Joventuts Musicals de Ciutadella
AMB EL SUPORT DE
Ajuntament de Ciutadella de Menorca
Consell Insular de Menorca
Govern de les Illes Balears
Obra social “Sa Nostra”
Instituto Nacional de las Artes Escénicas y de la Música

COR DaCAMERA; JOANA PONS, piano; HẰNG NGUYỄN, guitarra

Divendres 26 de febrer de 2010 a les 20:00

Església del Socors (Carrer del Seminari)

CONCERT PÚBLIC I GRATUÏT

Presentació

COR DaCAMERA

Aquest cor de cambra està format per veus blanques que, sota la direcció de Merxe Orfila, presenten un repertori nou, atractiu i variat amb acompanyament de piano i guitarra clàssica.

Cor DaCamera

El Cor DaCamera neix com a continuació del cor de cambra de l’AMCUIB (Agrupació Menorquina de la Coral de la Universitat de les Illes Balears), en les seves components femenines i per tant compta amb l’experiència musical de les actuacions portades a terme per aquest cor.

Va fer el seu debut amb gran èxit a l’església de Santa Eulàlia a Alaior el passat 21 de juny de 2009, comptant amb la col·laboració especial de tres grans músics: Joana Pons al piano, Hang Nguyen a la guitarra i Laura Barrera a la flauta.


MERXE ORFILA, directora del cor

Inicia els seus estudis musicals a l’edat de 4 anys. A partir dels 7 anys cursa els primers cursos de piano a Alaior amb el professor Llorenç Piris i continua al Conservatori Professional de Música de Menorca, a Maó, acabant els estudis professionals de piano amb matrícula d’honor.

Obté el Grau superior de piano cursant els estudis amb el pianista Joan Moll al Conservatori Superior de Música de València, i al Conservatori Superior de Música del Liceu.

Estudia direcció coral i d’Orquestra amb Juan M Esteban, Josep Vila, Lluís Vila, Mireia Barrera, Pierre Cao, Karl Hogset, Laszlo Heltay, Milen Natchev, Tamara Brooks entre d’altres i finalitza els estudis de Direcció Coral Euskalerriko Abesbatzen Elkartea sota el mestratge del director/compositor Johann Duijck.

Estudia cant amb Eulàlia Salbanyà, Mercè Puntí, Dina Grossberg i Helen Larsson entre d’altres.

Ha portat la direcció de l’Escola municipal de Música d’Alaior des de l’any 1982 fins a la actualitat i l’Escola de Música de l’Ateneu Musical de Ferreries des de l’any 2000 fins al 2006.

Ha sigut coordinadora de diferents cursos, entre els que destaquen el Curs de Direcció Coral organitzat pel Conservatori Superior de Música del Liceu i el Curs Superior de Direcció Coral de la FCEC a Barcelona, en els que també va participar com a alumna. També ha sigut presidenta i fundadora de «Iniciatives per sa Música», associació amb la que ha organitzat diferents cursos de direcció coral i de cant a l’Illa.

Com a directora va començar als 15 anys dirigint el cor de veus blanques «petita coral d’Alaior». Des de llavors ha dirigit diversos cors com a directora titular, entre ells el cor femení de cambra «ARS NOVA», amb el que va guanyar el PRIMER PREMI de Música de Cambra de les Balears, el cor femení Cadenza, el Cor de Cambra de la Agrupació Menorquina de la Coral de la Universitat de les Illes Balears, o el cor de veus blanques de l’Ateneu de Ferreries, desenvolupant amb els anys un interès especial en la veu blanca o femenina. També ha dirigit com a directora convidada, el cor IMPROMPTU a Barcelona i com a alumna el cor i orquestra de cambra de la Universidad Complutense de Madrid.

Ha actuat amb els diferents cors a Pamplona, Asturias, Euskalerria, Barcelona, Mallorca, Madrid...

A l’actualitat dirigeix el Cor d’Amics de s’Òpera de Maó, la Coral Sant Antoni de Maó, amb la qual aquest any ha complert el seu 15è aniversari com a directora, el cor de veus blanques de l’escola Municipal de Música d’Alaior i el cor femení DaCamera.


JOANA PONS, piano

Joana Pons

Neix a Ciutadella de Menorca. Als cinc anys inicia els estudis musicals amb D. Guillem Coll i els estudis de piano amb Mª Antònia Moll.

Al 1996 continua la seva formació musical al Conservatori de Música Municipal de Barcelona i posteriorment al Conservatori Superior de Música de Liceu d’aquesta mateixa ciutat on és deixeble dels mestres Albert Balcells i Àngel Soler.

Ha près part en els cursos de repertori operístic per a cantants i pianistes l’any 1999 a la Universitat de les Illes Balears a càrrec de Kamal Khan i ha rebut lliçons magistrals per part d’Aquiles delle Vigne a la Universitat Sommerakademie Mozarteum de Salzburg.

Ha interpretat el concert núm. 3 de L. Van Beethoven juntament amb l’Orquestra Simfònica de les Illes Balears sota la direcció musical de David Jiménez en el Teatre Principal de Maó.

