Joventuts Musicals de Ciutadella
AMB EL SUPORT DE
Ajuntament de Ciutadella de Menorca
Consell Insular de Menorca
Govern de les Illes Balears
Obra social “Sa Nostra”
Instituto Nacional de las Artes Escénicas y de la Música

COR «ACADÈMIA 1830»

Dilluns 9 de juliol de 2012 a les 21:30

Claustre del Seminari (Carrer del Seminari)

Presentació

Acadèmia 1830-Cor ofereix per aquest vespre un programa d’allò més variat. La primera part del concert, a capella en la seva totalitat, farà un recorregut per obres religioses i profanes d’autors diversos del segle XX: Taltabull, Lauridsen, Villalobos, Busto... Amb elles, podrem observar l’ ús que se’n fa de l’harmonia al llarg del s.XX, com l’atrevit Ubi Caritas, on el tema gregorià es va transformant en disonàncies aparentment dures, com el fortíssim Coventry Carol, amb una harmonia desgarradora dels Swingles Singers, fent palesa de la matança dels innocents pel rei Herodes, el tribal Villalobos, recordant els cors autòctons de Brasil, i les més belles disonàncies en la música popular en el Sagastipean de Javi Busto i com no, la música dels Beatles, un referent en el s.XX, amb el seu Michelle i la nostra particular versió... Destaquen totes elles per la seva dificultat tècnica, palesa en les harmonies, melodies, ritmes, tessitures, veus i contrasts que hi van apareixent.

Si bé, en la segona part del concert no feim un salt important en el temps, sí que ho fem efectiu pel que fa al registre i a l’estil. De les subtils línees melòdiques i denses harmonies escoltades a la primera part, ens traslladem ara a un llenguatge més popular i carregat de ritme i energia: la música dels grans musicals de Broadway i Hollywood. Del gran Bernstein i el seu West Side Story (del qual aquest any es compleix el 55è aniversari de la seva estrena), amb temes d’allò més enèrgics com America o tan delicats com Maria, passarem a una selecció dels grans èxits de Cole Porter, com el seu It’s de lovely o l’inoblidable Night and Day. I no podia faltar el gran Gershwin, el compositor nordamericà que va convertir el jazz en música clàssica, a tots ens vé al cap la seva Rapsody in blue o el conegut I got rhythm. No ens oblidem, per acabar, del descarat Mack the Knife, tema versionat per músics de la talla de Frank Sinatra, Louis Amstrong, Sting o Robbie Williams.

Amb tot això, volem que passeu una bona estona gaudint del concert, conjugant música culta amb èxits d’ahir i d’avui...

Acadèmia 1830

COR ACADÈMIA 1830

Acadèmia 1830 és una associació musical creada amb l’afany d’aportar una nova visió del repertori i interpretació musicals. Tant l’orquestra com el cor, agrupacions que conformen l’ens, estan integrades per un aplec de professionals del món de la música engrescats en un projecte innovador a partir del qual pretenen obrir el repertori de música antiga, clàssica i contemporània al gran públic. Fernando Marina n’és el fundador de l’orquestra i màxim responsable musical. Llorenç Gelabert n’agafa les regnes de l’agrupació coral, que està composta per 16 cantaires que gaudeixen tots d’una sòlida formació musical, vocal i experiència coral. Un dels fets que cal remarcar d’ Acadèmia 1830 és el seu caràcter solidari i compromès amb la societat, per això ofereix el 7% de la recaptació dels concerts que organitza i produeix, a institucions, fundacions o ONG’s que es dediquen a la investigació clínica o a l’ajuda a les persones necessitades.


Llorenç Gelabert Gual, director

És director musical del cor de cambra Acadèmia 1830, el Cor de Calvià i altres projectes lligats al món coral de Mallorca i Catalunya. Doctor en Pedagogia per la Universitat de les Illes Balears, gaudeix de formació en pedagogia musical, direcció coral, piano, saxòfon, harmonia moderna i composició. A dia d’avui és professor ajudant a l’àrea de Didàctica de l’Expressió Musical al Departament de Pedagogia i Didàctiques Específiques de la Universitat de les Illes Balears. Forma part del grup de recerca Estudis d’Història de l’Educació de la mateixa universitat. Actualment aboca els seus esforços investigadors en la recerca del patrimoni cultural immaterial de Mallorca i la seva aplicació educativa.


Components

Sopranos: Silvia Puertas, Tonina Vidal, Marta Colom, Margalida Roca, Margalida Aguiló.

Contralts: Marta Pisà, Bàrbara Pallicer, Marta Alcover, Margalida Castell.

Tenors: Guillem Ramis, Ricard Terrades, César Reda, Guillem Nicolau.

Baixos: Quico Ribas, Jaume Sampol, Detlef Reshöft, Pep Alarcón.

Contrabaix: Miquel Ferrà.

Piano: Tomeu Gili.

Programa

primera part
Madrigal Cristòfor TALTABULL
(1888-1964)
Ubi caritas et amor Morten LAURIDSEN
(1943)
Coventry carol

(popular anglesa s.XVI)
Arr.: Swingle Singers
Adapt: Pep Alarcón

Estrella è lua nova

Arr.: Pep Alarcón

Heitor VILLA-LOBOS
(1887-1959)
Michelle John LENNON
(1940-1980)
Sagastipean Javier BUSTO
(1949)
segona part
West Side Story

Tonight
I Feel preety
Maria
America
One Hand, One Heart
Somewhere

Leonard BERNSTEIN
(1918-1990)
Cole Porter Medley

It’s De-Lovely
Night and day
Anything goes

Cole PORTER
(1891-1964)
Gershwin Selection

Summertime
Let’s call the whole thing off
I got rhythm

George GERSHWIN
(1898-1937)
Mack the Knife Kurt WEILL
(1900-1950)

Preu de les entrades

PúblicSocis
Numerada128
Sense numerar108