèquiem» del menorquí Jaume Alaquer i un CD de música barroca pel segell «Columna Música».

Conduïda en els seus inicis per Fernando Marina, l’OCIM treballa des del 2001 amb directors convidats com Barry Sargent, Paul Badura-Skoda, Salvador Mas, Edmon Colomer, Michael Thomas, Andrew Watkinson, Vasko Vassilev, Liana Issakadze, Manel Valdivieso, Xavier Puig, Joan Company, Simon Bernardini, Farran James, Kai Gleusteen, Corrado Bolsi, Mark Peters, Friedemann Breuninger, Josep Vicent o Matthew Trusler.

Altres artistes que han col·laborat amb l’OCIM són: David Russell, Ramon Coll, Joan Pons, Raquel Lojendio, Sylvia Corbacho, Rumiko Harada, Vanessa Benelli, Sylvia Schwartz, James Bush, Diego Ares, Rocío Bazán, Ona Cardona, Isabel Fèlix, Esther Pons, Alejandro Bustamante, Isabel Villanueva, Lorena Medina, entre d’altres. També han actuat amb l’OCIM la Coral Sant Antoni de Maó, la Capella Davídica de Ciutadella i la Coral Juvenil de JJMM de Palma.

Durant la temporada 2008 l’OCIM compta amb Michael Thomas com a principal director convidat i ha debutat al Festival de Pollença el mes d’agost del mateix any.

Web oficial

Programa

primera part
ADAGIO per a cordes Samuel BARBER
(1910-1981)
CONCERT núm. 1 en Do menor per a piano, trompeta i orquestra, Op. 35

Allegretto
Lento
Moderato
Allegro con brio

Dmitri SHOSTAKOVICH
(1906-1975)
segona part
CONCERT per a clarinet (dedicat a Benny Goodman)

I. Slowly and expressively
II. Rather fast

Aaron COPLAND
(1900-1990)
FANTASIA sobre un tema de Thomas Tallis (1910) Ralph Vaughan WILLIAMS
(1872-1958)

Preu de les entrades

PúblicSocis
Numerada1510

Crònica

Podeu fer clic sobre les fotos per veurer-les ampliades.

Isabel Fèlix amb la OCIM Ona Cardona amb la OCIM

Cati Mariano amb la OCIM Virginia Martínez dirigint la OCIM

Fotos cedides per Gustau Liz.