Joventuts Musicals de Ciutadella
AMB EL SUPORT DE
Ajuntament de Ciutadella de Menorca
Consell Insular de Menorca
Govern de les Illes Balears
Obra social “Sa Nostra”
Instituto Nacional de las Artes Escénicas y de la Música

COR LERÀNIA; JONATAN CARBÓ, orgue; JORDI NOGUERA, director

Diumenge 19 de desembre de 2010 a les 12:30

Església de Sant Francesc (Plaça des Born)

CONCERT PÚBLIC I GRATUÏT

Presentació

JONATAN CARBÓ, orgue

Jonatan Carbó

Jonatan Carbó i Casanellas va estudiar orgue al Conservatori Superior de Música Municipal de Barcelona amb la professora Maria Nacy, obtenint el Títol Superior d’orgue i els Premis d’Honor de Grau Mitjà i Superior. Posteriorment va realitzar estudis de postgrau d’especialització en la música hispànica dels segles XVI a XVIII al Consell Superior d’Investigacions Científiques de Barcelona amb la professora Montserrat Torrent.

Ha ampliat la seva formació en diversos cursos internacionals amb els professors Michael Radulescu, Daniel Roth, Matteo Imbruno, Andreas Liebig, Bernard Winsemius i Cristina García Banegas, entre d’altres.

Ha ofert recitals en orgues d’arreu de Catalunya, les Illes Balears, Espanya i França, destacant els orgues de la Catedral de Barcelona, la Catedral de Girona, la Basílica de Santa Maria de Maó, la Catedral de Perpinyà, la Basílica del Monestir de Montserrat o l’Església de Los Venerables de Sevilla.

Ha estat enregistrat en diverses ocasions per Catalunya Música. Ha enregistrat un doble CD amb l’obra «L’orgue de Santa Maria de Vilafranca del Penedès» de Josep Soler Sardà.

Ha col·laborat amb formacions vocals i instrumentals com el Cor Liedercàmera, Cor Vivaldi, l’Orquestra Terrassa 48 i l’Orquestra de Cambra del Garraf. Amb el conjunt de música antiga Capella Joan Cererols va enregistrar un CD per a la revista Sàpiens amb la missa de primer to de Joan Pau Pujol.

Ha estat professor d’orgue de l’Escola Municipal de Música de Vilafranca del Penedès i actualment segueix la seva tasca docent al és professor d’orgue al Conservatori de Grau Mitjà «Mestre Joan Just i Bertran» d’Igualada i a l’Escola de Música «Pau Casals» del Vendrell.


COR LERÀNIA, cor de cambra

El Cor Lerània neix a Barcelona el gener de 1995. És un cor de cambra que té com a objectiu la màxima comunicació amb el públic i ajudar a reviure la música intensament tal i com fou escrita. Per això combinem l’exigència tècnica amb un gran treball de comunicació, expressió i màxima coherència i objectivitat per arribar a reconstruir totes les idees en una.

El repertori que treballem abraça des del Renaixement fins als nostres dies: de Janequin, Lassus i Victoria fins a Kodály, Schönberg o Taltabull, passant per Brudieu, Monteverdi, Gesualdo, Bach, Cererols, Haydn, Beethoven, Schubert, Mendelssohn, Brahms, Debussy, Britten, Fauré, Orff, Oltra, Casals, Toldrà... A banda del repertori habitual per a cor sol, també treballem (com és el cas) repertori amb altres instruments com piano, orgue o arpa. En col·laboració amb el grup de metall Cesolfaut (especialitzat en la interpretació de la polifonia religiosa i profana del renaixement i el Segle d’Or espanyols) vàrem dedicar un programa monogràfic a Monteverdi, el qual ha estat presentat a l’Auditori Enric Granados, de Lleida, i enregistrat per Catalunya Música.

D’ençà de la seva fundació, el Cor ha actuat a Arenys de Mar, Àreu, Balsareny, Barcelona, Badalona, Bolvir de Cerdanya, Castelldefels, Cervelló, El Escorial, El Miracle, El Vendrell, Gelida, Gombrèn, Guardiola, Guimerà, hospitalet, Llanars, Lleida, Maó, Monistrol de Calders, Navarcles, Premià de Dalt, Piera, Sant Cugat del Vallès, Sant Feliu de Buixalleu, Sant Joan de Vilatorrada, Sant Martí d’Empúries, Sant Pere Sallavinera, Sant Salvador de Guardiola, Sant Salvador del Vendrell, Sant Vicenç dels Horts, la Seu d’Urgell, Terrassa, Vallbona de les Monges, Vallvidrera, Vic, Vidrà i Vilafranca del Penedès...


JORDI NOGUERA, director

El seu treball amb el cor es fonamenta en orientar la lectura de les obres cap a una comprensió profunda i actual (contemporània) de les mateixes. Aquest treball contempla i parteix de la personalitat individual de cada cantant i culmina en la recreació col·lectiva i global de l’obra.

Jordi Noguera i Perathoner inicià els estudis musicals a Manresa amb Filomena Comellas, els desenvolupà a Montserrat, al costat del P. Ireneu Segarra; continuà després la seva formació (direcció, cant, piano i anàlisi) amb Francesc Llongueras, Jordi Albareda, Mª Jesús Crespo i Benet Casablancas, entre altres, i continua la seva formació. Paral·lelament, ha dut i duu a terme una intensa tasca pedagògica i de direcció.

Fundador de l’Escola Municipal de Música de Navarcles (1981), que ha dirigit fins l’any 2000, és també professor al Conservatori Municipal de Música de Manresa, director del Cor de Cambra d’aquest Conservatori i professor de cant a l’Escola Municipal de Música de Navarcles. Dins dels estudis organitzats al conservatori, des de l’any 2003 està desenvolupant un programa d’estudis de la música per a adults. Ha estat director de l’Orfeó Manresà (1987-91) i de la Coral Sant Jordi (1991-95). És director del Cor Lerània des de 1995.


El petit orgue de Santa Maria de Maó

L’orgue que s’ha construït per a la Fundació de l’Orgue de Santa Maria de Maó per l’orguener barceloní Joan Carles Castro no respon a un instrument convencional de dos teclats i pedal, com els que podem trobar a moltes esglésies o conservatoris. S’ha dissenyat un orgue pensant bàsicament en la pedagogia i l’estudi d’aquest instrument, i en els concerts fets en auditoris on no ha estat possible instal·lar un orgue de manera fixa.

A banda de la seva principal peculiaritat de poder ser traslladat integrament, se li ha volgut donar el màxim possible de recursos. S’han creat, doncs, tres orgues en un, amb característiques molt determinades per a cadascun d’ells, però, que completen un tot en el seu conjunt i formen una piràmide sonora completa i equilibrada.

Programa

ABENDLIED cant nocturn, de «Drei geistliche Lieder», Op. 69 (1855) Josef Gabriel RHEINBERGER
(1839-1901)
VARIATIONS Op. 82 (1841)

Andante i 5 variacions

Felix MENDELSSOHN
(1809-1847)
MOTETS Op. 39 für Frauenchor (1830)

1. Veni Domine
2. Laudate pueri
3. Dominica II post pascha

"
6 STUDIEN in Kanonoscherr form für Orgel order Pedalklavier, Op. 56 (1845)

I. Nicht zu Schnell
II. Adagio
III. Andantino

Robert SCHUMANN
(1810-1856)
MISSA LLATINA Op. 147 (1852)

Kyrie
Gloria
Credo
Offertorium
Sanctus
Agnus Dei

"