Ana Maria Valderrama & Luís del Valle

Ana Maria Valderrama & Luís del Valle, violí i piano.

Dilluns, 8 d’agost. Claustre del Seminari. 21h.

Dos destacats intèrprets solistes que es combinen a la perfecció són Maria Valderrama, al violí, i Luis del Valle, al piano. Aquest duet s’endinsarà per a la ocasió en la forma sonata, interpretant la Sonata en la menor de Robert Schumann i la Sonata en La major de César Franck, amb el preàmbul de la versió per a violí i piano del “Fantasiestücke” del mateix Schubert. Un viatge pel romanticisme musical des d’Alemanya a França i explorant les estructures de la sonata.

Programa del concert:

ROBERT SCHUMANN (1810-1856)

Fantasiestücke, op. 73 (versió per a violí i piano)

Zart und mit Ausdruck

Lebhaft, leicht

Rasch und mit Feuer

ROBERT SCHUMANN (1810-1856)

Sonata para violín y piano en la menor, op. 105

Mit leidenschaftlichem Ausdruck

Allegretto

Lebhaft

CÉSAR FRANCK (1822-1890)

Sonata per a violí i piano en La Major

Allegretto ben moderato

Allegro

Recitativo-Fantasia: ben moderato

Allegretto poco mosso

 

Ana María Valderrama

Després del seu debut com a solista amb el director Zubin Mehta en el concert de celebració del 70è aniversari de Sa Majestat la Reina d’Espanya, Ana María Valderrama s’ha consagrat com una de les violinistes espanyoles més aclamades del moment.

Guanyadora del 1er Premi i el Premi Especial del Públic en el “XI Concurso Internacional de Violín Pablo Sarasate” al 2011, Ana María s’ha convertit en la primera violinista espanyola de la història en aconseguir aquest prestigiós guardó. A més, Ana María Valderrama ha esdevingut guanyadora d’altres importants certàmens entre els que s’inclouen el “Concurso Internacional de Violín de Lisboa” (Portugal), “Concurso Internacional de Violín de Novosibirsk” (Rusia), “Primer Palau” (Barcelona), etc.

Ana María desenvolupa una intensa carrera concertística que l’ha portat a actuar a països com Anglaterra, Alemanya, França, Itàlia, Portugal, Rússia, Màxic, Colòmbia, Panamà, Estònia, Jordània, Tuníssia, Grècia, els Estats Units o Japó.

És convidada assiduament com a solista per les principals orquestres espanyoles així com per prestigioses orquestres internacionals. Entre les seves futures i recents col·laboracions hi figuren orquestres com l’Orquesta Nacional de España, l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya, Orquesta Sinfónica de RTVE, St. Petersbourg’s Academic Symphony Orchestra, Niederbayerischen Philharmonie, Sinfónica de Medellín o Yomiuri Nippon Symphony Orchestra (Tòquio), entre d’altres, actuant sota la batuta de directors com Zubin Mehta, Manuel Hernández Silva, Michal Nesterowicz, Tadaaki Otaka, Yarom Traub, Salvador Brotons, Pablo González o Jesús López Cobos.

Dedicada també a la música de cambra, Ana María va estudiar amb E. Feltz i R. Schmidt i ha tocat en festivals com l’“Open Chamber Music” (Prusia Cove), “Festival Internacional de Santander”, “Festival Internacional de Segovia”, “Yellow Barn” (EEUU), “Festival Musika-Música”, “Festival Internacional de Música de Úbeda” o “Tardes de España” (San Petersburgo) entre d’altres, actuant en les sales més importants d’arreu del país, tals com l’Auditorio Nacional de Madrid, l’Auditorio de Zaragoza, el Palacio de Festivales de Cantabria, l’Auditori de Barcelona i de València o el Palau de la Música Catalana.

Ana María Valderrama va estudiar amb els professors Zakhar Bron i Yuri Volguin a l’Escuela Superior de Música Reina Sofía (Madrid), on va rebre de mans de Sa Majestat la Reina la distinció d’“Alumna más sobresaliente” de la Càtedra de Violí els anys 2005 i 2007. Posteriorment, va compoletar els seus estudis de Màster a la Hochschule für Musik “Hanns Eisler” de Berlín sota la direcció de la violinista Antje Weithaas. A continuació, va conseguir els màxims honors al Master Instrumentalsolist de la UDK de Berlín amb la professora Nora Chastain.

També ha rebut consells de A. Chumachenco, G. Schulz, M. Fuks, M. Zweig, F. Andrievsky, W. Levin, R. Gothoni, R. Barshai, I. Ozim, M. Pressler, S. Isserlis i L. Kavakos.

Els treballs discogràfics d’Ana María, tots amb crítiques excelents i nombroses distincions, inclouen: dos discs per el segell Naxos (un junt a la OSCyL, el guitarrista R. Aguirre i López Cobos i un altre junt a la OBC y D. Ang); “À mon ami Sarasate”, CD homenatge a Pablo Sarasate gravat junt al pianista Luis del Valle; “Brahms & Franck” junt al pianista Víctor del Valle, entre d’altres.

