Joventuts Musicals de Ciutadella
AMB EL SUPORT DE
Ajuntament de Ciutadella de Menorca
Consell Insular de Menorca
Govern de les Illes Balears
Obra social “Sa Nostra”
Instituto Nacional de las Artes Escénicas y de la Música

ORQUESTRA DE CAMBRA ILLA DE MENORCA; GORDAN NIKOLIĆ, violí solista

Dilluns 9 d’agost de 2010 a les 21:30

Església del Socors (Carrer del Seminari)

Presentació

Gordan Nikolić

GORDAN NIKOLIĆ, violí solista

Gordan Nikolić neix el 1968 i comença els estudis de violí als set anys d’edat. El 1985 ingressa al Musikhochschule de Basilea per estudiar amb el violinista i director Jean-Jacques Kantorov. Quatre anys més tard es gradua amb els més alts honors com a professor i com a solista. També estudia amb Lutoslawsky i Kurtág i es perfecciona tant en la música barroca com en la contemporània i és guardonat amb diversos premis internacionals, com el Tibor Varga, Niccolò Paganini, Cità di Brescia i el Vaclaw Huml.

El 1989 aconsegueix la plaça de concertí de l’Orquestra d’Auvergne, a la qual dirigeix regularment, com a la gira que fan per Alemanya l’any 1993. El 1996 obté la plaça de concertí de la Lausanne Chamber Orchestra i després de la Chamber Orchestra of Europe. El 1997 li ofereixen la plaça de violí solista de la London Symphony Orchestra que actualment ocupa.

Ha dirigit l’Orquestra de Cambra de la London Symphony Orchestra, l’Orquestra Nacional d’Íle-de-France, la Manchester Camerata, la Rotterdam Philarmonic Orchestra i l’Orchestre de Lille entre moltes altres. Des del setembre de 2004 és Director Artístic de Nederlands Kamerorkest que té la seva seu a Amsterdam. Al 2000 obté la plaça de «Prince Consort Professor» per a grups de corda al Royal College of Music de Londres, i des del setembre de 2003 també ho és a la Guildhall School of Music.

Com a solista ha actuat amb la Orchestre de la Suisse Romande, la Orchestre Symphonique de Bâle, the Combattimento Consort Amsterdam, the Israel Chamber Orchestra i la London Symphony Orchestra, entre d’altres. Al 2001 interpretà el Concert de violí de Walton amb la London Symphony Orchestra dirigida per André Previn. Al 2003 interpreta el Doble Concert de Brahms amb la London Symphony Orchestra i Bernard Haitink, enregistrat pel segell «LSO Live».

Gordan Nikolić has enregistrat per a diferents segells discogràfics (Olympia, Lyrinx, Syrius), explorant els repertoris per a violí menys coneguts. Al 2005 Gordan Nikolić és convidat per la London Symphony Orchestra a fer de solista en tres importants projectes: el Concert de violí de Schumann amb Daniel Harding, el Concert de violí de Brahms amb Sir Colin Davis, i el Triple Concert de Beethoven amb el pianista Emmanuel Ax i el violoncel·lista Tim Hugh, amb el director Bernard Haitink al Barbican Centre de Londres. L’any 2006 Nikolić es converteix també en director musical de la St. George Strings Orchestra, a Sèrbia.

Gordan Nikolić toca un violí Lorenzo Storioni del 1794.


ORQUESTRA DE CAMBRA ILLA DE MENORCA

Fundada l’estiu de 1998 per Joventuts Musicals de Maó, l’Orquestra de Cambra Illa de Menorca s’ha consolidat com una de les entitats musicals més valorades i apreciades de les Illes Balears. Orquestra resident dels Festivals de Maó i Ciutadella, ofereix una temporada de concerts amb sis produccions anuals on presenta una plantilla versàtil que l’ha permès interpretar fins el moment més de 165 obres de totes les èpoques i estils, des de simfòniques a cambrístiques.

OCIM

Conduïda en els seus inicis per Fernando Marina, l’OCIM treballa des del 2001 amb prestigiosos directors convidats com Dmitri Sitkovesky, Paul Badura-Skoda, Barry Sargent, Michael Thomas, Salvador Mas, Edmon Colomer, Andrew Watkinson, Vasko Vassilev, Liana Issakadze, Josep Vicent, Manel Valdivieso, Xavier Puig, Virgínia Martínez, Simon Bernardini, Matthew Trusler, Farran James, Kai Gleusteen, Corrado Bolsi, Mark Peters i Friedemann Breuninger, la majoria dels quals han actuat també com a solistes.

Altres solistes que han actuat amb l’OCIM són: David Russell, Natalie Clein, Ramon Coll, Sylvia Schwartz, Raquel Lojendio, Sylvia Corbacho, Rumiko Harada, Vanessa Benelli, James Bush, Diego Ares, Rocío Bazán, Juan Rodríguez, Alejandro Bustamante, Isabel Villanueva, Cati Reus... i els menorquins Esther Pons, Ona Cardona, Isabel Fèlix, Lorena Medina, Kiev Portella, Xavier Larsson, Fèlix Ferrer, Catalina Mariano, Maribel Tortosa, Joan Fèlix, Adelaida Ponsetí, Tolo Mercadal, Martina Garriga, el Quartet Aguinaga i l’actriu Laura Pons. L’OCIM també ha actuat amb la Coral Sant Antoni de Maó, la Capella Davídica de Ciutadella i la Coral Juvenil de JJMM de Palma.

L’agost de 2008 l’OCIM es presenta amb David Russell i Michael Thomas al Festival de Pollença, en la seva quarta visita a Mallorca. El desembre de 2008 els membres de l’OCIM engeguen un programa social que els porta a actuar a diversos centres geriàtrics i de dia de Menorca amb l’objectiu de fer arribar la música a persones desfavorides que no poden acudir als concerts.

En l’apartat discogràfic, l’OCIM enregistra l’any 2000 la «Missa de Rèquiem» de Jaume Alaquer amb els cantants Joan Pons, Raquel Pierotti, Luca Casalin i la direcció de Joan Company. Pel segell «Columna Música» presenta l’any 2006 un CD de música barroca amb el clavecinista Diego Ares, el flautista Enrique Sánchez i la direcció de la violinista Farran James; i l’octubre de 2009 enregistra un nou àlbum amb tres concerts per fortepiano amb Isabel Fèlix i la direcció d’Andrew Watkinson.

Web oficial

Programa

primera part
CONCERT per a violí i orquestra en Re Major, Op. 61 (1806)

Allegro ma non troppo
Larghetto
Rondo. Allegro

Ludwig Van BEETHOVEN
(1770-1827)
segona part
SIMFONIA núm. 3 en La menor, Op. 56 «Escocesa» (1842)

Andante con moto — Allegro un poco agitato
Vivace non troppo
Adagio
Allegro vivacissimo — Allegro maestoso assai

Felix MENDELSSOHN
(1809-1847)

Preu de les entrades

PúblicSocis
Numerada, fila 4-152515
Numerada, fila 16-252015
Sense numerar (laterals)2515

Crònica

Podeu fer clic sobre les fotos per veurer-les ampliades.

La darrera fotografia correspon al concert benèfic que va oferir l’OCIM i Gordan Nikolić al Centre Sociosanitari Santa Rita de Ciutadella.

Gordan Nikolić OCIM amb Gordan Nikolić

OCIM amb Gordan Nikolić OCIM amb Gordan Nikolić

Concert benèfic de l’OCIM al centre sociosanitari Santa Rita

Fotos cedides per Rafael Raga.