Josep-Ramón Olivé – Música per a l’astre rei

Música per a l’astre rei

Dilluns, 15 d’agost. Claustre del Seminari. 21h.

L’altre proposta pel que fa a la música antiga, ens vé de la mà del baríton Josep-Ramón Olivé i el trio format per tiorba i axillaüt, violoncel i clavicèmbal. En aquesta ocasió destaca una selecció de l’Orfeo de Monteverdi, en un recorregut per alguns dels grans autors del barroc italià, com Cavalli o Frescobaldi. Un programa ampli i contextualitzat amb obres del renaixement tardà que ens ofereixen una mirada per l’espectre d’aquesta època de la història de la música.

Josep-Ramón Olivé, baríton

Carles Blanch, tiorba i arxillaüt

Oriol Aymat, violoncel

Eva del Campo, clavicèmbal

Programa del concert:

CACCINI, Vedrò il mio sol
CACCINI, Alme luci beate
RASI, È si lieto il mio core
KAPSBERGER, Toccata Kapsberger (tiorba)
CAVALLI, Lamento d’Apollo
FRESCOBALDI, Toccata terza (clave)
MONTEVERDI, Selecció d’Orfeo (Ritornello-Rosa del ciel-Vi riccorda-Tu sei morta)
FRESCOBALDI, Canzon à bassi solo (trio instr.)
FRESCOBALDI, Se l’aura spira
FRESCOBALDI, Voi partite mio sole
FERRARI, Io son amante

 

Nascut a Barcelona, Josep-Ramon Olivé, rep la Medalla d’Or de la Guildhall School of Music & Drama de Londres el 2017, així com el 1r premi del Handel Singing Competition el 2015 i el 2n premi del Concurso Permanente de Juventudes Musicales de España el 2011. També és nominat Oxford Lieder Young Artist el 2015, forma part del projecte Le Jardin des Voix de William Christie i Les Arts Florissants el 2017 i és seleccionat ECHO Rising Star el 2018. Comença els estudis de violoncel, piano i cant a l’Escolania de Montserrat. Posteriorment estudia direcció coral i cant clàssic a l’Escola Superior de Música de Catalunya i continua la seva formació vocal a la Guildhall School de Londres amb el professor Rudolf Piernay.

Josep-Ramon Olivé ha col·laborat amb orquestres com Le Concert des Nations, Les Arts Florissants, Hespérion XXI, l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya, la London Handel Orchestra i L’Orchestra of the Age of Enlightenment, actuant a sales de concert i teatres com el Palau de la Música Catalana, L’Auditori de Barcelona, el Concertgebouw d’Amsterdam, la Elbphilharmonie d’Hamburg, el Gran Teatre del Liceu, la Philharmonie de París, el Musikverein i el Konzerthaus de Viena, el Wigmore Hall i el Barbican Hall de Londres, i el Tchaikovsky Concert Hall de Moscou, i sota la batuta de grans directors com Jordi Savall, William Christie, Kazushi Ono, Giampaolo Bisanti, John Fiore, Laurence Cummings, Josep Pons i Victor Pablo Pérez.

Entre els rols que ha representat hi figuren Il Conte (Mozart Le nozze di Figaro), Mercutio (Gounod Roméo et Juliette), Schaunard (Puccini La Bohème), Masetto (Mozart Don Giovanni), Tarquinius (Britten The Rape of Lucretia), Kuligin (Janacek Katia Kabanova), Maximilian (Bernstein Candide) i Orfeo (Monteverdi L’Orfeo) entre d’altres. En la vessant del lied ha cantat els cicles Die schöne Magelone de Brahms, Lieder eines fahrenden Gesellen i Rückert Lieder de Mahler, Die schöne Müllerin i Winterreise de Schubert, Dichterliebe de Schumann, Histoires Naturelles de Ravel, La bonne chanson de Fauré i An die ferne Geliebte de Beethoven, entre d’altres.

