Joventuts Musicals de Ciutadella
AMB EL SUPORT DE
Ajuntament de Ciutadella de Menorca
Consell Insular de Menorca
Govern de les Illes Balears
Obra social “Sa Nostra”
Instituto Nacional de las Artes Escénicas y de la Música

«TOC FLAMENC»

Dilluns 19 de juliol de 2010 a les 21:30

Claustre del Seminari (Carrer del Seminari)

Presentació

Esperança Rotger, piano — Chiqui de la Línea, cante — Paula Domínguez, cante
Manuel Castilla, guitarra flamenca — Alberto Marín, guitarra flamenca — Horacio Fumero, contrabaix
Pablo Gómez, percussió — Yolanda Cortés, ball

Piano Flamenc Ensemble

Un piano que s’expressa en flamenc, un contrabaix jazz que acompanya a una cantaora, dues guitarres flamenques amb percussions llatines,... per crear l’espectacle «Toc flamenc» s’han reunit professionals consagrats amb el flamenc més jove i fresc de Barcelona.

Convençuda de que la formació no s’acaba en el moment de tenir un títol a la mà sinó que sols acaba de començar, la ciutadellenca Esperança Rotger al 2006 decideix ampliar la seva carrera de pianista clàssica i explorar en nous àmbits com són el flamenc i el jazz en el Taller de Músics de Barcelona i a l’Escola Superior de Música de Catalunya (ESMúC). Allà coneix i aprèn de José Miguel Cerro, més conegut com Chiqui de la Línea, un cantaor de casta que s’ha format i fet carrera en el genuí ambient de les penyes flamenques, tablaos com Los Tarantos, el Cordobés o el de Carmen i ha compartit escenari amb Fosforito, José Mercé, el Pele, Agujetas o Juanito Valderrama. A partir d’aquestes classes han tingut l’ocasió de participar junts en el Festival Flamenc Ciutat Vella i al Nou Barris. Durant aquesta mateixa etapa treballa amb la cantant Paula Domínguez de Màlaga afincada a Barcelona, posseïdora d’una veu camaleònica i compositora capaç de moure’s en diferents estils com jazz, soul, pop o flamenc.

Com a instrumentistes del món flamenc Esperança Rotger té la possibilitat de compartir escenari amb els guitarristes flamencs Manuel Castilla (alumne de Manolo Sanlúcar i guitarista del Parrita durant més de 7 anys), Alberto Marín (jove promesa de la guitarra flamenca licenciat pels mestres Rafael y Juan Manuel Cañizares) i l’excel·lent percussionista Pablo Gómez el qual ha treballat als millors festivals i sales de Barcelona i Madrid acompanyant tan en jazz com en l’àmbit flamenc, actualment és integrant del grup Ropavieja. El major plaer és poder compartir escenari amb una persona que ja és història: l’argentí Horacio Fumero, un dels músics de jazz més actius de l’escena nacional, integrant del mític Tete Montoliu Trío durant dues decades, avui dia col·labora tant amb artistes del món flamenc com Miguel Poveda, Chano Domínguez, Martirio, Chicuelo... com del món del jazz Jorge Pardo, Raynald Colom, Manel Camp, etc.

Per comprendre aquest art i entendre l’acompanyament al «baile», Esperança Rotger ingressa a l’academia de ball flamenc «La Tani» a Barcelona on aprèn de la pròpia Tani i la seva filla la bailaora Yolanda Cortés, alumna de Eva Yerbabuena, Belén Fernández, Belén Maya i col·laboradora en espectacles juntament amb Antonio Canales, Miguel el Toelo, Miguel Poveda o Montse Cortés. Tots junts representen un espectacle homenatge als millors músics flamencs al llarg de la història transportant-los a l’actualitat amb nous colors i timbres. El Piano es fa flamenc i el flamenc sona a nou gràcies a aquests artistes que han tingut la valentia d’explorar amb èxit un camí fins ara desconegut dins d’aquest art. S’ha d’entendre el piano com una guitarra flamenca moderna, el piano flamenc no existeix, sols existeix el «toc flamenc». Flamenc és el qui toca, ja es pot tocar un piano, una taula o el que sigui que, si és autèntic, sonarà flamenc.

Programa

primera part
Taranta de Vicente Amigo «Callejón a la luna»
Vidalita
«Inolvidablemente»
Guajira
Tangos
Cantiñas
Cante libre
Taranto. Cuadro flamenco.
segona part
Farruca
Copla de Manolo Caracol «Carcelero»
Seguiriya
Bossa-flamenca de La Negra «Inevitable»
Bulerías
Alegrías

Preu de les entrades

PúblicSocis
Sense numerar2015

Crònica

Podeu fer clic sobre les fotos per veurer-les ampliades.

Esperança Rotger Esperança Rotger i Chiqui de la Linea

Yolanda Cortés Alberto Marín

Horacio Fumero Yolanda Cortés

Toc Flamenc al complet

Fotos cedides per Rafael Raga.