La temporada 2003-2004 entra a formar part de la Domingo-Cafritz Young Artist Program de la National Washington Opera, sota la direcció general de Plácido Domingo i treballa amb els pianistes Carlos Rodríguez, Ken Weisse i Giovanni Reggioli i també amb pianistes convidats del Metropolitan Opera House de Nova York com Craig Rutemberg, Yelena Kurdina, Denisse Massé, Tony Manoli i Eric Weimer.

Als Estats Units participa com a pianista en diverses produccions d’òpera i també a les classes magistrals del tenor Plácido Domingo i la soprano Shirley Verret.

Joana Pons porta varis anys sembrant molt aconseguides crítiques en les diferents actuacions tant a nivell nacional com internacional. Ha actuat al Teatre Pietro Mascagni (Toscana, Itàlia), Castell del Papiol, Saló dels Miralls de Liceu, Fira de música de Vila-seca, Auditori Enric Granados de Lleida, Florència, Madrid, Siena, Palau de la Música Catalana, Gran Teatre de Liceu de Barcelona i Metropolitan Museum of Art de Nova York.

Forma part dels Amics de s’Òpera de Maó com a pianista correpetidora.

També ha interpretat a dúo amb el baríton Joan Pons el muntatge de «El darrer viatge» de Guillem d’Efak i Antoni Parera Fons, que es va estrenar a la Nit de la Cultura de l’obra Cultural Balear 2005 i que va ser retransmès en directe per Televisió de Catalunya i de la qual se n’ha fet un enregistrament discogràfic.

Treballa com a docent i pianista acompanyant de cantants a l’Academia Internacional de Música Concertante de Barcelona sota la direcció dels mestres Assunto Nese i el tenor Raúl Giménez.

Actualment ha entrat a formar part del Bel Canto Institute of New York que té lloc a Florència, on treballa amb Jane Baken Klaviter, directora artística del programa i assistent musical de James Levine en el Metropolitan Opera House de Nova York.


HẰNG NGUYỄN, guitarra

Hằng Nguyễn

Hằng Nguyễn (1977) neix a Hanoi, capital de Vietnam, on comença els seus estudis musicals a l’edat de 4 anys amb el seu pare, músic i professor.

Completa els estudis musicals de grau superior en el Conservatori Nacional de Hanoi amb màxima qualificació i després exerceix com a professora titular de guitarra.

Gràcies a una beca concedida per la AECI (Agencia Española de Cooperación Internacional) es trasllada a Barcelona per a perfeccionar els seus coneixements musicals en el Conservatori del Liceu de Barcelona, on obté el seu Post-grau amb excel·lent, estudiant amb Sergi Vicente i Jaume Torrent (director d’estudis i director general). Al mateix temps rep aprèn d’altres mestres com Josep Henríquez i Carles Trepat (Espanya), Álvaro Pierri (Canadà), Gerard Abiton (França), entre d’altres.

Ha participat en concursos internacionals, obtenint excel·lents resultats com per exemple: Printemps de la Guitare (Bèlgica, 2002); Concurso de Jóvenes Músicos de Cataluña (Barcelona, 2003); Andrés Segovia (Linares, 2004).

Ha oferit concerts a Espanya, França, Alemanya, Grècia, Brasil, Egipte, Xina, Corea del Sud, Singapur, Indonèsia, Malasia i Filipines, entre d’altres, actuant en prestigioses sales de concert com són els Teatres de l’Òpera de Hanoi i El Cairo, la Biblioteca d’Alexandria, el Palau de la Música de Barcelona o la casa natal de L.V. Beethoven a Bonn (Alemanya).

Els seus concerts ofereixen varietat de repertoris, des del Barroc al contemporani, demostrant segons la crítica especialitzada, un gran coneixement interpretatiu de la música espanyola.

Hi ha discografia amb la seva música en la que interpreta en duet de guitarres i com a solista.

Fa tres anys que resideix a Menorca des d’on prepara els seus concerts i també ensenya música a l’escola d’Alaior i Ferreries.

Programa

primera part
MAGNIFICAT (a cappella) Donald KENDRICK
(1947)
LAUDATE DOMINO (a cappella) Julio DOMÍNGUEZ
(1965)
MARIA, MATER GRATIAE Op.47, Núm.2 (cor i piano) Gabriel FAURÉ
(1845-1924)
AVE MARIA (cor i piano) Camille SAINT-SAËNS
(1835-1921)
CRIÓME MI MADRE (cor i guitarra) Francisco J. NÚÑEZ
CUCÚ (cor i guitarra) "
GLORIA (cor, piano i flauta [Laura Barrera]) Nancy Hill COBB
(1951)
CANTATE DOMINO (cor i piano) "
segona part
CONCERT D’ARANJUEZ (guitarra i piano)

Allegro con spirito
Adagio
Allegro gentile

Joaquín RODRIGO
(1901-1999)

Crònica

Podeu fer clic sobre les fotos per veurer-les ampliades.

Cor DaCamera Cor DaCamera i Joana Pons

Joana Pons i Hang Nguyen Joana Pons

Hang Nguyen Hang Nguyen, Joana Pons i Merxe Orfila

Fotos cedides per Gustau Liz.