Joventuts Musicals de Ciutadella
AMB EL SUPORT DE
Ajuntament de Ciutadella de Menorca
Consell Insular de Menorca
Govern de les Illes Balears
Obra social “Sa Nostra”
Instituto Nacional de las Artes Escénicas y de la Música

MARIA CAMPS, soprano; SUSO GONZÁLEZ, piano

Dissabte 5 de juny de 2010 a les 21:00

Església del Socors (Carrer del Seminari)

Presentació

CANÇONS DEL SEGLE XX

El concert que us presentem, Cançons del segle XX, neix de manera fortuïta (com moltes empreses artístiques) davant de la petició de l’Orfeó Maonès de preparar un petit programa de concert per a l’acte de lliurament del premi Memòria Viva que l’Institut d’Estudis Baleàrics els va concedir el passat mes de novembre. Sorgeix, aleshores, la idea d’aquest recull de cançons de músics coetanis, que ara s’ha vist eixamplat i completat per a donar-li format de concert. La cita: el proper dissabte, 5 de juny, a l’auditori dels Socors de Ciutadella, a les 21:00 h.

Els compositors que conformen el programa que us oferim tenen en comú la particularitat d’haver nascut a tombants de segle XIX i haver desenvolupat, total o parcialment, la seva tasca musical dins el segle XX. Alguns d’ells pertanyen a tradicions musicals que s’imbriquen i s’influencien, com és el cas dels catalans Toldrà i Mompou, que beuen de la tradició francesa representada per Fauré. O el cas del mallorquí Mas Porcel, que rep el mestratge dels francesos i alhora de la tradició catalana, sobretot de Mompou. Granados, tot i sent català, és un reconegut compositor de la tradició musical espanyola per la seva relació amb la cultura hispànica del primer quart de segle, un moment històric que va marcar el món de les arts a tota la península. El brasiler Heitor Villalobos ens serveix per acostar-nos al continent americà i a les seves memorables Bachianas Brasileiras. Kurt Weill, ens acosta a la tradició del cabaret alemany, alhora que ens trasllada a l’època daurada del musical de Broadway... De tots aquests compositors n’hem triat una vessant comuna: la cançó. La composició que comença i acaba en ella mateixa, que s’explica en els límits de la seva dimensió, que conjuga la música i el text en estreta simbiosi, recollint el mestratge dels grans del lieder. Es tracta de música de la contemporaneïtat, però no és pas una proposta trencadora, sinó que entra dins l’harmonia clàssica, entenedora per a l’oient planer; de melodies sonores i permeables, de simplicitat austera i elegant...

El marc on s’ofereix el concert, els Socors, és també una altre atractiu per la bellesa de l’espai i la particular distribució i ús que en farem en aquesta ocasió, amb la intenció de reforçar la intimitat que transmeten les composicions escollides. Joventuts Musicals de Ciutadella contribueix, amb aquest concert, a la difusió d’aquest gènere musical i ho fa, a més a més, potenciant la tasca d’intèrprets illencs, que desenvolupem la nostra activitat a l’illa i que veiem coberta la possibilitat d’explorar nous terrenys musicals gràcies al recolzament d’entitats culturals punteres al nostre territori. Us hi esperem!

Maria Camps


MARIA CAMPS, soprano

Maria Camps

Ha estudiat amb els professors F. Banyó, P. Moore i E. Salbanyà. Actualment és alumna de la professora Enriqueta Tarrés. També és llicenciada en Filologia Hispànica.

Ha desenvolupat rols principals a Foc i fum, Rosselló; Katiuska, Sorozábal; Es tresor d’Albranca, D. Mercadal; Cançó d’amor i de guerra, F. Valls; La serva padrona, Pergolesi; La cantata del cafè, Bach; Rita, Donizetti; Marina, Arrieta; L’elisir d’amore, Donizetti; Nabuco, Verdi; Le nozze di Figaro, Mozart; West Side Story, Bernstein; Les mamelles de Tiresias, F. Poulenc; Le Docteur Miracle, Bizet; Carmina Burana, Orff; El cant del bosc, Brotons; Cantata de la fosca i de la llum, Baltasar Bibiloni; El castell d’iràs i no tornaràs, Mas Porcel; Cantata Odysseus, Ll. Mangado; i els oratoris Miserere, Benet Andreu; La Gallia, Gounod; El pessebre, Pau Casals; Les set darreres paraules de Crist a la creu, Haydn; Les set paraules de Crist a la creu, Dubois, El Messies, Handel, Petite Messe Solennelle, Rossini, Regina Coeli, Mozart...