Ana María és, a més, catedràtica de violí al Real Conservatorio Superior de Música de Madrid.

Luis del Valle

Vinculat especialment al món de la música de cambra, Luis del Valle col·labora activament amb diferents formacions i solistes instrumentals, encara que sens dubte la seva projecció en el panorama musical internacional es del a la carrera concertística que manté junt amb el seu germà Víctor, formant un dúo de pianos que, després d’haver estat proclamat guanyador del prestigiós ARD International Music Competition (Múnic), ha estat seguidament reconeguda com a una de les agrupacions de cambra més sobresalents d’Europa.

Natural de Vélez, Málaga, es forma com a músic professional al Conservatorio Superior de Música de Málaga amb Horacio Socías, Paloma Socías i José Felipe Díaz, a la Sibelius Academy de Helsinki amb el pianista Juhani Lagerspetz, i posteriorment a l’Escuela Superior de Música Reina Sofía, a Madrid, sota la direcció de Dimitri Bashkirov i Claudio Martinez-Mehner, on rep de mans de Sa Majestat la Reina la distinció d’“Alumno más sobresaliente” de la Càtedra de Música de Cambra. Completa la seva formació acadèmica a aquesta escola amb Márta Gulyás i a l’Instituto Internacional de Música de Cámara de Madrid amb els professors Ralf Gothóni i Eldar Nebolsin.

Com a pianista repertorista, ha treballat amb especial interé el lied, aconsellat per músics com Ilmo Ranta, Gustav Djupsjöbacka o Larissa Gergieva, i ha actuat amb solistes com Sasha Vassileva, Irina Mataeva, Vladimir Moroz, entre d’altres. A més, ha estat convidat en qualitat de pianista repertorista per l’Academia del Teatro Mariinsky de St. Petesburg, en Mikkeli (Finlandia), essent-ne director artístic Valery Gergiev.

Col·labora habitualment amb el violonchelista Pablo Ferrández, amb qui manté una intensa activitat concertística a escala internacional. També treballa estretament amb la violinista Ana María Valderrama i amb el violonchelista Fernando Arias. Amb aquest darrer ha realitzat el projecte discogràfic “Johannes Brahms: Tres Sonatas. Una Vida” (Columna Música), i amb Ana María Valderram el CD “Á mon ami Sarasate” (Solé Recordings), ambós molt ben rebuts pel públic i la crítica. El disc del Dúo del Valle “Impulse” (IBS Classical) ha aconseguit nombrosos premis i distincions de diferents mitjans especialitzats (Melómano de Oro, Disco Execpcional Scherzo…) i marca l’inici d’una sèrie de Cds dedicats al repertori del dúo de pianistes.

Les seves recents i futures activitats inclouen actuacions a l’Auditorio Nacional de Música de Madrid, Teatro Monumental de Madrid, Palau de la Música Catalana, Festival de Lucerna (Suiza), Philharmonie de Colonia i Festpielhaus de Baden-Baden (Alemania), Müpa (Budapest), Bozar (Bruselas), Musikverein (Viena), Birmingham Symphony Hall i Barbican Center (Londres), Elbphilharmonie de Hamburgo, Philharmonie de Luxemburgo, Fundaçao Gulbenkian (Lisboa), Théâtre des Champs Elysées (París), Concertgebouw (Amsterdam), etc.

Interessat en la difusió de la música espanyola, Luis ha participat en la gravació d’un disc amb música del compositor Tomás Marco, juntament amb el seu germà Víctor del Valle i l’Orquestra Filarmònica de Màlaga dirigida per Nacho de Paz. També ha col·laborat amb l’Orquestra Real Filharmonía de Galicia en la realització d’un CD amb obres inèdites del compositor galleg José Arriola, essent-ne editat per Brilliant Classics i sortint al mercat el novembre del 2019. Per altre banda, ha gravat per RNE “Radio Clásica”, BR (Radio de Baviera) SWR (Süden-Westen Radio), Radio WFMT (EEUU) i pel segell discogràfic SONY España.

Involucrat en l’apropament de la música clàssica al gran públic, Luis del Valle va crear al 2014 juntament amb el seu germà Víctor i la cantant Pasión Vega l’espectacle “2 Pianos con Pasión”, mestissatge músico-teatral presentat amb gran èxit a una gira per tota la geografía espanyola que va arribar a més de 40.000 espectadors.

Actualment compagina la seva activitat concertística amb la seva tasca docent al Real Conservatorio Superior de Música de Madrid i és convidat frecuentment per a impartir lliçons magistrals de piano i de música de cambra tant a Espanya com a l’estranger. També ha estat professor de música de cambra a l’Escuela Superior de Música Reina Sofía i en el Conservatorio Superior de Música de Aragón.

La Junta de Andalucía mitjançant l’Instituto Andaluz de la Juventud va otorgar a Víctor i Luis del Valle la distinció “Premio Málaga” per la promoció de Màlaga a l’exterior. Ambdós germans foren guardonats amb el “Escudo de Oro 2019” de la ciutat de Vélez-Málaga, com a reconeixement per la seva tasca en el món de la música i la difusió de la seva ciutat natal com a referència cultural en l’escena internacional.