Joventuts Musicals de Ciutadella
AMB EL SUPORT DE
Ajuntament de Ciutadella de Menorca
Consell Insular de Menorca
Govern de les Illes Balears
Obra social “Sa Nostra”
Instituto Nacional de las Artes Escénicas y de la Música

ALESSIO BAX, piano

Dilluns 23 d’agost de 2010 a les 21:30

Claustre del Seminari (Carrer del Seminari)

Presentació

Alessio Bax

Recent guanyador del premi «Avery Fisher Career 2009», obté el Primer Premi i Medalla d’Or en el Concurs Internacional de Piano de Leeds en 2000, i des de llavors és considerat un dels millors pianistes del món. Amb tan sols dinou anys resulta guanyador al Concurs Internacional de Piano de Hamamatsu (Japó). Aclamat per la premsa internacional, les seves interpretacions han estat descrites com «una forma de fer música que crea un món propi sobre l’escenari, convidant al públic a entrar en ell» (The Independent) i «combina amb èxit autoritat i poesia» (The Daily Telegraph).

Ha tocat a festivals tan prestigiosos com el London International Piano Series (Queen Elizabeth Hall), el Festival de Verbier (Suïssa), en els festivals anglesos d’Aldeburgh i Bath, el Festival de Piano de Ruhr, Mecklenburg-Vorpommern, Beethoven Fest d’Alemanya, el Festival de Música de Canarias, etc. Així mateix ha ofert regularment recitals com a solista a Roma, Milan, Madrid, París, Londres, Tel Aviv, Tokio, Seoul, Hong-Kong, New York, Washington i Mèxic.

Degut al seu extens repertori amb orquestra, ha actuat com a solista amb més de 70 orquestres tals com la London Philharmonic Orchestra, Royal Philharmonic Orchestra, City of Birmingham Symphony Orchestra, Royal Liverpool Philharmonic Orchestra, Royal Scottish National Orchestra, Houston Symphony Orchestra, Dallas Symphony Orchestra, Simfònica de Roma, Simfònica d’Hongria, Simfònica Yomiuri, Simfònica NHK, Simfònica de Tokio i la New Japan Philharmonic Orchestra. Entre els directors amb qui ha treballat destaquen Sir Simon Rattle, Marin Alsop, Petr Altrichter, Sergiu Commissiona, Alexander Dimitriev, Jonathan Nott, Vernon Handley, Miguel Harth-Bedoya, Owain Arwel Hughes, Ken-Ichiro Kobayashi i Dimitry Sitkovetsky.

En el camp de la música de cambra, ha col·laborat amb intèrprets de la talla de Joshua Bell, Steven Isserlis i Nobuko Imai, entre molts d’altres.

A Espanya destaquen els seus concerts amb l’Orquestra Simfònica de Galícia, l’Orquestra Ciutat d’Oviedo, Orquestra de Castella i Lleó, Simfònica de Tenerife, Orquestra de RTVE i Orquestra de Múrcia. També ha oferit recitals al Festival Pau Casals, Auditori Manuel de Falla de Granada, Festival de Segòvia, Auditori de Saragossa, Sociedad Filarmónica de Bilbao, Festival Internacional de Canàries i Auditori de Lleó, obtenint en tots ells un èxit aclaparador.

Acaba de publicar-se el seu darrer CD «Bach Transcribed» (Signum) que ja ha obtingut fantàstiques crítiques, essent elogiat per la revista «Classical FM». També el seu enregistrament per a Warner Classics «Baroque Reflections» va rebre l’entusiasme de la premsa internacional; fou escollit «Editor’s choice» per la revista Gramophone. Properament tornarà a col·laborar amb la Royal Philharmonic Orchestra inaugurant la temporada 2010/11 del Fairfields Hall a Croydon, i realitzarà el seu debut oficial amb un recital en el cicle de concerts del Metropolitant Museum de Nova York.

En 2005 fou escollit per a interpretar la fuga de la sonata Hammerklavier de Beethoven pel Mestre Daniel Barenboim dins el documental «Barenboim on Beethoven» produït per Channel 13/WNET, Bel Air Media, BBC, ARTE France i NHK Japan. Després de la seva emissió internacional va ser editat en DVD per EMI.

En 2003 Alessio Bax enregistra amb Lucille Chung l’obra completa per a dos piano i piano a quatre mans de Gyorgy Ligeti pel segell Dynamic, i més endavant enregistren junts el Carnaval dels animals de Saint-Saens junt amb la Fort Worth Symphony Orchestra dirigits per Miguel Harth-Bedoya. També ha enregistrat l’obra completa de Marcel Dupré per a piano i orgue per Naxos i el concert núm. 1 de Brahms amb la New Japan Philharmonic, el concert núm. 3 de Beethoven en directe amb la Hamamatsu Symphony Orchestra i un recital per a Fontec.

Els seus concerts són retransmesos regularment a la BBC Radio, BBC 2 TV, CBC (Canadà), RAI (Itàlia), RTVE, NHK (Japó), WDR, NDR Bayerische Rundfunk (Alemanya), Radio Televisió d’Hongria i RTE de Sèrbia.

Comença els seus estudis en el Conservatori de Bari, Itàlia, i es gradua amb les màximes qualificacions a la primerenca edat de 14 anys amb Angela Montemurro. Estudia a França amb Franços-Joël Thiollier i a l’Accademia Chigiana de Siena amb Joaquín Achúcarro. Posteriorment es trasllada a Dallas a perfeccionar els seus estudis amb Joaquín Achúcarro a la Meadows School of the Arts de la Southern Methodist University, on actualment és professor.

Programa

primera part
ARIA de la Suite Orquestral núm. 3 en Re Major, BWV 1068

(Trans. Alexander Siloti)

Johann Sebastian BACH
(1685-1750)
SHEEP MAY SAFELY GRACE

(Trans. Egon Petri)

"
SICILIANO de la Sonata per a flauta en La menor, BWV 1031

(Trans. Alexander Siloti)

"
ADAGIO del Concert en Fa menor

(Trans. Bax)

"
CHACONA de la Partita núm. 2 en Re menor

(Trans. Ferruccio Busoni)

"
segona part
BALADA núm. 3 en La bemoll Major, Op. 47 (1841) Fryderyk CHOPIN
(1810-1849)
ALBORADA DEL GRACIOSO de la suite Miroirs Maurice RAVEL
(1875-1937)
LA VALSE "
TANGO Isaac ALBÉNIZ
(1860-1909)
DANSA HONGARESA núm. 5

(Trans. György Cziffra)

Johannes BRAHMS
(1833-1897)
ESTUDI per a ma esquerra Alexander SCRIABIN
(1872-1915)

Preu de les entrades

PúblicSocis
Numerada, fila 4-153020
Numerada, fila 16-252520
Sense numerar2020

Crònica

Podeu fer clic sobre les fotos per veurer-les ampliades.

Alessio Bax Alessio Bax

Alessio Bax

Fotos cedides per Rafael Raga.