Presentació 51è Festival de Música d’Estiu

Del 7 de juliol al 28 d’agost, Joventuts Musicals de Ciutadella celebrarà el seu 51è Festival de Música d’Estiu de Ciutadella.

Ja són 51 anys els que la nostra entitat organitza aquest esdeveniment, i ens omple d’alegria ser presents en societat, donant a conèixer qui som i què fem. El nostre compromís social de donar escenari als artistes i oferir concerts de bona música als nostres socis i amics que ens acompanyen sempre, es manté ferm i decidit a seguir amb la tradició que fa de 51 anys esdevé cita indiscutible a l’estiu de Ciutadella.

Presentem la programació amb unes gloses, un regal que ens ha fet en Moisès Coll, mestres glosador, que s’ha engrescat a sumar-se al projecte de JM Ciutadella. La idea de relacionar el cant popular i improvisat, amb la música més culte, surt de la convicció de que tornar als orígens, la senzillesa de la vida menorquina, la cultura popular i la convivència des de la tradició que ens és pròpia, són eines per enfortir la nostra identitat i presència al món.

El cant que neix del poble, de la mateixa manera que una programació musical de primer nivell, surt del compromís social i col·lectiu de persones que des de fa 51 anys organitzem un festival de Música, sense cap altre pretensió, que fer gaudir la música a totes les persones que ens vulguin acompanyar, i donar escenari a artistes perquè es puguin expressar.

Aquest any, volem fer menció a dues entitats germanes que també estan de celebració, Joventuts Musicals de Maó, que celebra el seu 50 Festival de Música i la Orquestra de Cambra Illa de Menorca, que celebra el 25è aniversari de la seva formació. Un projecte que va néixer al si de JM Maó i que JM Ciutadella va ajudar a impulsar.

La seva celebració també és nostra, ens uneixen objectius, compromís i sobre tot amor en totes les seves formes. Tant de bo pugem seguir essent referents culturals de Menorca i fer-ho en projectes comuns.

En aquesta ocasió tenim el gust també de poder agrair a la Fundació Líthica tota la col·laboració que hem establert en activitat compartida, i al Moviment Coral Català amb qui un any més col·laborem perquè el seu projecte pedagògic pugui arribar a Menorca.

No ens oblidem en cap moment L’Ocim, i La Capella Davídica amb qui durant tot l’any compartim infraestructura, espai, i sobre tot amor fraternal pel que fem i som.

El cartell d’aquest any és obra de l’artista Mercè Orleans a qui agraïm la seva creativitat i il·lusió per formar part del projecte comunicatiu del Festival.

Gloses simfòniques

Primer moviment: Batuta

Sa batuta fa de guia

per encadenar sa baula,

s’arrel nostra n’és sa faula

que compon sa poesia;

quan es so se fa harmonia

es faristol és sa taula,

cada nota una paraula

i sa glosa és simfonia.

Segon moviment: Universal

Quan arriba es càlid mes,

anhelam es bons regals

amb es sons universals

de nadius i d’estrangers,

i, de música empeders,

són estius de festivals,

de Joventuts Musicals,

de mig segle i un poc més.

Tercer moviment: Hàlit

Sa música és tan polida

que és com compartir un tresor,

es seu ritme, es seu so,

és llenguatge fet a mida;

com sa glosa ben bastida

que s’aixeca sense por,

és quan s’hàlit surt del cor

que el món pot omplir de vida.

Quart moviment: Llibertat

Expressió d’identitat,

de cultura i pensaments,

que s’escampa a n’es vuit vents

per tota sa humanitat,

i així, com es vers rimat,

esdevé un cúmul de béns,

d’emocions i sentiments…

Sa música és llibertat!

Moisès Coll

51è FESTIVAL DE MÚSICA D’ESTIU DE CIUTADELLA

PROGRAMACIÓ

07/07/2023 OCIM, 9èna Beethoven Orquestra

17/07/2023 ALBERT GUINOVART & ELISABETH FRANCH piano, flauta

24/07/2023 OBAC TRIO piano, clarinet, violoncel

31/07/2023 QUARTET GERHARD & JUDITH JÁUREGUIR Quartet corda i piano

06/08/2023 COR JOVE NACIONAL DE CATALUNYA** cor

07/08/2023 IRENE MAS SALOM I MARC SERRA soprano i piano

14/08/2023 LUCIE HORSCH & JUSTIN TAYLOR Flauta de bec i clave

21/08/2023 JUAN PÉREZ FLORISTAN piano

28/08/2023 KALEIDOS TRIO trompeta, trombó i piano

Com cada any, inaugurem el Festival amb el concert de l’Orquestra de Cambra Illa de Menorca. Aquest any coincideix amb el seu 25è Aniversari i és per açò que es tractarà d’un concert extraordinari, que es realitzarà a les pedreres de Lithica en col·laboració també del seu festival Fosquets de Líthica.

La resta de concerts seran al Claustre del Seminari com ve essent tradició des de fa 51 anys.

** El concert programat del Cor Jove Nacional de Catalunya, és una col·laboració amb el Moviment Coral Català i la Fundació Líthica

Forma part del projecte pedagògic que el Moviment Coral Català ofereix a joves cantants entre 18 i 25 anys. Consisteix en un treball intensiu d’un programa concret amb un director de cor reconegut. Aquest treball els permet aprofundir en la interpretació de repertori coral i formar-se com a cantants de cor. Els cantaires superen un procés de selecció previ.

Aquest programa treballat el porten de gira pels Països Catalans.

És el segon any que comptem amb aquesta col·laboració a la que hi hem afegit la Fundació Líthica. La recaptació del serà un donatiu que farem a Càritas Diocesana de Menorca.

Com ve essent tradició ja a JM Ciutadella, comptem dins la programació amb un recital de piano sol que esdevé des de fa anys un concert en memòria del recordat mestre Anton Aguiló.

Com a colofó, comptarem a més, amb la presència del compositor i director Salvador Brotons, a través d’una composició seva que el Kaleidos Trio serà l’encarregat d’interpretar i que presentarà el propi Brotons.

Moltes gràcies per la vostra atenció i suport.