GONZALO PEÑALOSA, guitarra

GONZALO PEÑALOSA, guitarra

GUITARRA ENTRE DOS MUNDOS”

La complexitat dels processos culturals precisa considerar-los en contextos socials i històrics que facilitin la seva comprensió en profunditat. Entre els intercanvis que es van produir en els viatges entre el vell i el nou món, la música va traspassar fronteres, romanent aquest enriquiment fins als nostres dies.

Aquest programa presenta obres d’un i un altre costat, mostrant que és molt més el que ens uneix que el que ens separa. És un repertori amb contrastos, centrat en els segles XX i XXI, que cregui en uns certs moments una atmosfera que embolcalla i convida a reflexionar i evocar aquest recorregut a través del temps i l’espai, abordant idees temàticament entrellaçades, acostant-les i relacionant-les les unes amb les altres; més que assimilar el diferent, és l’acceptació mútua, el respecte a la diversitat i a una comunicació recíproca a través de la guitarra.

Gonzalo Peñalosa Biedma (Sevilla, 2002) comença a estudiar guitarra als 5 anys amb el seu pare, José Antonio Peñalosa. Va continuar formant-se amb Serafín Arriaza, Miguel Arriaza, Lola Montes, María Esther Guzmán i Álvaro Toscano. Va estudiar en el CPM Francisco Guerrero de Sevilla, finalitzant en 2019 amb Premi Honorífic Fi de Grau Professional. En 2018 va rebre el Premi a la Trajectòria Acadèmica i Personal atorgat per l’Ajuntament de Sevilla. Actualment estudia en el Conservatori Superior d’illes Balears amb Pedro Mateo. Ha realitzat cursos de perfeccionament amb David Russell, Manuel Barrueco, Zoran Dukić, Aniello Desiderio, Marcin Dylla, Roberto Aussel, Álvaro Pierri, Judicaël Perroy, Carlo Marchione, Ricardo Gallén, Leo Brouwer i Joaquín Clerch, entre altres.

Participa en nombroses audicions des dels 6 anys, fent el seu primer concert individual als 12. Des de ben petit mostra la seva passió i facilitat per a la composició, escrivint als 7 anys la seva primera obra. Als 9 anys obté el 1o Premi en un concurs nacional de guitarra, havent obtingut des de llavors 31 premis, entre ells: 1er Premi, Calendura, en el Festival de Guitarra “Ciutat d’Elx”; 1er Premi en el Festival Internacional de Guitarra de Madrid; 1er Premi en el XIX Concurs Internacional José Tomás-Villa de Petrer, cat. Juvenil; 1er Premi en el First International Classical Guitar Competition “GuitarLab” de Los Angeles, els Estats Units; 1er Premi, en totes dues categories, Universitària i Professional, en el “University of Louisville Guitar Festival and Competition” de Kentucky, els Estats Units.

Programa:

MARIO CASTELNUOVO-TEDESCO (1895-1968)

Variaciones a través de los Siglos

FEDERICO MORENO TORROBA (1891-1982):

Sonata-Fantasía

I. Lento-Allegretto

II. Allegretto

III. Allegro

EDUARDO SAINZ DE LA MAZA (1903-1982)

Homenaje a Toulouse-Lautrec

José Antonio Peñalosa (1960-2013)

Dancesco con Evocación

ANTONIO MOLINA

Sonatina

I. Allegro Moderato

II. Lento

III. Allegro

SERGIO ASSAD (1952-)

Aquarelle

Valseana

Preludio e Toccatina