De l’activitat dels últims anys en destaquen l’estrena d’obres dels compositors Salvador Brotons, Josep Vila i Casañas, Albert Guinovart, Joan Magrané, Johan Duijck, Raquel García-Tomás, Laurence Osborn i Alberto García-Demestres.

Nascut a Flix el 1993, Carles Blanch inicia els seus estudis de guitarra clàssica a Móra d’Ebre i posteriorment, es gradua a l’Escola Superior de Música de Catalunya amb l’especialitat de Corda polsada sota la direcció de Xavier Díaz Latorre. Ha participat en classes magistrals d’Àlex Garrobé, David Russell, Dušan Bogdanović i Rolf Lislevand, entre d’altres.

Col·labora amb formacions com Accademia del Piacere, Le Concert des Nations, Jove Capella Reial de Catalunya o Laberintos Ingeniosos actuant en festivals i sales de concerts com el Festival de Torroella de Montgrí, Festival Internacional de Música y Danza de Granada, l’Auditori de Barcelona, Teatro de la Maestranza de Sevilla, Salle Frank Martin de Ginebra o el Teatre Natalya Sats de Moscou. Ha tocat sota la batuta de directors com Jordi Savall, Lluís Vilamajó, Xavier Puig o Andrew Lawrence-King.

Compagina l’activitat concertística amb la docència al Conservatori municipal de música de Vila-seca, on és professor de Guitarra i d’instruments de corda polsada del Renaixement i del Barroc.

Oriol Aymat Fusté és un violoncel·lista multifacètic i pedagog de Móra d’Ebre. Estudia amb Fernando Caminals, Enric Prats, Leonid Gorokhov (Yehudi Menuhin School) i Young-Chang Cho (Folkwang Universität Essen). És membre dels grups Montsant, Lleidart, Kammart, Morphosis i Camerata XXI i ha treballat amb figures com Albert Guinovart, Dani Espasa, Carles Marigó, Marta Cardona, Farran James, Lina Tur, Jordi Domènech, Marta Matheu, Maria Hinojosa, Xavier Sabata, Dorothee Mields, Maurice Steger…

Violoncel barroc del G. A. P. Ensemble, amb seu a Alemanya, i continu de l’agrupació Vespres d’Arnadí, toca també amb altres formacions de música antiga com l’Orquestra Barroca Catalana o Música Alchémica.

Oriol Aymat posa música a les produccions escèniques de Lluís Pasqual, Pep Bou, Lluís Danès, Roberto Ciulli, Marc Rosich, Xavier Albertí, Ivan Benet… També és músic i arranjador del grup de pop rock Blaumut, amb quatre discs i prop d’una dècada girant pels principals escenaris i festivals de Catalunya.

Eva del Campo es gradua en el Departament de Musique Ancienne del CNR de Toulouse (França) amb Yasuko Bouvard i François Saint-Yves (baix continu) entre d’altres. Obté també el Grau Superior de Clave amb Beatrice Martin a l’ Esmuc (Escola Superior de Música de Catalunya) .

Ha realitzat nombrosos cursos i seminaris en Itàlia, França i Espanya on ha pogut treballar amb clavecinistes com Enrico Baiano, Kenneth Weiss , Maggie Cole, Anne Catherine Vinay, Rinaldo Alessandrini, entre d’altres.

Es requerida com a continuista en nombroses orquestres com la OCT ( Orchestre de Chambre de Toulouse) , dirigida pel mestre Gilles Colliard, OBC(Orquestra Barroca Catalana), OSV ( Orquestra Simfònica del Vallés) i Acadèmia 1750 ( Orquestra resident del Festival de Torroella de Montgrí) realitzant concerts i gires amb directors com Enrico Onofri, Ottavio Dantone,Alfredo Bernardini, Mareck Stryncl, Paul Woodwin.

La seva activitat musical l’ha dut a viatjar per les millors sales de concerts d’arreu d’Espanya, França i Itàlia. Juntament amb el violoncel-lista barroc Guillermo Turina recentment ha guanyat el VIII Concurs Internacional de música antiga de Gijón.

Actualment és professora de Baix continu al Conservatoire à Rayonnnement Régional de Toulouse.