Ha cantat en nombrosos muntatges poètics i teatrals i ofert concerts d’òpera, sarsuela, cançó, lieder francès i alemany i jazz-swing per tot l’arxipèlag balear, la Universitat Complutense de Madrid, i en diverses ocasions en actes del Conservatori Superior de Balears o dintre la programació de Joventuts Musicals. Ha cantat, en diverses ocasions, sota la direcció de Salvador Brotons i Guerasim Voronkov amb l’Orquestra de l’Acadèmia del Gran Teatre del Liceu de Barcelona. Ha actuat com a soprano a l’espectacle Sub, de La Fura dels Baus, a l’espai cultural Naumón. Ha ofert sengles concerts de música religiosa a l’església dels Jerónimos i a la de San Ginés, a Madrid, en aquesta última amb motiu de la inauguració de la Setmana Internacional de Música Sacra de Madrid.

Ha enregistrat clàssics de jazz-swing amb Maria Camps Quartet. Darrerament, ha ofert diversos concerts amb el Cor Illa de Menorca (amb obres del compositor menorquí Benet Andreu i amb repertori operístic), ha cantat obres de Granados i Puccini amb l’Orquestra Simfònica de Balears, sota direcció de Salvador Brotons, ha participat en els concerts de Pasqua de la Capella Davídica, entre d’altres projectes. Properament, ha de cantar el rol de Francisca a Foc i Fum, de Rosselló, La princesse jaune, de Saint Saëns, a Palma de Mallorca, ha de col·laborar en els concerts d’estiu de la Banda de Música des Migjorn. Aquest mateix concert, s’inclou dins la programació de les Nits de Música Clàssica de Fornells.


JESÚS «SUSO» GONZÁLEZ, piano

Suso González

Va començar els seus estudis musicals als deu anys al Conservatori d’Ourense, traslladant-se posteriorment a Madrid on obtè el títol oficial de professor de piano, educació musical, harmonia, música de cambra, contrapunt i fuga, i acompanyament al Conservatori Professional de Música de Madrid.

Diplomat per la Berklee College of Music amb professors de l’anomenada de Gary Burton i Chick Corea. També ha fet estudis a l’Escola de Música Creativa de Madrid.

Guanyador de diferents premis com a solista o amb el grup Circe. Ha desenvolupat la seva activitat profesional en diferents agrupacions i estils, tant a Espanya com als Estats Units i Sudamèrica. Compositor, arrangista, director musical, líder i fundador de diverses formacions ha treballat en àmbits molt variats de la música com la dansa, el teatre, la televisió. Ha estat professor del Taller de Músics de Madrid.

Actualment és professor a l’Escola Municipal de Música de Ciutadella i integrant de diferents grups de Menorca i Madrid. Ha col·laborat amb Jazz Obert en el cicle de recitals «Jazz i Poesia».

Programa

CAMINS DE FADA Eduard TOLDRÀ
(1895-1962)
CANTICEL "
CANÇÓ DE BRESSOL "
CLAIR DE LUNE op. 46, núm. 2 Gabriel FAURÉ
(1845-1924)
LE SECRET op. 23, núm. 3 "
NOTRE AMOUR op. 23, núm. 2 "
BACHIANAS BRASILEIRAS núm. 5 (Cantinela) Heitor VILLA-LOBOS
(1887-1959)
LUNDÚ DA MARQUEZA DE SANTOS "
SERRANAS DE CUENCA Enrique GRANADOS
(1867-1916)
EL MAJO DISCRETO "
DAMUNT DE TU NOMÉS LES FLORS Frederic MOMPOU
(1893-1987)
JO ET PRESSENTIA COM LA MAR "
L’OBLIT Jaume MAS PORCEL
(1909-1993)
RECITATIU LÍRIC (La veu del silenci) "
CREPUSCLE "
CANÇÓ DE BRESSOL "
SPEAK LOW (One Touch of Venus) Kurt WEILL
(1900-1950)
YOUKALI "

Preu de les entrades

PúblicSocis
Sense numerar108